Srpski sion

В р . 39.

„ОМСКИ СИОН."

Стр. 623

могућност, да положе још и последњи строги медидински испит. — На два унражњена стипендијска места по 150 фор. нз закладе Нестора Днжитријевића предложиће се скупштини, да се Његовој Светости иатријарху срнском Георгију поднесу тројне кандидације ради предузимања избора. — За стипенднсту пз закладе Гавре Романовића за изучавање трговачке иауке са стипендијом од 300 фор. предлбжиће се скупштини Жарко Слепчевић, свршени гимназиста из Новога Сада. — Константииу Чутуковићу, пнтомду закладе Павла .Јовановића и свршеиом техничару из Земуна, дозвољено је, да ужива своју сгипендију још за годину дана ради полагања држав иог испита и ради слушања неких курсова у Бечу, које он сам за своје усавршење изабере, — као што је то иређе дозвољено и питомцу исте закладе и свршеном техничару Стевану Милојчићу. — (Пријатељима српске омладине.) Статути „Друштва за помагање сиромашних а вриједних Срба, слушача у кр. свеучилишту Фрање Јосииа 1. у Загребу" одобрени су но вис. краљ. земаљ- влади и иреко славног ректората СвеучилиШта загребачког мени — као нредсједнику одбора ас1 ћос достављени. Пошто овај час већине Срба ђака у Загреба нема, то их овим нутем унозоравам. да се сваки у својој околиии побрине, да нам ово друштво буде могло што боље напредовати. Уједно стављам на срце свим Србима родољубима, да ово прво и једино сриско академско друштво овдје, у Загребу, што одушев-

љеније пригрле, те да му својим нрилозпма у номоћ притеку. Оснивачем овога друштва може постати свак. ко у једаред или у 10 мјесечних оброка уилати 30 фор. или 60 круна; а помагачем може бити свак. ко сваке године у једанпут уплати 5 ф. или 10 кр. Умољавају се сви српскп родољуби, будући добротвори овога друштва, да изволе за сада, до констнтујисања овога друшва, своје прилоге слати на адресу: ЈНја РНса, зугвеш ргаупхк, Ха^гећ 8уеисШ§1е. Загреб, 14. (26.) септ. 1894. Илија Прица, предсједнпк одбора. а(1 ћос. — (Исправак.) У чланку „Крсно знамеве" у 37. броју овога листа на првој страни (т. ј. 177. странп) а на првом ступцу у 16. реду од озго треба додати иза речи: „прсију близу рамена" још и ове речн: „на леву страну прсију бли&у рамена", које су случајно изостале; а тек иза тих речи долази даље: „изговара: ,.и стдгц) Д8\м".

Готов је:

ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАИИ

МА^АСТИРСКЕ ШТАМПАРИЈЕ, ЖГ Цепа 40 иовч. Може се добити код унраве Срнске Манастирске Штампарије у Новом Саду.

ОГУ1АСИ.

С Т Е Ч А Ј. 164 1-3 Оставком г. Стевана Коларића, који је изабран за учитеља на вишој девојачкој школи сомОорско), остало је овде унражњено место учитељско, те се овим стечај расписује. Илата јс 500 Фор., 99 Фор. у име огрева и стана док оиштина не буде у стању стан у нарави дати 5 '25 Фор. у име нослуге, 12 ф. 50 н. за Иисаћи ирибор, један ланац ораке земље и башту. Мзабрани учитед. имаће све школском уредбом пронисане предмете нредавати у оном разреду, који му овдашњи збор учитељски односно школски одбор доделио буде. Осим тога у дужност ће му снадати при сваком богослужењу у цркви у једној певници појати, уз часни пост ускршњи средом и петком на јутрењу и преждеосвештену долазити и појати. У обзир ће се узети само они компетенти, који су сомборски приправници а испит су из мађарскога језика положили.

Примећује се, да ће се дотични бирати као привремени за школску годину .1894 /5. а по томс ће се или новом избору подврћи, или ако добар успех у школи нокаже, преноручен ће битп сл. енарх. школ одбору на потврду. Рок пријаве траје до 30. октобра по пашем календару о. г. Из седнице школ одбора, држане у Еумани 14. септембра 1894. год заменик перовође: Стеван А Мирковић Стевап СекулиК свештеник, шкод. управитсљ. председник. С Т Е Ч А Ј. тГТчГ • 1Та српско.ј основној четворо-разредној вероисповедној школи у Ђођани унражњено је учитељско место, на које и учитељице компетовати могу, а плата је 300 Фор. а. вр , стан, врт и огрев. На ово место могу се тражити само они, који су сомборску учитељску школу свршили и исиит из мађарског језика положили.