Srpski sion

С тр . 478.

„СРПСКИ СИОН."

Бр. 28.

СТЕЧАЈ. 97 - !- 3 Ради нопуњења упражњеног учитељског места у III и к л о ш у (Барања) отвара се овим по ново стечај. Нлата је 400 ®ор. из црквено-општинске благајне, која се месечно у напред издаје; и 21 ф. из варошке касе, у име тако зване шегртске школе. Осим тога слободан стан са две собе, кујном, шупом за дрва ; малом баштом за зелен, и 3 хвата тврдих дрва за огрев. Од великог укопа и нарастоса ио 1 Фор. а од веичаниде и малог укопа но 50 кр. Дужност је учитеља осим предавања школском уредбом ирописаних предмета у свакидањој и повторној школи, још и појање у цркви и ван цркве, обучавање деце у црквеном нојању, и вођење иера у општинским седницама. Компетовати могу само оспособљени учитељи и учитељски кандидати, који су испит из мађарског језика положили. Рок етечају је 6. август 1892 год. по стар. календару. Молбенице са сведочбама нека се ношљу на иотнисаног председника. Из седнице школског одбора, држане у Шиклошу 4. (16.) јулија 1892. Стеван Гојковић, парох и председник.

СТЕЧАЈ- 98 ' !- 3 На упражњеној вероисиоведној школи у Срп. Ст. Мартону ради сталног поиуњена отвара се стечај са платом од 400 ф . а. вр. у новцу, 3 1 Д ланца ораће земље, на коју учитељ порез и друге пристојбе плаћа, 4 ®ата тврдих дрва за огрев, сламе за огрев школе по иотреби, за иеровођство 10 ф . ав., паушала 5 ф ., од сваког ногреба где позван буде 50 новчића, слободан стан од две собе, кујне, штале и баште. Изабраном учитељу у дужност спада школском уредбом нронисане предмете предавати, у св. цркви за певницом појати, школску децу у црквеном појању обучавати и повторну школу држати. Оспособљени који имају исказати да су учитељску школу у Сомбору свршили и исгшт из мађарског језпка положили, нека нзволе своје добро снабдевене молбенице са сведоџбама до 15. августа т. г. овомесном школ. одбору послати. Који се лично представе имају првенство. Из седнице црк. школ. одбора у С р и. С т. М а р т о н у држане 24 јуна 1892. Фи. ттитт Милутиновић, Иса Кнежевић, иеровођа. подпредседник.

По стручњачком предрачуну износи цео зидарски посао 732 ®ор. 50 новч. Лицитанти имају пре дражбе 10% од горње своте у име ппшманлука положити. Ближи услови могу се дознати код председништва. Дражба ће се одржати у недељу 19. (31.) јула о. г. у 3 сата после подне. У Бел. Радпнци 29. јуна 1892. Предеедништво. СТЕЧАЈ. 13 Овим се расписује стечај на упражњено односно новоустановљено место учитеља на српској четвороразредној, мешовитој веропсповедној салашкој школи у Сенти, која се издржава из „закладе блажене успомене Ђене Брановачког и супруге му Иде рођене Вујић." Ово место еалашког учитеља еенћанског, скопчано је у смислу опоруке и основног нисма са годишњом платом од 500 Фор. а. вр. и у новозиданим зградама, са слободним, из двесобе, кујне, кућерка (шиајса), подрума и тавана састојећим се станом, са шталом и шупом. Ове зграде налазе се на земљишту од два дистриктска ланца земље, од којих један део сачињава авлију, а од другог дела дужан је учитељ четврт ланца земље, у смислу основног писма, на воћарску и повртарску башту за обучавање школске деце унотребити. Избрани учитељ биће дужан у смислу постојећих народно-автономних уредаба, и законских опредељења, звање своје одправљати, осим тога школску децу у веронауци и црквеном појању обучавати, даље колико му према удаљености те школе, околности допуштале буду, особито у пролеће и у јесен, са својом школском децом, кадикад свецем и недељом цркву посећивати, тамо као и остали учитељи појати, односно појање потпомагати и испомагати. Који жели ово место получити, има исказати, да је Србин православне вере, и да одговара свима законом проиисаним захтевима. Молбенице са дотичним школским и осталим сведоџбама снабдевене, имају се управити на местни школски одбор, у течају од шест недеља, почињући од првог увршћења овог стечаја у дотичним листовима. Из седнице местног школског одбора српске сенћанске православне црквене општине, држане 23. јуна 1892. год. Т>. Теодоровић, Ђура Пецарски, перовођа. председник.

ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 9 з, 1-1 С Т Е Ч А Ј. 8б ' 2 ~ 3 Срп. прав. црквена општина у Вел. !'а- Смрћу многогодишњег и заслужног учитеља динци на основу закључка цркв. скуиштине I овдашњег Станимира Николића, упразњено је расписује овим дражбу на мањак, ради зидар- ! учите.љско место I. и II. разр. мушке средишње ске оправке своје цркве. ј школе, на које се овим стечај отвара.