Srpski sion

Стр, 755

шег рескркпта од 10. августа 1868. — Осиж тога јога су неке ствари, које се шгјесу логле дефшигтинпо рпјеишти, за корак унанређене. Р. КЊШКЕВНЕ БЕСТИ. — (Распио награда.) , Матиц« Ориска* ра( чшсује пз фоида Јоваиа Наке В. С. Миклушког за годину 1894. ове награде и тражи, да се «а њих напишу: I. Ова дела: 1.) Роман, драма пли шаљива пгра, приповетка или иовела из српског живота. — Награда од 50 до 500 фор. — Рок петровдап 1894. — 2.) Књига за народ о заражљивим болестима. Награда од 100 до 300 фор. — Рок петровдан 1894. II. За саставке за .Летоиис" \ 1.) Студија. монографнја или расправа из српске историје. — 2.) Студија или расправа о бројном, привредном и иросветном кретању српског народа. —3. ) Студија или расцрава из српске књижевности. — 4.) Земљонисна или етнографска расирава, пли путописп по српским крајевима и земљама. Награда је за сваку таку студију. расираву или монографију од 50 до 150 фор. ирема величини и вредности дела. Дела на расписане награде не могу писди шиљати нод својим именом, иего ваља да метну на делима својим какав натпис или знак. Име, ирезпме, карактер н место, где станује ппсац, ваља у особитом нисму написати. пиемо заиечатити и обележитп га онил истим знаком илн натнисом, који је с поља на самом делу. Само ће се она писма отворити, иа којима је исти натиис или знак, који се налазн п на делима, којима се иаграда досуди. Остала ће се нисма спалити. Рукбписи се не враћају. Награда се издаје тек онда. кад писац поднесе

дело нагатампаио, оспн ако с „Матицом" о том гато друго не уговори. Награда се губи, ако писац ие пзда дело своје иа свет за годину дана, а међу тпм није гато друго уговорио. Писац је дужан од свога паграђеног дела кад изађе из гаташге, уступити „Матици" 25 комада. Чланци и расираве за , Летопис" као и награђене новеле и приповетке, штампају се најнре у .Летопису", а после остаје нраво и ннсцу и „Матниц", да их могу прегатамнатп и носебице. Према колнчини иреосталога новца „Матнца" је вољиа иримпти и ио вредности награђивати п друга научна, понуларно-научна н забавна дела п чланке, остављајућн писцима на вољу, да могу слободно бирати предмете. Нарочито се напомиње, да је главна скупгатииа овластила књижевно одељење и одбор, да могу издатн паграде оним чланцима и делима, која Дођу п мимо расиисане награде, или која су већ стнгла, па се налазе на оцени. и то у течају године и ире главне скупгатине, ако књижевно одељење и одбор нронађу, да припосланп саставци заслужују награде. Из главне скупштнне „Матице Сриске" у Новоме Саду 9. (21.) септембра 1893.

Јавна захвала. На, лепом и нлеменитом дару г. Светозара Брен&ана, стаиовника голу.биначког, који је као Ченћапин за вечити спомен свој а и за иокој душа својих родитеља, чије кости овде вечно бораве у овој оиштини — даровао св. Цркви красно пебо од Фина сомота златом извезепо, — овим се потписани у име општине јавно захкал.ујемо. Бог му благословио труде н.егове ! У Чеити 10. новембра 189.'!. Милан Печенонић, Тона Дракулић, тторовођа. предеодник цркв. општине

О 1ЛЛ АС И.

ЕДИКТ. 190 Овим се нозива Софија супруга Филииа Ђеоградца из Еешке, која је незнапо куда у евет отшпла, да у року од шест месецп — рачунајући од првог уврштсн.а едикта овог у новине — овој коисисторпји или лпчно нредстапе ијш место свога. пребивања обзиапи, ношто ће се ппачс. протнв п.с поведепа бракоразводпа нарпица и без п, с окончати. Из ееднице Архид. Копспсторије у Карловци 12. (24.) октобра 1893. држане. Архидиједезална Консисторија.

СТЕЧАЈ. -^ 3 Па уиражњепо учитељско место у срп. вероисповедној основној школи у Кчрлову, овим се расппсује стечај. Плата је пзабраног учитеља. на годину следе]1а: 500 ®ор. а вр., 5 фор. паушала, слободан стап п у име учитељеког огрева 2 хвата сламе. Учитељу у дужност снада ,ТПколском уредбом" проппсане предмете у школи прсдавати,' у св. цркви за. једном певницом по.јати и децу црквеном појању обучавати. Рок стечаја траје до Св. Николе 1893. год. Из седнице месног срп. нравосл. школ. одбора, држане у Карлову 8. повембра 1893. год. М. Терзин, Аркадије Паић, перовођа. председник.