Srpski sion

С тр . 380.

СРПСКИ сион ■=±=

Б р . 13.

Ст. Б. о том извештена. — Услед изјаве дркв. општине у С. да јер. Н. К. не дозвољава да му цркв. оиштина задржава кроз три месеца дугујућу своту епарх. фонду, упућена општинада дугујућу своту угони и у благајну епарх. фонда унесе. — Услед поднесеног призиЕа Љ. К. окр. пртера из С. против закључка цркв. одбора о обављеном избору црквењака појца у св. Ђурђевској цркви пре мериторног решења позват цркв. одбор, да има поднети још и препис стечаја за избор црквењака као у призивом нападнути закључак о избору истог. — Закључак црквеног одбора и Ч. у погледу издавања цркв. столова оставља се у начелу нетакнут досадашњи обичај издавања тамошњих столова изнимно разрешен и сто пок. И. подарен старици М. С. и наређено цркв. општини да је у поменути сто одмах увести има. — Услед молбе парох. звања храма Успенија Богородице у Н. С. затражена код вис. Министарства дозвола за исправак у матицама крштених С. Б. односно да се тамо забележени датум рођења прогласи да је по новом календару. — Од јереја Ст. М. и Ст. С. примљени исправљен нов извод из матица крштених Ђ. сина Л. С. заједно са старим изводом снабдевеним на полеђини исправке са осталим списима спроведен вис. министарству. — Од јер. М. С. из Ст. Ш. примљени извод из протокола венчаних са наређеном допуном и потпису доставнице А. П. о примљеној бракоразводној пресуди међу односне списе стављена. — Од јереја С. Н. из Ђ. и Ђ. Д. из П. поднесене изводе из протокола венчаних са наређеном допуном о коначној правомоћној пресуди у бракоразводној ствари међу односне списе стављен. — Извештај бележников о оверењу извода из протокола венчаних Б. Б. чиновника кр. Срб. министарства финансије у Г. са Д. кћери Ј. Б. окр. пртера. у Ст. Б. и преч. конзисторији београдској спроведен узет на знање. — Поднесене молбе некојих свештен, удовица ради получења државне припомоћи спроведене вис. министарству. — Изјашњење прот. јер. Ј. М. из Л. издато јер. Н. М. у Л. да на исто' изјашњење своје примедбе поднесе. — Преставка Др. М. П. бившег конз. фишкала у предмету отправнине, са свима спцсима МЦСавету спроведена. — Бракоразводне пресуде између П. К. из Ст. К. про тив Ј. 0. из Н. С. као и Ј. П. из Л. против С. А. из Л. дотичним странкама саопштене. Мадби Дра. Л. П. из К. градског кот. лечника удовољено и позвата парохијска звања ради испуњења достављених им бланкета. — Тужба Р. Л. из Г. и другова издата на изјашњење јер. Н. А. личног капелана у Г. — Молба јер. Н. М. у Л. ради получења припомоћи спроведена високославном саб. одбору. — Услед поднесене пријаве јер. М. Б. пароха у К. против П. О. учитеља у К. одређена истрага на лицу места.

Изв ј ештај о пленарној сједници правосл. срп. епарх. конзисторије иакрачке, држаној 26 априла (9. маја) 1905. под предсједањем Његова Високопреосвештенства Господина Епископа Дијецезана Мирона. Прочитан је взвјештај конзист. бпљежника протоспнђела Митрофана Рајића о раду епарх. конзисторије у год. 1904. и узет је без примједб« на знање. — Установљен је расиоред, по коме ће члано1ш долазитн у сједнпце до наредне пленарне сједнице 1906. год. п нзабрани су чланови за ванредне сједннце. — За предсједника иовјеренства за трећестепени покушај измирења несагласних брачних другова, изабран је окр. протопрезвптер пакрачки Саво Стојаковзћ.

Изв ј ештај о четвртој редовној сједницн правосл. срп. епарх. конзисторије пакрачке, држаној 26. априла (9. маја) 1906. под предсједањем Његова Високопреосвештенства, Госнодина Еиискоиа Дијецезана Мирона. Узет је са благодарношћу на повољно внање донис Његове Светости, Нреузвиигеног Господина Патријарха српскога Георгија, да је за привремено опслуживање у нарохијском свештенству оскуд во епархији пакрачкој одредио јеромонаха манастира Ј., оца С. В., коме је повјерепа у администрацију парохија у Ч. — Издати су налози нарохијскии звањима у С. и В. П. да код односних разведених бракова забиљеже додатак о разводу брака. — Достављена је високој влади основна закладница стипендијске закладе М. и А. Булпћ с молбом за уручење закладне пмовине. — Усвојен је од високе владе саопћени нацрт иконостаса за парох. цркву у М. и означен је распоред икона на истоме. Саопћења впсоке владе, да је њеким свештенпчким удовама подијелила припомоћ, узета су на знање. — Саопћене су високој влада све књижнице у подручју епархије пакрачке. — Према допису високе владе, наложено је парохијском звању у В. П. да у матицама вјенчанпх код М. В. и 3. К. забиљежи додатак о промјеми презимена. — Узет је на знање и равнање донисом високопречасног Митроп. Цркв. Савјета саопћени отпис преузвпшеног Господина кр. уг. министра предсједника у предмету издавања црквених столова. — Услед дописа високопречасног Мптроп. Цркв. Савјета, којим враћа непосредно поднесену му тужбу јереја Т. И. бившег капелана у Г. против епарх. конзисторије, позвато је протопрезвитерско звање у Б. да извијести, када, како и