Srpski književni glasnik

Кумановска Битка. 617

визије око 15 ч. наредио прелаз у напад целим фронтом, и предузео потискивање и гоњење непријатеља у правцу Зубовског рида.

У 16 ч. 30 избило се на Пчињу; тада је обустављено даље гоњење и наређено постављање предстража непосредно на десној обали Пчиње (између ове и р. Куманице).

Главнина је заноћила јужно од друма Крива ПаланкаКуманово. Коњички пук код с. Војника.

ђ) Дунавска дивизија П и.

Дивизија је добила заповест из армије да прихвати и помогне Дунавску дивизију 1 п., која је нападом много надмоћније непријатељске снаге била доведена у врло тежак положај. У јутру рано дивизија се кренула из Бугариња и око 9 ч. 45 сва стигла на бојиште. У то време лево крило Дунавске дивизије 1 п. (7. пешадијски пук) било је у критичном стању, те му је требало брзе помоћи.

За овај циљ командант Дунавске дивизије П п. развио је два пука у први борбени ред (8. и 9. пук), с тим да 'прихвате 7. и 18. пешадијски пук Дунавске дивизије 1 п. и да поседну њихове положаје; а два пука у други борбени ред (7. пук П п. и ТУ прекобројни пук). Један батаљон избачен је на леву обалу Пчиње на Орловац (к. 650) за наслон левога крила дивизије и ослонац Коњичкој дивизији за њену акцију. Коњички дивизион наступао је левом обалом Пчиње.

Када је бојни поредак дивизије око 10 ч. 50 почео избијати на положај Дунавске дивизије 1 п., било је јасно да је непријатељ почео попуштати испред десног крила Дунавске дивизије 1 п. (утицај пробоја Дринске дивизије | п.). У 13 u. непријатељ је био у повлачењу на целом фронту, а у 17 ч. битка је на овоме делу бојишта била завршена.

Дивизија је заноћила овако: 8. и 9. пешадијски пук на својим положајима; 7. пешадијски пук на к. 650; IV npekoбројни пешадијски пук на Нагоричанском вису; Коњички дивизион око манастира, између ТУ прекобројног и 8. пука; артиљеријски дивизион на падини југозападно од Нагоричанског виса; штаб дивизије између к. 650 и Нагоричанског виса, а северно од њега пионири и болничари.

e) Коњичка дОзвизија.

Била је иза левог крила 1 Армије (Дунавске дивизије 1 n.) у циљу његовог обезбеђивања и у смислу маневарском, тј. предузимање обухвата турског десно кргила у правцу: Стр-