Srpski sion

О тр . 588.

СТИСКИ СИОН

Б р . 20.

уопјешан. — Избору иароха у Пашијану припуштен је Ј. X. парох из Б, а А. Б. админи • стратор нарохије у Т. није припуштен избору. — Ријешавано је и 16 бракоразводних предмета.

Извештај о шестој редовној сједпвци православне српске епархијске конзисторије пакрачке, држане у Пакраду 22. јуна (5. јула) 1904. под иредсеједањем Његова Високопреосвештенства Госиодина Епископа Мирона. Поводом дописа преосвештенога Госнодина Епископа, обавештено је овоподручно свештенство и свештеничке удовице и сирочад, да молбе своје за земаљску припомоћ за 1904. г. могу до 1. (14.) августа 1904. путем епархијске конзисторије ове поднијети. — На допис кр. земаљске владе одређени су у више случајева накладни уноси и исправци матица. — Обавештен нарох С. Б. у Б. дч му је кр. земаљска влада подијелила 120 К припомоћи. — Преноручена је молба М, У. из П. за земаљску припомоћ. — Од Митрополијског Црквеног Савјета враћени неносредно му иоднесени утоци Л. Т. из Б. и С. М. из В., враћени су утјецатељима. — Другостепене иресуде Митрополијског Црквеног Савјета, којима су потврђене конзисторијалне пресуде о разводу брака Г. Ваца, М. Војводвћа и П. Дамјаповића уручене су странкама. — Обавештени су свештеници Д. К. у С. Г. и В. Ј. у В. те свештеничка удова А. Г. у В. да им Саборски Одбор није уважио молбе за нршшмоћ. — Поводом одлуке Саборског Одбора о спровађању истраге прстив манастирских настојатеља, закључено је, да над њима као духовним лицима само епархијској консисторији принада дисциплинарна и судска власт, а уједно је константовано из досадањег званичења са овостраним манастирским настијатељима, да се не могу назвати анархистама. — Извјештаји катихете Ј. Петровића о раду свом и успјеху ученика у науци вјере на кр. великој доњоградској гимназији у Загребу у 1903./4. шк. г. и катихете Д. Витковића о иовјереним му женскам заводимау Загребу, узети су на одобравајуће знање. — Узет је на знање извештај управе манастира Леиавине о смрти игумана и бившег настојатеља тамошњег о. Тихона Джебића. — Одређено је надлежном протопрезвитеру новоградишком К. Т. да поново изађе у Кобаш и обави предају нарохије при-

временом администратору С. К. у Б., с упутством црквеној онштини кобашкој да конзисторија увиђа нотешкоће администрирања њиове парохвје из Брода, али да при најбољој вољи а при данашњој великој оскудици у свештенству, с којима у осталом нема права ни располагати према преким потреоама службе, није у стању за сада друге какове одредбе доносити. — На основу спроведене истраге кажњен је иарох С. Б. у Л. глобом од 50 К. у корист митроиолијско свештеничког удовичког мировинског Фонда ради изазивања незадовољства у једном дијелу нарохијана његових и т. д. — Полагању стечајног исиита припуштенм су С. В., капелан у Г., Г. К. капелан у П. и Љ. Т. администратор парохије у К. — Потврђен је једногласни избор Јована Херака, пароха болчанског за иароха у Пашијану с тим, да ново своје звање наступа са 19. јула (1. августа) 1904. — На парохију у Болчу исписан је стечај са роком до 6. (19.) августа 1904. и иста до сталног попуњења повјерена у привремену администрацију нароху Ј. Н. у С. К. — Парох К. М. у К. ради запуштања катихизације осуђен је на усмени укор пред епархијском конзисторијом. — Узет је на знање извјештај да је умировљени парох бастајски Сте®ан Баришић нреминуо. — Уважена је молба М. С. у У. у предмету нодјеле плаће са парохијом у Б. скончане на два једнака дијела између њега и суадминистратора М. Т. у Д. — Поново је упућено предсједништво црквене општине у В. да има К. М. сматрати тамошњим администратором и плаћу му исплаћивати све дотле, док истога конзисторија новјерене му дужности не ријеши. — Одобрени су нацрти икона за нови иконостас парохијске цркве у Поучију уз односне иримједбе. — Нису одобрени нацрти иконостаса са иконама за парохијску цркву у Миклеушу и у Дољанима. — Пријава учитеља А. Ј. из Б. против тамошњег Ј. С. издана овоме на очитовање. — М. П. из С. позван да предујми 30 К трошкова за извиђење тужбе његове против пароха М. Б. у С. — Парох Ј. Ј. у Д. Р. кажњен је глобом од 50 К. у корист свештеничко удовичког мировинског Фонда ради вријеђања дисциплине и дужног поштовања према претпостављеним властима, — Исписан је стечај на два стипендијска мјеста из закладе блаженопочившег епископа пакрачког Никанора са роком до 10. (23.) августа 1904. — 17 бракоразводних предмета промакнути су у виши стадиј.