Srpski sion

С тр . 542.

Б р . 31.

ставних завода у Дебрецину, Шарошпатаку и Пожуну установљене. Сродниди основатељеви имају ирвенство нред другим молитељима. Молитељи имају своје са крштеннм писмом, школском сведоџбом, и сведоџбом сиромаштва обложене молбенмце до 19. (81.) августа т. г. српском нар. цркв. Школском Савету у Карл о в ц и м а ноднети. У К.арловцима 15. (24.) јула 1892. Председништо срп. нар. цркв. Школ. Савета.

СО. 1 (32.

СТЕЧАЈ.

^ • 116, 2—3 ех 1392. Ради попуњења упразњених места у стииендијској заклади пок. Гавре Адамовића овим се отвара стечај. Стипендија из ове закладе износи годишње 300 Фор. за ученике средњих школа, а 400 Фор. за слушатеље академијских наука. Стииендију могу получити сиромашни ученици српске народности и православне вероисповести, који су доброг владања и добро се п нриљежно уче. Сродници Фундатора имају првенство. Питомци ове закладе могу своје науке само на отачаственим заводима у Угарској и Хрватској и Славонији слушати, а само с дозволом високе кр. уг. владе могу се и у иноземству учити. Молитељи имају своје, крштеним пнсмом, школском сведочбом,. сведочбом сиромаштва и лечничком сведочбом о томе, да-су здрави, обложене молбенице саборском одбору у Карловцима до 19. (31.) августа т. г. иоднети. У Карловцима 15. (27.) јула 1892. Председништво Саборског Одбора.

СТЕЧАЈ.

121, 2—2

На упражљено место учитеља четвороразредне школе у Пивница отвара се стечај. Плата је учитељу у новцу 100 Фор., пола сесије ораће земље са нринадајућим јарошем од 4^/а јутра, једно гувно изван села; учитељ је дужан на земљу порезу и друге терете уплаћивати. Осим тога слободан стан од 2 собе, скујном, комором и шталом и баштом у стану, од ногреба где буде нозван 50 нов., за перовођство 15 Фор. Учитељу у дужност спада све законом прописане предмете предавати, једнупевницу с пјенијем заступати, децу у цјенију обучавати, и о нарастосима бесилатно појати Они, који своје молбенице имају овде, ако желе да им се молбенице и сада уваже, нека то одбору овоме јаве. Рок стечају траје до велике гоепојине. Из седнице школског одбора држане у II и вница 18. (30.) јула 1892. Никола Милошев, Ђ. Добројевић, деровођа. парох и школски председник.

Бр. 183 /92.

О Г Л А С.

125, 2—3

Унисивање ученика за шк. годину 1892/3 на овдашљој срп. вел. гимназији почиње 1. септембра по р. кал. У I. разред примају се ученици на основу сведоџбе од IV. разреда основне школе, или на основу пријамног испита; у остале разреде на основу сведоџбе од предходног нижег разреда. Свн ученици без разлике пла!>ају по 2 ф . у г пнсне таксе, по 1 ф . на библнотеку, по 3 ф . за „8аш(:а8" и по 70 н. друге пристојбе. То се плаћа ири уписивању и од тога се нико не онрашта. Школарине плаћа сваки ученик ио 15 ф. на годину. Од плаћања школарине могу бити онроштени они, који докажу сведоџбом школском, да се добро владају и да у наукама добро успевају, и сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни. 31. августа држаће се поновни испити. По закључку проФесорске конФеренције од 18. новембра 1884. бр. 46. и одобрењу тога заључка од стране всл. патроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139/140. губе право на понављање испита они ученицн, који на горе означени термин не дођу, да понове испит. У Иовом Саду 2. августа 1892. Управа срп. вел. гимназнје.

СТЕЧАЈ.

123, 2-3

Ради попуњења учитељског места на срп. правосл. основној школи у Ђ и р у овим се расписује стечај. Годишња је плата у готовом новцу 80 ф. жита 20 кибли, 2 хвата дрва, 3 ланца ораће земље, на које и порез плаћа, слободан стан у најмљеној кући. Молбенице са потребним документима нека се поднесу месном школ. одбору најдаље до 15. августа 1892 год. СТЕЧАЈ. н 3 ~ 3 Овим се расписује стечај на упражњено односно новоустановљено место у т ч и т е љ а на српској четвороразредној, мешовитој вероисповедној салашкој школи у Сенти, која се издржава из „закладе блажене уепомене Ђ е н е Б р а н о в а ч к о г н с у п р у г е м у И д е р ођене Вујић." Ово место салашког учитеља сенћанског, скопчано је у смиелу оноруке и основног писма са годишњом платом од 500 ®ор. а. вр. и у новозиданим зградама, са слободним, из две собе, кујне, кућерка (шнајса), подрума и тавана састојећнм се станом, са шталом и шупом. Ове зграде налазе се на земљишту од два дистриктска ланца земље, од којих један део сачињава авлију, а од другог дела дужан је учптељ четврт ланца земље, у смислу основног писма, на