Srpski književni glasnik

Кумановска Битка. 619

У Кумановској битци су се јасно испољиле сјајне особине ваљаности наше војске : ретко одушевљење, јунаштво и патриотско пожртвовање, темељна и савршена војничка спрема за рат, официрски кор.храбар, спреман, савремен и потпуно дорастао своме високом позиву. Згто се и могла извојевати победа над старом војском једне царевине која је имала својих лепих и славних војничких традиција још у својој давној прошлости.

Српска војска је својим витештвом и победом задивила цео свет; она је дала доказа да је способна вршити веће и теже задатке са. изгледом на успех.

Победа у Кумаповској битци имала је одјека и утицаја и на операције наших савезника Бугара на Маричком војишту (Источна Тракија), јер смо победом турске војске код Куманова и њеним уништењем код Битоља у јакој мери ослабили отпор Турака према Бугарима, и овима зајемчили слободу акције.

Сем овога, нашом победом код Куманова створгна је могућност те смо нашу целу П Армију од две дивизије и целокупне наше тешке артиљерије, јачине око 50.000 љ., упутили Бугарима у помоћ, за појачање њихове опсадне војске око тврђаве Једрена.

Даље, ова наша победа је одјекнула веома повољно и на бојним пољима Грка и Црногораца, јер је и према њима турски отпор био у знатној мери ослабио. Због овога су Грци олако дошли до заузећа Солуна и Јањине, пошто Турци нису имали више наде у крајњи успех свога оружја, јер од целокупне турске снаге, одређене за операције на западноме делу Балканскога Полуострва, њен најјачи део, који је био према нама, био је потпуно уништен.

Створена је могућност да окупирамо Северну Албанију и избијсмо ка Јадранско приморје, што је било по нас, поред политичког и војничког значаја, нарочито од врло великог економскога значаја.

За овај циљ биле су формиране из Ш Армије две колоне: десна у Ђаковици од Дринске дивизије II n. (јачине око 8.700 љ.); и лева у Призрену од трупа Шумадијске дивизије 1 п. (Албански одред Шумадијске дивизије ! п, јачине око 7.000 љ.). Обе ове колоне упућене су у два разна правца кроз веома тешко проходне арбанашке кршеве, борећи се уз пут са највећим тешкоћама, како у погледу кретања, тако, нарочито, у погледу исхране и снабдевања, избиле су на Ја--·