Srpski književni glasnik

618 Српски Књижевни Гласник.

новце-Орловац-Стрезовце. На леву обалу Пчиње на Орловац. пребачен је прво 2. коњички пук да образује наслон Коњичкој дивизији, па је после постепено пребачена и цела Коњичка дивизија.

Око 16 ч. 15 примећено је наступање једне турске колоне кроз с. Облавце гребеном Макрешке пл. Ово је била крајња обухватна колона 5. турског корпуса, упућена у обухват левога крила. наше 1 Армије. Бочна ватра једне коњичке батерије, са сбухватним дејством 2. коњичког пука, и у вези са осталим наступелим незгодама код непријатеља, приморали су непријатеља на одступање у правцу с. Клечовце.

Гоњење је вршено ватром коњичке батерије и наступањем 2. коњичке бригаде, правцем: Војник-Стрезовце-Криворечки хан. 1. коњичка бригада наступала је као резерва. Гоњење је прекинуто око 19 ч.

: Главнина дивизије заноћила код с. Војника, са истуреним једним пуком на предстражи (4. пук) код Криворечког хана.

Непријатељ је пребачен на леву обалу Кратовске р.

Кумаповска битка дефинитивно је одлучена у нашу корист око 14 ч. 30, наступањем нашег крајњег левог крила. (Дунавске дивизије | п.). Турци су предузели одступање, односно бежање, у највећем нереду и растројству, и то: 7. корпус ка Скопљу и Тетову, а све остале трупе 5. и 6. корпуса. ка Велесу и Шгипу. Турска вардарска армија била је потпуно разбијена и растројена.

Губици турски износе знатан број мртвих и рањених, велики број заплењених пушака, митраљеза и 61 топ, и преко 2000 заробљеника.

Губици 1 Армије износе око 4500 љ. мртвих и рањених, међу којима има на 80 официра. Половина ових губитака долази на Дунавску дивизију 1 п.

ЗНАЧАЈ КУМАНОВСКЕ БИТКЕ.

Нашом победом код Куманова остварен је наш вековни идеал, наше су наде на југу без мало испуњене, и наше тужно Косово је освећено. У тој битци је наша војска разбила непријатељску војску одређену за операције противу нас, чије је остатке после код Битоља у првим данима месеца новембра потпуно уништила, а тиме и успешно завршила рат с Турцима 1912. год. :