Srpski književni glasnik

620 Српски Књижевни Гласник.

дранско приморје код Љеша испод Скадра, ту се 5 новембра сјединиле и заузеле Љеш.

Једна од ових колона, Дринска дивизија П п., остала је код Љеша, као посада северног дела приморске области, и доцније употребљена за операције противу Скадра у заједници са Црногорцима; а друга колона, Атбански одргд Шумадијске дивизије 1 п., упућена је пргко Кроје и Тиране у Драч и заузела га. На овај начич смо постали господари и Северне Албаније и Приморја од Љеша и Медовског залива до Драча. Али нам је ову нашу тековину доцније истргла из руку Аустро-Угарска, створивши на Балканској Конфгрентчији мира у Лондону, једино њеном инициативом, потпомогнутом енергично од стране Немачке, аутономну Албанију, чиме нам | је излаз на Јадранско море био затворен.

Дакле, у року од само месец дана, ми смо једини од наших балканских савезника по-тигли потпун успех, јер смо код Куманова и Битоља потукли и погпуно уништили турску вардарску армију, а споредним снагама заузели Ново-ПЏазарски Санџак, Косово и Северну Албанију, поседајући и обалу Јадранскога мора од Медовскога залива до Драча. Наша војска је била прекрилила простор од Јидранскога мора па до Солуна и Једрена.

Ово је војнички знзчај Кумановске и Битољске битке.

Од велике је важности и морални моменат као последица ових битака. Мала Краљевина Србија постала је нада и уздање нашега цело-упнога народа, који је био у вековном ропству моћне Аустро-Угарске империје. Победа на Куманову улила је и чврсту веру нашега народа у снагу и моћ Србије као Пијемонта, и у њену способност да у дело приведе велику идеју свих Јужних Словена, зав.тну мисао наших народних великана из сва три племена: ослобођење и уједињење читаве наше расе. Када је загрмео први српски топа у Балканском рату, његов је пуцањ одјекнуо не само код Срба у Јужној Србији, него и у целокупном нашем народу под АустроУгарском. Њему је тада било јасно да ће се на бојним пољима Јужне Србије почети решавати и судбина свих Срба, Хрвата и Словенаца.

Значај победе код Куманова није само велики у војничком и моралноме погледу. Кумановска“ битка има много вући и шири политички и историјски значај.