Srpski sion

Б р. Зб

„СРИСКИ СИОН."

С тр . 575.

ТВОРНИЦА ВЕЛИКИХ САТОВА П, Ђ. ПАНТЕЛИЋА У ЗЕМУНУ

НОВБ ТОРОБСКЕ САТОВЕ израфује за дркве, школе, магистрате и све јавне зграде по најновијо.ј конструкцији (Бга1;ћ8е11 & б^Шеп&ап^) и умереној дени, прима старе на оправку и реконструкцију. Предрачуне шаље на захтевање бееплатно. Сиј)омагипијим ошашинама даје на оштлашу.

63

13—15

С Т Е Ч А Ј. 131 4-4 На унражњенп учитељско место у Товаришеву (Бач-Бодрошка жупанија) овим се стечај раснисује. Са истим местом скопчанаје годишња плата, од 400 ф . а. вр.; у име перовођства 30 ®ор. а. вр.; од иогреба где позван буде 1 ф . а. вр. и зимеки огрев (т. ј. сламе колико за школу и стан учитељев треба); осим тога слободан стан —■ састојећи се из две собе, једне кујне, коморе и штале са пространом баштом. Изабрани учитељ предаваће у опим разредима. које му овомесни цркв. школ. одбор додели. У дужност спада новои.забраном учитељу: при сваком богослужењу у цркви у левој певници појати, школску децу у црквеном пјенију обучавати, све школском уредбом прописане предмете у школи предавати и повторну школу држати. У обзир се узимају само они компетенти, који су из мађарског језика испит положили; а првенство имају они, који се и лично представе. Примећује се, да ће изабрани учитељ, кроз једну годину дана у својству привременог учитеља служити а но томе од овомесне цркв. шк. скупштине — ради потврде — славном Епарх. Школ. Одбору препоручен бити. Рок нријаве траје до 4. (16.) септембра т. г., када ће се и избор обавити. Из седнице цркв. школ. скупштине у Товаришеву 1. (13.) августа 1894. год. држане. Ненад Загорчић, Јован Станојев, перовођа. председник.

Бр 242./663. КОНКУРС. 133 3 "' 3 Ради попуњења упражњепе парохије Маишке са платом VI. класе отвара се овим конкурс с тим додатком, да половина свију прихода парохијалних од 5. маја 1894. за годину дана у смислу §. 26. I. кр. решкр. од 1868. год. удови иочившег пароха припада. Проситељи имају своје сведоџбама инетруиране молбенице са штемплом од 50 кр. снмбдевене за 4 иедеље дана од првог увршћења овога конкурса у „Сриски Сион" консисторијуму овом поднети. Из седнице Консисторијума Енархије Будимске, у Сентандреји 8. августа 1894. држане. Консисторијум Епархије Будимске.

С Т Е Ч А Ј.

144 2 — 2

Ради сталног попуњења учитељског места, овим се отвара стечај. Нлата је следећа: За иовторну школу 21 Фор., од 1 пара (сада има 80 н.) 40 нов., 1 осмак жита, рсмака кукуру.за ситних, 3 сајтлика гра, 5 еајтлика вина; даље 6 ланаца добре земл.е, 3 / 4 ланца ливаде, Ј /г ланца конопљишта; од великог ногреба 50, а од малог 25 нов., од венчанице 50 нов., — даље, стан са две собе, кујном, подрумом, шталом и ЗООП 0 баштом; на земљу учитељ плаћа порез. Рок стечају до воздвиженија ч. крста; молбенице треба слати на Павла Берића председника. Вемен, Барања, пошта у месту. Месни Школски Одбор.