Srpski sion

Стр. 186

себичности својој тискате нас из школе, која није ни ваша ни наша, већ комунална. Нас да истиснете, а себе у н,ој да учврстите! А не знате ли, јади вас не знали, да нас тијем силом тискате у редове онијех, који ће њекад доћи, на искати на трошак комуие школу ашеисшгтку, или бар ону, у којој нема ни спомена о позишивној религији?! Наша ће нјесма жамоспа бити, али у првој линији ви ћете бити одговорни, кад ми узморамо запјевати: „Ој, Турчнне, за невол.у друже"! А то ће нам биги за невољу друг, јер ће баЈ> назити, да нас ви не гњечите у школи, коју и ми морамо да издржавамо и дјену јој своју дајемо, из које нас нак ви бацате, да се сами по п.ој ширите. Или и уз овакву мотивацију не остају ријечи нреузвишеног господина бискуиа ђаковачког у пуној снази, и с обзиром на ове околности, да ли их не би требало нослушати?! Можда ви велите, да не устајете у интересу римокатолицизма иротив нас и наших светосавских свечаности у комуналпој школи. Опозиција ваша можда се диже у интересу Хрватства Право имате. Будите ватрени. будите одушевљени Хрвати, — али не будите гори од другијех. Маџари, велите, нијесу љубазни ни вама, ни нама. Но они нас још из комуналие школе не истиснуше, кад у њу са светосавском литијом дођемо. Нијемци су нам мање браћа, па ипак њихова власт пије нам забранила, да поиесемо светосавску литију н нр. у џеврсачку школу

и у друге школе по Далмацији и тамо да говоримо, нјевамо и декламујемо. Не будите нам гори од Маџара и Нијемаца. Не будите нам гори чак и од Турака! Грци под Турцима пемају своје крсно име, на ни крсно име својих школа. Али на дан св. три јерарха (Василија великог, Григорија богослова и Јована Златоустог) ипак иду свечано са литијом у школу, свете водицу, спомињу живе и мртве добротворе школе, говоре, одушевљавају се. Епо вам листа „Во^аутос;" од 1860 ГБему вјерујте, ако мени не вјерујете. У њему ћете наћи, да је истина ово што сам рекао. М турске оџе и кадије пе вријеђа ово у њиховом турском чувству. Они се не буне ни нротив светосавских литија православних и српских у оним крајевима, гдје иод влашћу њиховом Срби живе и своје онће народно, на и школско, крсно нме славе. Ни Стамбул горди не л>ути се, што Срби у школи своје свето славе. Извјештаја о тим славама могли сте доста читати. Али ви сте већ несгрпљиви. Та то су све грчке или српске конфесионалне школе! Јест, истина је. У шурску школу не иде наша литија. Али Грци и Срби у Турској не издржавају комуналне школе Па опда, и ми не тражимо, да нас пустите у своју школу, као ни у цркву Школа хрвашска и школа римокашоличка, нека се пе боји наше најезде. Ми нијесмо агресивни. Али у заједничкој школи, бар ондје гдје -нас има, ако се покажемо и мн, као Срби и православни, не будите зато одмах — на жалост морам рећи — гори од Турака! Хрвашсшву Ле шо више корисшиши!

&

КЊИЖЕВНЕ ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ, „Назаренство, његова историја и суштина", Написао Бладимир ДимитрцјевиЂ, студент богословије. Прикаиује Максим Вуји!..

(Наставак).

1 ј друге опет стране признаје ои и то, ,.да је нашем данашњем јадном стању много крива II нагаа тадања јсрархија. Јер за неколико деценнја амо нагае јс калуђерство ншло тужном ста-

иом гњилс себичности, а мирско Је опет свештенство одгајивано — у соери неанања. Док се дакле у стадо увлачио вук, дотле су врховни настири стењали под правцем, којим пођогае.