Srpski sion

Број 31.

„СРПСКИ сион и

Стр. 501.

рију; Светозару Бајићу и Душаиу Милетићу за Кумане; Симеону Шешевићу и Видосави Јојкићевој за Т. С- Миклуш. — Одобрена је фасија за срн. иравосл. вероисковедно забавиште у Турији и издан је декрет забавиљи Видосавп Јојкић. — Одобрен је илан за зидање основне школе у Рад-Милетнћу, а тако псто школска фаснја, ко.ју је за издржавање своје школе издала малобројна али свесна општпна у Почи у Барањп. — Досуђена је награда професорима пакрачке пренарандпје за суплирање иредмета одсутнога професора Ђорђа Поновића; исто тако професорима горњо-карловачке препаранднје за суилирање катедре покојног катихете и нрофесора Мана Грбпћа. — Прпзив Тодора Ракића, учитеља у Ст. Паланци протнв пресуде Школског Савета у дисциплинарној му ствари одбијеч је од жшшстарства. — Школски Савет је на основу предлежаннх списа и пошто је призпв пре седиице натраг повучен потврдио избор Нетра Вуковог за учитеља у Великом Бечкереку п декрет му издао. — Одбијен је нрпзпв црквене оиштпне у Бану против наређевог епархпјским школским одбором нздавања награде учитељу за држање новторне школе. — Одбијен је призив сентомашке црквене онштине у дисциплинарној ствари учитеља Витомира Рунпћа. — Уважеи је призив новосадск,е црквоне оиштине протпв решења епархпјског школског одбора бачког у предмету обавезног учествовања салашких учитеља у седницама местпог школског одбора —• Поводом прпзива Јакова Арадског, пароха пачпрског, протпв решења епархијског школског одбора бачког у дпсцинлинариој ствари Јована Чупнћа, учитеља пачирског, укинуто је нападнуто решење п нарећено спровађање пстраге и донашање пресуде. — Услед утока и жалбе више учитеља вршачких иротпв наводно насилног умировљења њиховог изасланп су од еиархпјског школског одбора вршачког одпосни списи с тим, да до мериторног решења ове сгварп исти учитељи пмају осгати на својим местпма. Па основу ппсменпх оцена умољених стручњака новраћени су састави »Хемнја" п „Антропологпја" писцу натраг на слободно расположење. — Осим нобројаних било је још много других предмета, понајвише молбеница, које су у гранпцама постојећих законских ирописа своје решење добиле. „Браник". (Избор пароха.) За нароха у Батајннци једногласно је пзабран снстемнзовани нарохијски номоћник у Шнду јереј Жарко ЂукиИ. (| јереј Петар Попови^) адмиинстратор парохије у Негославцнма (код Вуковара) нремпнуо је у Господу 13. (25.) ЈЈ-ла о. г. Рођен је био у Борову 1850., рукоположен 1890. год. Лака му земља и к-кчнад пал»/лт&!

Нове књиге.

Правоолавна Моралка за више разреде средњих школа, која је одобрена за школски уџбеник решењем св. архијерејског сииода Митрополије Карловачке од 29. марта (10. априла) 1899. Бр.

М. 50. Син. 18. ех 1899. — Књига износи 16 штампаних табака на великој осминп. — Цена књизи је 2 круне (2 динара 30 н. дин.) — Књига се може ^обити код потписанога у Уемуну за готов новац ијш уз поштанско поузеће (рег Ро81^асћиаћте). Књижаре имају рабата. Сава Теодоровић, проФ. и катихета у кр. реал. гимназији. III. С. 227. ех 1899. 0 Б Ј А Б А. Управа сриске учитељске школе сомборске решењем својим од 27. јула о. г. бр. 142, а на основу одлуке школског севета бр. Ш. С. 462. ех 1898., 38. ех 1899. издала је Ђорђу Сабадошу осиособљеном учитељу у Медини дунликат сведоџбе о учитељском оспособљељу, пошто му је првобитна сведоџба од 31.јула 1861. иод бројем 101. случајно изгубљена, која се овим ништавном проглашује. У Карловцима 29. јула (10. августа) 1899. Др. Лаза Секулић нар. дркв. тајник.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. ГИМНАЗИЈСКА ОБЈАБА. 152 1-3 Школска година 1899./900. ночиње 1. септембра по нов.; 29. 30. 31. августа одржаће се поиравни иснити, уписиваће се ученици и примати у I. разред, који докажу крштеним нисмом (а сви, и старп и нови, ваља да га донесу) да су навршили 10. годину, и положе пријамни исиит. У оотале разреде примаће сз на темељу школске сведоџбе. Уписнину ф . 210 плаћају само који први пут етупају у гимна.зију; школарину 12 ф . на год. сви, и у почетку но 1 ®ор. на библиотеку и по 1 Фор. у фонд за набавку лекова болесним а сиромашним ученнцима. Ученици похвалног владања н доброг успеха у иаукама могу иоднети молбеницу, последњу школску сведоџбу и сведоџбу сиромаштва, која не сме бити старија од године дана, иреко унраве гимназијском патронату до конца месеца септембра ради опроста од плаћања школарине. А могу бити опроштени само доиста сиромашни ученици са сведоџбом I. реда с одлпком, доброга I. реда без и једне оцене „довољан', и то само за једну годииу односно за један течај, ако би дотични ученик нао у II. ред. Нрвошколцима не опрашта се школарина за 1. семестар. Необлигатнн нредмети предају се бесплатно ученицима од IV. до VIII. разреда; гимнастика и армонично појање и невање свима способнима. Годитељима је дужност да своју децу сами доведу, и да им иогоде стан у спора управом. У Карловцима, 8. августа 1899.- '