Srpski sion

ДОДАТАК К БРОЈУ 28. „СРПСКОГ СИОНА" 1892. ГОД. Б р . 28. „СРПСКИ СИОН."

Стр. 477.

ЈАБНА ЗАХВАЛНОСТ.*) Његова Светост господин Георгије Николајевић, митрополит Дабро-босански, изволео јеЈазачкој цркви, храму св. оца Николаја поклонити једно богато оковано и позлаксно св. јеванђеље, архијерејску штаку, која стоји привезана уз архијерејски сто, две лепе одежде, једна светла а друга црна, са потпуним дарцима и новим наруквицама и један свилени чаршав за проскомидију, све у спомен својих блаженоупокојених родитеља: јереја Симеона и матере Василије, који су у Јазачкој порти сахрањени. То се овим црквена општина јазачка захваљује своме великоме добротвору и дичноме сину скромног места Јаска, који је по ново показао делом како му је родно место мило те нас ево св. десница обасу новим милодаром. Родно место Његове Светости Господина Георгија НиколајевиКа увек ]>е се сећати митроносне главе дичног им сина н поносиће се њиме, молиће се свевишњему творцу, да га још дуго чила и здрава поживи на дику и понос роднога му места. У Јаску 9. (21.) јуна 1892 У име црквене општине јазачке: Ваеа Латинкић, Чедониљ Месаровић, парох. председник. *) Молимо и друг-е ерпске листове, да ову захвалност одштампати изволе. 0 Г ћ А С И. ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 99 11 У извршењу скупштинеког закључка потписане општине од 7. јуна о. г. ; а по претходном одобрењу од надлежне епарх. власти под бр. АО. 280. ех 1892, расписује се овим на дан 20. јула (светог Илију) о. г. у 11 сати пре подне, ради свиколиких нужнпх оправака на овамошњој црквеној згради и црквеном торњу, јавна писмена понудбена дражба, која ће се у школској дворани одржати уз укупну прорачунату своту од 4.255 Фор. 23 новч. Жаобина установљена је са 10°/ 0 од горње своте. Дражбени услови, детаљни трошковник, као и остали на то нодузеће односећи се податци, могу се сваки дан, код потписаног председника увидети. — Оиштина задржава себи право ратиФикације речене понудбене раснраве. — Из седнице м. цркв. одбора срп. нравосл. црквене општине у Српс. Кларији, 2. (14.) јула 1892. држане. Станко Николић Јован Стојков општ. леровођа. олшт. лредседник.

СТЕЧАЈ. 95 - !- 3 На упразњеио место женске школе у Срп. Ст. Мартону отвара се стечај. Годишња је плата 300 ф . а. в.у новцу, два ®ата дрва и сламе за огрев по потреби, 5 ф . паушала, слободан стан од једне собе и кујне. Изабрана учитељица дужнаје све на основу школског наставног плана одређене предмете деци предавати и приљежно с децом св. богослужења похађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место получити, дужне су поред молбенице поднети сведочанство о учитељичкој способности као и о способноети предавања на мађарском језику потребних предмета до 15. августа о. год. овомесном школ. одбору. Из седнице цркв. школ. одбора у Срп. Ст. Мартону држане 24. јуна 1892. Филип Милутиновић, Иса Кнезкевић, перовођа. подпредседник.

СТЕЧАЈ. 96 - !- 3 Ради поиуњења упражњеног учитељског места на овдашњој срн. правосл. вероисп. осн. школи, отвара се овим стечај. Годишња је плата учитељу: 340 ф . у готовом новцу, 4 ланца ораће земље на једном месту; осим тога слободан стан од 2 собе, кухиње, коморе за смок, подрума, шупе, штале и баште у школ. здању од готово */ 2 ланца за поврће. У име награде за повторну школу 40 ф . а у име неровођства 20 ф . годишње; — за погреб где позван буде 50 н. На ово место учитељско могу компетовати само они, који су учитељску школу у Сомбору свршили и испитиз мађарског језика положили. Изабрани учитељ биће држан све школском уредбом прописане дужности вршити, у цркви певницу држати и децу у цркв. пјенију обучавати. Рокстечају траје до Преображенија о. г., када ће се и избор обавити; а првенство имају они, који ће се општини лично пријавити. Молбенице имају дотични компетенти м. шк. одбору до горњег рокаподнети. Последња пошта: НогтаћГвепе. У Срп. г 1енеју, 29. јуна 1892. Месни школ. одбор. ВР ех В 1892° 9 ' СТЕЧА Ј. 81, 3-3 На парохију I. разр. у Крстињи, протопрес.витерата будачкога, расписује се стечај. Интеркалара нема. Рок иријавама до вел. Госпојине о. г. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у Плашком, 18. Јуна 1892. Епарх. консисторија горњо-карловачка.