Srpski sion

С тр . 482.

СРПСКИ сион

Вр. 16.

у великој трапезарији двора својега за велики број позваних гостију. Нри печењу уз шамиањско вино подигла је Његова Светост здравицу у славу 75. рођендана Његова Величанства и у најповољније здравље љубљенога Владара , којему да Господ подари и здравља п снаге и среће, како би уз искрену номоћ свију својих подаиика, које Он очински љуби, могао разагнати жутне облаке, који се под старе дане Његове на небу државе вптлају ! Дај Боже, да се топла и гатриотична реч Његове Светости на радост свију нас, а особито на радост љубљенога Владара нашега, што пре испуни. Окружница високопреосве&еног Г. Епископа темишварског. Високопреосвећени Г. Епископ др. Георгије Летип, поводом смрти архимандрпта Илариона Руварца, упутио је на свегатенство и управе манастира своје епархије следећу окружницу. Бр. 257/пре8 ех 1905. Свему часном и пречасном свешшеншву и брашсшву свеших обишељи богоспасајеме еиархије шемишварске. Господу би угодно да иозове к себи јуче 8. (21.) августа многозаслужнога Илариона Руварца архимандрита манастира Гргегега. Смрт овога племенитога и великога човека изазива и треба да изазове сузе жалоснице у срцу свакога православнога Србина. Име покојниково иознато је и драгоцено је у очима свега православнога Срнства као понос и дика му. Заслуге његове од неоцењивога су значаја. Као скромни старешина манастира Гргетега, ревношћу и штедњом украсио је сво.ју обитељ скромно и величанствено, а обновљени манастирски храм као данас једна од најдивнијих наших грађевина сачуваће на дуго времена име његово и сведочиће као трајни споменик о љубави његовој нрема св. вери православној. Као научник на пољу историје нашега народа и цркве, стекао је покојник неумрлу славу, коју му признаше и достојно одаше и други народи. У толико пак више света је дужност нас православне му браће Срба, да му и сад на растанку са овим пролазним светом и овом приликом одамо достојно признање и жаљење. А верни Богом чуване епархије темишварске позвани су да му то учине нарочито као човеку, који је некада био неко време и на крмилу ове дијецезе.

Тога ради налажемо свему часном и пречасном свешшенству и брашсшву свеших обишељи наше епархије, да по пријему ове окружнпце смрт овога непрежаљенога покојника у својим црквама великпм звоном огласити, у току од три дана у сва звона на покојника звониги дати и у року од 40 дана на светој литургији по уобичајеном начину покојника спомињати има. У Темишвару 9. (22.) августа 1905. год. Георгије Епископ. Сахрана архимандрита Илариона Руварца. Опис сахране допећемо у идућем броју. У овом броју доносимо говорене беседе високопречасне г. г. архимапдрита бсочинског Димитрија ЂранковиКа и иротопрезвитера ставрофора и ректора богословије Јована ВучковиЛа. Обнародоваве потвр^еног статута. У Сарајеву је 5. о. м. ирпликом рођен дана Његовог Величанства цара и краља Фрање Јосифа 1. свечано обнародован и публикован потврђенп , Статут о уређењу црквене и школске управе сриских иравославчих еиархија у Ђосни и Херцеговини". И пре његовог обнародовања и после обнародовања започет је рат протпв њега, што смо ми предвиђали и чега смо се бојали. И опет велимо : Вог нека сачува српску цркву и народ у Восни и Херцеговпни, и нека не да маха српском бесу и обести. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

Десети Конгрее српскпх Земљорадпвчких Задруга сазват је у Иожаревац 29. августа о. г. у 8 часова пре подна и трајаће до закључно 30. августа о. г. Дневни ред: А — Оишти део: 1. Призивање Св. Духа и парастос умрлим задругарима; 2. Извештај управнога одбора Главнога Савеза о пословању његову и пословању Земљорадничких Задруга у 1904.—1905. години; 3. Избор три члана Главнога Савеза за преглед примања члаиских прилога — годишњине — (котизације) за 1905. годину и издавања, које је управии одбор из тога новца учинио; 4. Одређивање годишњиие (котизације) за 1906. годину; 5. Решавање о нредлозима појединих чланова Главнога Савеза, ако их буде; В. — Расправе и предавања: 8. Мисли о фонду