Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 539.

Ученице из V. и VI. разреда основ. народне школе могу бити примљене у старије разреде ове школе, ако на пријемном испиту покажу бар довољан успех из прописаних предмета дотичних разреда. Ученице, које први пут у овај завод ступе, илаћају 1 ®ор. уписнине а осим тога плаћа свака у пме школарине за целу годину 5 ®ор. односно 2 Фор. 50 нов. по течају. Сиромашне а добре ученице, ако своје сиромаштво званичном сведоџбом искажу, могу бити од школарине ослобођене. Који родитељи или старатељи желе своје женско дете нослати овамо, умољавају се, да понесу собом детиње крштено писмо, гаколску сведоџбу од последње године и имају да искажу да ли су детету у своје време каламљене кравље богиње. Даље се родитељи са стране умољавају, да се у иогледу стана и пренитања извбле обратити на управу ове школе, која ће им у ту цељ вигае бољих и одличних кућа преиоручити. Панчево 1. (13.)августа 1892. Свет. Дамјановић, 131, 1—2 управитељ. СТЕЧАЈ. 1 34 . I- 3 Скунгатинским закључком од 20. јула о. г. расписује се овим стечај на упражњено учитељичино место, на троразредној женској основној гаколи. Плата је учитељици 300 Фор., 5 хвати дрва, слободан стан, састојећи се из две собе и кухиње. Учитељици у дужност спада: а.) нрописане предмете у школи предавати; б.) ученице у женском ручном раду настављати; црквеном појању, по иропису обучавати, присуствовати са ученицама при сваком богослужењу и поФторну школу држати. Еоја желн ово место заузети нма своју инстријирану молбеницу са доказима и сведоџбама до 1-ог септембра овамо припослати. Наступање службе од 1-ог октобра т. г. ио новом. Из седнице срн. ирав. црквене ошитине у Черевићу 20. јула 1892. Пет. Ј. Шевић с. р. Ђока Савић с. р. перовођа. председник. К. бр. 438 89 -2. СТЕЧАЈ. 135 ' 1 3 На парох. место у Тиса-Ст. Миклугау, у протопресвитерату Б. Кикиндском, овим се расписује стечај с' тим, да интеркалар траје до носледњег јануара 1893. год. Конкуренти имају своје добро инструиране молбенице до 15-ог сеитембра о. г. нодписаној консисторији иоднети. Из конс седнице држане у Темигавару 14. (26.) јулија 1892. год. Епархијска консисторија Темишварска.

К, бр. 510. ех. 892 СТЕЧАЈ. 136, 1-8 к. 440. На нарох. место у Т. Бечеју овим се расписује стечај с' тим, да интеркалар траје до последњег маја 1893. године. Стеченици имају своје добро инструиране молбеннце до 1б-ог септембра о. г. иодписаној консисторији поднети. Из конс. седнице у Темигавару 14. (26.) јулија 1892. године држане. Епархијска консисторија Темишварска.

С Т Е Ч А Ј. 137 - !- 2 На место з а б а в и љ е овим се по ново расписује стечај. Плата је забавиљи: 300 Фор. са иетогодигањом новигаицом од 10%, слободан стан н огрев. Рок стечају траје до конца августа о. г. У Кумани 25. јула 1892. Школски Одбор.

ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 126 12 Овим се расписује тшнепс1о-дражба за зидање нове гаколе у Новоме Саду у јовановској норти ио плану неимара Мартина Сотића. По трогаковнику износиће градња 5680 Фор. 85 новчића. Услови, план и трогаковник могу се сваки дан видети у писарници опгатинској до саборне цркве. Дражба ће бити 9. ('Л.) августа о. г. у 3 сата по подне у опгат. пиеарници. У Новоме Саду 20. јула (4. августа) 1892. Црквени одбор српске правосл. цркв. школ. општине новосадске. КОНКУРС. 127 Ради попуњења упразњеног места православног дугаеионечитеља у кр. казнијони вацкој, с којим је за женски нол кр. казнијона у Марија-Ностра скопчана, отвара се овим конкурс. Са овим местом, на које свегатенство монагаког и светског реда конкурисати може, скопчана је годигања нлата од 800 ®ор. и 120 ®ор. у име станарине, а за Марија-Ностру нутнн трогаак и дневница. За отнрављање овога званија изискује се, окром редовне квалиФикације душепопечитељске, још и тачно знање с р п с к о г, мађарског н р оманског језика, у говору и иисању. Проситељи имају аутентичним сведочбама о свом оспособљењу, као и знању српског, мађ а р с к о г и романског ј е з и к а и са биљегом од 50 кр. саабдјевене молбенице, за четири недеље дана од нрвог увршћења овога конкурса у „Српском Сиону" консисторијуму еиархије будимске поднети. Из седнице консисторијума епархије будимске, у Сентандрији 16. јула 1892 држане. *■