Srpski sion

Б р . 46

„ОРПСКИ СИОН."

С тр . 731.

ветци), а кад је могућно, нека се и у самој ствари иокаже, опомињући и тада на избегавање сваке оиасности. Најважнији прибори груднога коша и трбушне дупље (чување), — храњење, спавање и дисање са опоменом о чувању здравља. Осећаји и чувства. — Одношај према људима и животињама. Помоћу свега овога деца ће вежбати тело и чула и трудиће се, да и сама што ураде, а тиме се и воља с размишљањем на доследност привикава, те по ,-томе забавиште и у погледу развијања характера утиче на дете.

Према томе све изложено градиво дели се 1. на царство жпвотињско, биљно и минерално и за тим и појаве, 2. на рукотворе и 3. на очигледну наставу о човеку. Уз горње предузимају се и разне боје, за тим: шарено, прелева се, — угасито, отворено и бледо. — Растегљивост. — Мирис. — То плота. — Глас. — Разни степени тежине. Круг, лук (свод), купа (кегла) и стуб на шиљак (пирамида). Жмена споменутих ствари имају се и мађарски научити. (Наставиће се).

®т-

Б Е Ј1 Е Ш К Е. — (Извештај о раду епарх. управе темишварске.) Ечархијска. консисторија темишварска држала је 18. (30.) октобра 1894. год. своју седницу, у којој су следећа важнија решЦа донесена: Извештен је јереј Димитрије Гађански, нарох сри. ченејски, да је 50 фор. држ. нрипомоћи добио, а Ана Поповнћ, парох. удовида из Чоке. Ракила Живић, парох. удовица из Сри. Чанада и Сида Јовановић, парох. удовица из Сирига, да. су добпле свака по 30 фор. — Подручном свештенству саопштена је наредба. кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе гледе иривременог ослобођева од службе у „народном устанку". — Извештени су Шандор Бранковић, свршени богослов из Врањева, да му је министарство богочасги и јавне наставе дозволило, да пре пронисаних година за пресвитера, а ПГандор Путић, ђак манастира Вездииа, да му је горехваљено министарство дозволиио, да пре прописаних година за јеромонаха рукоположен бити може. Усљед наредбе министра богочасти и јавне наставе иожурен је Јован Новаковић, админ. прот. арадског, да истрагу против јер. Петра Маринковића, пароха ђалинског, снроведе. — Због увредљивих израза, које је јер. Милан Димитријевић, нарох т.-кањишки, у иризиву своме на надсолгабировско звање т.-кањишко, против ове конснсторије употребио, цитиран је речени јереј пред консисторију ради свога онравдања. — Уељед призива унпштен је избор нароха у Тарашу са разлога. што је дан избора за 12. октобар заказан, а обављен је избор 11. октобрат. г.

—-

те је нрема томе нов избор одређеи. Оставка, јереја Петра Милића, конс. бележника епархије темишварске, на звање своје, са роком до априла месеца 1895. год. узета је на знање. — Извештаји о уведењу у парох. звање јереја Александра Поповића, као админ. рудњанске парохије и јер. Богољуба Петровића, као админ. нађлачке парохије, узети су на знање. — Претплаћено је на један нримерак књиге архимандрита Дучића под насловом: „Историја срп. прав цркве од првих десетина VII. века до наших дана," а препсручена је иста књига и нодручном свештенству. — Предлог протојереја Кузмана Станића у иогледу канцеларијског паушала, који би имале цркв. онштине својим паросима давати, уступиће се у своје време епарх. скупштини на решење. — Одбијен је призив Љубомира Панића, проте в. бечкеречког, против овд. решења, којим је јер. Шандору Јовановићу, пароху елемирском, личан помоћник иристављен. — Поводом молбе модошке цркв. општине, Да се тамошња парохија са I. класе према броју становништва на нижу класу сведе, нозвана је иста општина, да попнс прав. душа и веродостојну сведочбу о имовном стању њиховом овамо поднесе. — Узет је на знање пзвешта.ј јер. Ивана Тешића, досадањег адм. молске парохије, да се на своју нарохију у Т. Хиђош иовратио. — Позвана је цркв. општина арадска, да јер. Ивану Алексићу дугујућу свешт. плату у износу од 133 фор. у року од 15 дана исилати са нретњом, да ће се по истечењу датог рока одмах екзекуција одредити. — Администрација арадске парохије — док за проту