Srpski sion

СТЈР. 666.

Бр. 5. Ш. О./ех 1901. 142 1—2 С Т Е Ч А Ј. Ради сталног попуњеља упражњеног учитељичког места, на срп. вероисповедној гаесторазредној основној женској шкојш , овим се расиисује стечај. Берива су: 600 круна за редовну и 80 круна за поФТорну школу; слободан стан, са баштом и огревом у слами. Рок, и избор ће се обавити на св. Параскеву 14. октобра о. г. Дужности су школ. уредбом од 1872 године прописане. Из седнице мес. шк. одбора држане у Тиса Ст. Миклошу 23. септембра 1901, год. Симеон Шешевић с. р. Дим. Ћирић с. р. општин. иеровођа парох. шк. председник 145543 /1 Н А Т Ј Е Ч А Ј. 137 У српско православном богословском училишту у Рељеву, крај Сарајева, упражњено је мјесто економа заводског, с којим је спојена плаћа годишња од 1200 К (једна хиљада двије стотипе круна) храна с иитомцима, стан, огрјев, освјетљење и одијело у износу своте, која се годишње за одијело свакога ниаомца издаје. Они, који желе добити ово службено мјесто, треба да ваљано обложеном молбеницом докажу: 1) да су нравославне вјере и да нијесу прешли 40. годину живота. 2) да су припадници Босне и Херцеговине, или аустро-угарске монархије. 3) да су монаси, или удови мирски свегатеници без дјеце; 4) да су умно и тјелесно потпуно здрави. У недостатку кандидата са овом квалиФИкацијом примаће се привремено и умировљени чиновник, који је потпуно вјегат рачуноводству и интерној економији. Овако обложене молбенице треба нослати овој земаљској влади путем високопреосвештеног господина Архиенископа сарајевског и Митрополита Дабро-босанског до најдаље 30. новембра ове године. Земаљска влада за Босну и Херцеговину.

Б р. 39.

1 5643/1 136 3—8 4 НАТЈЕЧАЈ. У српско православном богословском училишту у Рељеву, крај Сарајева уиражњено је мјесто за учител>а за црквено нојање с којим је спојена годишња плаћа од 2000 К (двије хиљаде круна) активосни доплатак од 600 К (шест стотина круна) и стан у нарави надаље право на први донлатак од 500 К пошље довршених у деФинитивном својству пет година службовања, а на други доилатак од 700 К пошље навршених двадесет година деФинитивног службовања. — Након довршене 30. године укупног службовања припада дотичнику право на мировину у потпуном износу основне плаће и двају доплатака, дакле 3200 круна. Прво је намештење привремено, а након једне године доказаног ваљаног службовања биће дотични деФинитивно наименован. Но ако натјецатељ нијејош у свештеничком чину, то ће дефинитивно наименовање зависити још и од времена, док исти у свештенички чин ступи. Они који желе ово службено мјесто, треба ваљано обложеном молбеницом да докажу: 1) да су подиници аустро-угарске монархије или припадници Босне и Херцеговине. 2) да су православне вјере и да нијесу прешли 40. годину живота; 3) да су монаси или мирски свештеници; 4) да су потпуно вјешти црквеном српскоправославном појању, обичном и ноталном; 5) да су добријем успјехом свршили потпуну гимназију с испитом зрелости и једно ваљано уређено православно богословско училиште у аустро-угарској монархији или у Босни и Херцеговини; 6) да су тјелесно и умно потпуно здрави. Овако обложене молбенице треба послати овој земаљској влади путем високопреосвегатеног господина Архиеиископа сарајевског и митрополита Дабро-босанског до најдаље 30. новемђра ове године. Земаљска влада за Босну и Херцеговину.

„СРШЖИ СЈИОН."

„Српскк Сион" излази сваке неделе на целом табаку. Цена ку је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по годше 4 круне, а на четврттодипе 2 круне. За стране земље : на годину 10 круна. Из Србаје прижа претплату књижара В. Валожића у Београду. Ноједини бројевн 20 филира. Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осталп рукоаиси уредништву , Српскох Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситних слова. — Непдаћена писма се не примају. —Рукописи се не враћају. Штампа: Срцске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима. 1901. 512.