Srpski sion

Број В9.

администр. у Осеку девојку Марију Бајер родом т Осека. • У Србији (Велика Школа). На Великој Школи уведенаје нова катедра за неиачки језик. За хонорарног професора тога предмета ностављен је г. Владимир Шалина , учитељ језика у гимназијн краља Алек сандра I. Разне белешке. (Музеј Васељ. Патријаршије). Жз Царнграда јављају, да ће Н>. Св. патријарх послати свима митрополитима и унравама манасгирским једну окружницу, којом ће их позвати да прибирају хришћанске старине и да их шаљу Патријаршији за музеј, који ће се тамо за то установити. ИСПРАВАК У прошлом броју овога листа на страни 639. у првом ступцу изостало је 5. дело милостиње ду- > шевне: ожалогиЛене тешити, а пред делом милостиље, које за тим долази, треба да стоји бр. 6. Од Админиетрације. Како многи претплатници и дужници овога листа за огласе нису уважили вишекратно опомињање ове администрације за свој дуг, то ће администрација као последњу опомену послати с идућим бројем сваком дунсиику рачун за дуг, па ако се и том не удовољи, она ће сваког немарног платишу тужити суду. Ср. Карловци, 29. септембра 1901. Админиетрација „Српеког Сиона."

АПОСТОЛИ 8 ПРДЗНИЧНИ И НЕДЕЉНИ

1 1 1

УРЕДИО Прота Ваеилије Николајевић. Цена 1 књ. брошираној . . . . К 150 „ 1 „ тврдо везаној . . . . „ 2- „ 1 „ тврдо везаној у саФијану „ 2-50 Ц8е1§Г" Књига се може >добити код Управе Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Бр. 26. ШО. ех 1901. 139 2-3 С Т Е Ч А Ј 4 , ' на учител>ско место у .срп. прав. основпој школи у Санаду (Торонталска жупанија). Плата је учитељу 800 круна годишње, у коју је своту и награда за поФторну школу урачу-

ната; уз то четири јутра ораће земље, која доносе 140 круна чиста прихода, а све терете скончапе са том земљам учител. сноси; у име огрева четири хвата сламе у попречној вреднооти од 40 круна; нрописани стан са баштом од 660Ц метара. Изабрани учител^ имаће право на прописани квинквенал од 100 круна, у које ће се евентуално досадашње службовање учитељево само у том случају урачунати, ако то на основу истакнутог захтева у молбеници његовој скупштина изрично тако буде реншла. Дужности прописане. Рок стечају траје 6 недел,а од ирвог уврштења овога стеча.ја у „Српском Сиону. ° Из седнице месног школског одбора, држане у Санаду 9. (22.) септембра 1901. Лаза Николин пткодски предоедник. ОГЛАС ДРАЖБЕ. 138 2-2 Управа ман. Рргетега издаваће дана 14. (27.) октобра о. г. Попагиу и Риболов у својој на Дунаву лежећој Ади Козјаку на три године под закуп. Дражба ће се држати у 10 сати пре нодне у ман. Гргетегу. Услови могу се сваки дан у манастирској писарни увидити. Уирава Манастира Гргетега. С Т Е Ч А Ј. 141 2-3 На унражњено петоразредно учитељско место овим се расписује стечај. — Редовна плата учитељу је 800 круна, у име поФторне школе 4 ланца ораће земље па коју учител. порез и еквивалепат плаћа; за економску школу ако је за исту оспособл^ен 80 круна, за свој офев 80 круна; за иаушал 20 круна. — Осим тога уживаће стаи од 2 собе, кујне, коморе, шупе штале и баште од 400 2 хвати. Изабраном учитељу сиадаће у дужност школ. уредбом прописане предмете у школи нредавати, децу у цркв. појању обучавати, и неделзом и празиком при богослужењу у цркви појати. Жели се да се молитељи лично пријаве. Рок стечају 6 недеља од првог увршћења. Молбенице са нужним сведеџбама ваља слати на месно школско председништво. Из седнице месн. школ. одбора држане у Дињашу 29/1Х. 1901. М. Павловић. Светозар Живанов. пред. шкод. одбора.