Srpski sion

Бг. 20.

СРПСКИ

сион

С тр . 589.

Извјештај о еедмој редовној еједници православне српеке еиархијеке конзиеторије пакрачке држане у Пакраду 21. јула (3. августа) 1904. нод нредсједањем Његова Високопреосвештенства Госнодина Епископа Мирона. Узет је на знање допис кр. земаљске владе да у предмету прелаза болесника на самртној постељи у другу вјеру, не мсже издати никакову народбу, него усваја становиште да се у опће иитање о вјерозаконском прелазу ријеши у Форми интерконФесионалног закона. — Узети су на знање доииси кр. земаљске владе, којима се двојици свештеника В. Ј. у В. и М. Ј. у П. подјеЉ УЈУ приномоћи о чему су и обдареници обавештени. — У једном случају одређен је исправак матица. — Узет је на знање допис кр. земаљске владе, којим јавља да је парохијског помоћника у Земуну, Радослава Грујића именовала правим учитељем вјере деветог чиновног разреда у кр. реалној гимназији у Беловару са платом од 1800 К. а припослани декрет уручен је истом путем архидијецезалне конзисторије. Узет је на знање допис кр. великог жупана бјеловарско-крижевачког пресвјетлог г. Т. Георгијевића, којим јавља своје именовање- — Узетје на знање допис ректора православне богословије у Задру, којим саопштава квалиФикацију овоепархијских слушалаца. — Узет је на знање извјештај игумана А. Павловића да је као овострани иовјереник присуствовао годишњим испитима из вјеронаука концем 1903/4. г. на свима средњим заводима у Загребу. — Одређено је повјеренствено извиђење у Ветово због тога, што црква. на храмовни дан није била отворена за богослужење. — Парох Ј. Б. у Р. упућен да са своје стране не да новода тамошњем учитељу да га тужака. — Протопрезвитеру новоградишком К. Т. подијељен је једномјесечни допуст у сврху лијечења. — Парох Ј. М. у Д. уиућен је на ревније и тачније вршење катихетске дужности. — Узет је на знање извјештај да је парох мељански Георгије Милић преминуо а парохија мељанска повјерена је у привремену администрацију нароха миољачкога Радована Чаушића, — Парох Н. Г. у М. опомењен на мирније и достојанственије понашање са парохијанима. — Извјештај В. Јанковића о катихизацији на кр. великој гимназији у Вараждину узет је на знање, као и извјештај иротопрезви-

тера Ј. Штековића као ковзисторијалног повјереника, да је приеуствовао иснитима из вјеронауке на кр. великој гимназији у Вараждину и кр. реалној гимна^ији у Беловару. — Узет је на знање извјештај Јована Константиновића о катихизацији на кр. великој гимназији у Пожеги а овострани повјереник А. 3. позван је на извјештај, зашто није присуствовао годишњем испиту, — Очитовање иароха Ј. С. из Б. на тужбу учитеља А. Ј. узето на знање. — Умољена је кр. земаљска влада за сходну одредбу да римокатолички жупник у В. не ирстенује православне женихе без нотребних исправа надлежног им иарохијског звања. — Узет је на знање извјештај Иетра Босанца о катихизацији на кр. реалној гимназији у Беловару. — Обавештена је црквена општина у Кобашу да на иописани стечај пије ни једна молба стигла и за то да је поново стечај исписан са роком до 1. (14.) септембра 1904. — 20 бракоразводних предмета промакнуто је у виши стадиј ријешења.

Извјештај о осмој редовној сједници православне српске епархијске конзисторије пакрачке, држане у Пакрацу 24. августа (6. септембра) 1904. под предсједањем Његова Високопреосвегатенства Господина Епископа Мирона. На допис кр. земаљске владе одређени су у једном случају накнадни уноси у матице крштених а у једном брисање. — Усљед дописа Саборског Одбора обавештени су свештеници Д. Ч. у Л. и В. Л. у Б. о подијељеној им припомоћи у сврху лијечења; свештеничке удове А. Т. у П. и Л. X. у В. П. о стављеној им у течај миро • вини; П. Т. парох у В. да је са 1. јула 1904. ослобођен даљег плаћања 6% приноса у свештеничко удовички мировински фонд, почем је обудовио без дјеце. — Јереј Радослав Грујић ка тихета на кр. реалној гимназији у Беловару примљен је у клир епархије пакрачке. — Узет је на знање допис архидијецезалне конзисторије о именовању Владимира Милутиновића, пароха бршљаничког за пароха у Јамени и поводом тим исписан је стечај на парохију у Бршљаници са роком до 20. септембра (3. октобра) 1904. а архидијецезална конзисторија умољена, да В. М. остане у Б. до попуњења исте парохије. — На новоосновану парохију у Крижевцима иеписан је стечај са роком до 20. новембра (3. октобра)