Srpski sion

Б р . 25.

„СРПСКИ

СИОН."

СТЕЧАЈ. На основу Школске Уредбе од 1872 год. § 37-мог и велеуважен<т решења Сл. Еиарх. Школског Одбора Бачког Бр. Ш. 0. 40 / 27 дана октобра 18 ->У године, овнм се у Мартоношу расиисује стечај за учитељицу на женској школи. Изабраној учитељици следећа је илата: 210 ф . а. вр. у готовом новиу, 16. ланаца ораће земље а 2^00 на коју иолитична ошнтина иорезу и еквиваленат плаћа; 36 ф . а. вр. у име 2 хвата тврдих дрва; 30 ф . а вр. у име 300 сноиова трске; 40 ф а. вр. за држан.е ноФторне школе; 70 ф . а вр. у име станарине или стан у природи, које ће одредити по околностима местни школски одбор. Изабрана учитељица, дужна је осим законом одређених школских иредмета учити женску децу ручном раду и православном црквеном појању. Оне учигељице, коЈе су раде ово место заузети, дужне су са молбеницом иослати : свсдоџбу о учитељичкој снособности, као и о способности потпуно вештог предавања мађарског језика, и крштено нисмо Рок овог стечаја траје до светог Илије Молбеннца са потребним сведоџбама шаље се Славном Председништву овоместног Школ ског Одбора. Из редовне ееднице Школског Одбора, срп. правосл. цркв. школскч општине у Мартоноту одржане ~/ 19 >У на г. Тоша Петакови!, Блајко Ереми!, пер овођа. предеедник. 50 . С Т Е ч АХ Мјесто учишеља и г^рквеног иојца има се на овомјесној српској вјероисповједној троразредној шкоди концем а«густа о. г. попунити. Илата је годишње 400 Фор., стан и башта у нарави, за нероводство и рачуноводство ове опћине има награда од 20 ф . годишње, те ине обичајене заслуге код погреба. водице и т. д. Оснособљени натјецатељи имаду своје молбе до конца јула о. г. иотнисаном предсједништву са свједоџбом предложити. Српско-православна црквсно-школска опћина. У Косшајници , 15. јуна 1891. Предсјелник : П в р а Т р и ф иА. " 0 Г Л А С Српска православна црквена ошитина Попиначка намерава своју цркву споља и изнутра оправити. Посао .је нроцењон на 1586 Фор 78 нов. — Мннуендо дражба за издаваи.е тог посла држаће се 7. (19 ) јула о. г у 1 сахат после нодне у општинској кући. Лицитанти имају нре дражбе 1О°/ 0 пишманлука иоложити. У Поиинци 13 (2о.) јуна 1891. Јоваг Бановачки, председник.

С Т Е Ч А Ј Овим се раснисује стечај на место умировљеног учитеља на срп. вероисповедној основној школи у НаћФали. (Тем. вармеђи.) Рок стечају,]е до 28. јулија а избор 6. авгусга о. г. Плата учитељска је у готовом новцу 200 Фор., у име огрева 40 Фор., 50 кибли шенице у нарави, 4. ланца сенокоса, '/ 2 ланца баште у пољу и пристојни стан с баштом и на ову земљу има порез платити. Дужност је учитељу дссну певницу држа ти и све школском уредбом прописане предмете у школи нредавати, — и пероводство водити. Молбенице имају се уиутити месном школском одбору. Првенсгво ће имати који се лично представи. Из седнице црк. школског одбора држане у у НаћФалн 11. јунија 1891. Павел Ристи!, Вељко Аничи^, иеровођа. предсједник шк. одобора.

С Т Е Ч А Ј. Ради иоцуњења једног учител.гког места на вероисноведној школи у Елеммру отвара се о вим стечаЈ. Плага учитељска састоји се из годишњих 300 ф . а. вр. редовне плате, 100 ф . а. вр. као певца у цркви, 4 хвата сламе у име огрева, 0 ф . а. вр у име паушала годишн.ег, и стана, који је осим школског здања, са баштом од 800 □ метера. Ко жели ово место получити, нека се са својом вал.ано инструираном молбеницом до 20. јула (1. августа) т. г., којег Ие се дана и нзбој> обавиши , обрати на долеподписани одбор. Елемир, 13. (25.) јуна 1891. Срп. правосл. црн. шн. одоор

СТЕЧАЈ. Ради коначног попуњења учигељског зван.а у Хрњакову овим се расннсује стечај. Платаје: 1) 1 ()К ф . у готовом иовцу, 2.) 35 ф . 50 н у име релутума, 3.) 12 ф . у име школске послуге, 4.) 5 ф . у име иаушала, 5.) 32 метера дрва, 6.) 4 ланца земље, 7.) 50 кибли жита, 8.) од сваког погреба 20 н., и слободаи стан с баштом. Сваки који ово место нолучити жели, пека се обрати са нужним сведочбама најдаље до 29. јуна овом шк. одбору. Из седнице шк. одбора држане у Хрњакову 5. (17.) маја 1891. Григорије Букурови!, Јован Отојанов, парох. адм. иредседник.