Srpski sion

С тр . 566.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 32.

КОНКУРС.

127, 2—3

Ради попуљења упразњеног места православног душепопечитеља у кр. казннјони вацкој, с којим је за женски пол кр. казнијона у Марија-Ностра скоичана, отвара се овим конкурс. Са овим местом, на које свештенство монашког и светског реДа конкурисати може, скопчана је годишња плата од 800 Фор. и 120 Фор. у име станарине, а за Марија-Ностру иутни трошак и дневница. За отправљање овога званија изискује се, окром редовне квалиФикације душепопечитељске, још и тачно знање с р п с к о г, м а ђ а р с к о г и р ом а н с к о г ј е з и к а, у говору и писању. Проситељи имају аутентичним сведочбама о свом оснособљењу, као и знању с р п с к о г, м ађарског и романског језика и са биљегом од 50 кр. енабдјевене молбенице, за четири недеље дана од првог увршћења овога конкурса у „Српском Сиону" консисторијуму епархије будимске поднети. Из седнице консисторијума епархије будимске, у Сентандрији 16. јула 1892 држане.

С Т Е Ч А Ј.

128, 2—3

Ради сталног попуњења упражњеног учитељског места у Срн. Боки, расписује се овим стечај. Плата је учитељска у готовом новцу 400 ф., ^ ланца баште ван села, на коју учитељ иорез плаћа, и 4 ланца ливаде; осим тога слободан стан са баштом; огрева за себе и школу нреко зиме, колко потребује; а од погреба, где позван буде, 50 н. Компетовати могу само они, који су срп. учит. школу у Сомбору свршили и испит из мађарског језика положили. Изабрани учитељ биће дужан при сваком богослужењу у цркви појати, школ. децу у цркв. ијенију обучавати, све школ. уредбом прописане предмете у школи предавати, повторну школу држати и у цркв. школ. седницама перо водити. Према изнимним нриликама имају стеченици своје уредно инструиране молбенице потписаном епарх. школ. одбору, најдаље до 19. (31.) августа о. г. поднети. Из седнице епарх. школ. одбора, у Темишвару, 16. (28.) јула 1892. г. држане. Епарх. школ, одбор темишварски.

С Т Е Ч А Ј.

137, 2—2

На место забавиље овим се до ново расиисује стечај. Нлата је забавиљи: 300 Фор. са петогодишњом повишицом од 10%, слободан стан и огрев. Рок стечају траје до конца августа о. г. У Кумани 25. јула 1892. Школски Одбор.

ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 126 2 2 Овим се расиисује гатиеп<1о-дражба за зидање нове школе у Новоме Саду у јовановској порти по плану неимара Мартина Сотића. По трошковнику износиће градња 5680 Фор. 85 новчића. Услови, план и трошковник могу се сваки дан видети у писарници општинској до саборне цркве. Дражба ће бити 9. ("21.) августа о. г. у 3 сата по подне у општ. пиеарници. У Новоме Саду 20. јула (4. августа) 1892. Црквени одбор српске правосл. цркв. школ. општине новосадске. СТЕЧАЈ. 118, 3-3 ех 1891/2. ' У православном богословском училишту карловачком има да се попуни мјесто проФесора за омолитику, литургику и црквено пј еније са правилом. На ово мјесто могу компетовати српеко-православни свештеници свјетовног и монашког реда, који су иослије положеног испита зрелости свршили богословске науке, те с.у кадри свједоџбом школском доказати, да су споменуте предмете са одличним или похвалним успјехом изучавали. Берива проФесора означена су у §. 101. највишег рескрипта од 10. авг. 1868. године. Компетенти нека своје добро инструиране молбенице, до 5. (17.) сентембра ове године, потписаноме ректорату поднесу. Ректорат српско-правосл. богосл. училишта карловачког. С Т Е Ч А Ј. 1«. 2 ~з Овим се раснисује стечај на унражњено учитељичко место на шесторазредној српској православној вероисловедној основној женској школиу Старој Паланци. (0 Ра1апка. В. В. ше^уе.) С истим местом скопчана је ова плата: 1. У готовини годишње, 350 ®ор. а. вр. 2. У име огрева годишње, 20 ®ор. а. вр. 3. У натури пак: слободан стан са > 4 јутра баштом, и изван места 5643Ц 0 добре ораће земље. На ову земљу плаћа учитељица државну порезу. 4. Сваке друге године 40 Фор. а. вр. за држање повторне школе. Учитељици спада у дужност све законом прописане предмете у оним разредима предавати, које јој м. шк. одбор додели. Надтицатељке имају добро инструјиране молбенице до 29. августа (10. септ) 1892 г. потписаноме председништву шк. одбора поднети. Из седнице м. шк. одбора српских основних вероисповедних школа, која је држана 29. јула (10. августа) 1892 г. у Старој Паланци. Константин Јанковић, с. р. Младен Сешић, с. р. перовођа. председник шк. одбора.