Srpski sion

Стк 60.

СРПСКИ сион

Бг. 2

вољено, дочим се креирање нове парохије у ! истом месту за сада одиаже ради недовољног ј броја верних и слабих материјалних срестава, те се одређује, да свештеник у Старом Сланкамену | имаде по саграђењу и освећењу цркве у Новом Сланкамену, једне недеље у Старом а једне недеље у Новом Сланкамену св. богослужења наизменце обављати. — Узет је на знање извештај окружног протопрезвитера о разрешењу администратора парохије при цркви св. апостола Петра и Павла у Карловцима и затварању исте цркве. — Одбија се јереј А. И. администратор парохије у В. с молбом ради полагања стечајног иепита будући да од дана његовог рукоположења за презвитера није нротекло време од 2 год.. које је по пракси ове конзисторије установљено. —- Уиућује се парохијска звања у Земуну поводом конкретне притужбе град. поглаварства да у будуће за сваког војнообвезвика достављају смртне листове град. ноглаварству, те умолитити град. поглаварство у Земуну, да град. мртвозорнику нареди, да кад сваког мртваца, мушкарца у односном добу назначи, да ли је исти војни обвезаник и о одлуци овој краљ. земаљ. влади у Загребу известити. — Осуђен је В. Н. из Ш. због сабластљивог појања и по нашања за певницом забраном долажења у цркву под претњом брахијалног поступка. — Поводом конкретног једног случаја решила је ова конзисторија ова питања: да се особа по другом убијена сме црв. звонима огласити и по обредима цркве сахранити; да се еамоубица сме огласити и ио обредима наше цркве сахранити без иомпе, рипида, чирака, барјака, ђака итд. свештеник сме самоубицу који се убио будући, да је био у абнормалном душевном стању огласити и по обредима цркве сахранити. Не сме се У цркву пре 40 дана носити „пресна жена" која је умрла, а од гшрођаја није прошло ни 40 дана ; није дозвољено ускратити цркв. дужнику звонооглашење, но се мора ма најмањим звоном огласити. Исто се тако несме некоме ради цркв. дуга сто у цркви ускратити, нити му се подељени већ сто на крају године одузети, ако прописану годишњу таксу до конца исте године платио не би. — Поводом конкретног једног случаја решено је, да две особе које су у четвртом степену двороднога сродства, не могу склонити брак без диспензације. — Јереј М. II. администратор нарохије у Г. и С. осуђен је због неморалних и саблажљивих чина суспендо-

! вањем од ад министрације дотичне парохије са ј половином плате уз обложење фишкалном акцијом, ; дочим се администвација царохије у Г. поверава јереју Б. Ц. у Б. а она у С. јереју М. Ј1. у С. уз дужност, да имаЈу наизменце једне не деље у својој, а друге недеље у дотичнам новодобивенам администрацијама богослужење обављати. — Уиутиће се С. С. из П. да са својим одговором на тужбу супруга јој И. Ј. из Ј. у бракоразводној им парници пожури, је ће јој се у противном случају заступник на њезин трошак ех оШс10 поставиги, а бракоразводна парница и без њеног суделовања наставити и довршити. У бракоразводним парницама је донесено 63 одлуке.

^Ђорђе Радак Народни добротвор. Д Р. У Великој је Кикинди испустио 18. о. м. своју племениту душу после дужег и тешког боловања велики Србин и добротвор, одветник "БопР/е Радак , у својој 82. години. Ђорђе је Радак, у својим младим годинама у народном устанку 1848.[9. године играо видну улогу, а и доцније је био познат и увадкен са свога јавнога живота и рада. Неимајући од срца порода, завештао је своје знатно имање на ове цељи: За универзалног наследника свога имања поставио је Српску Матицу и наредио да иста, по одбитку легата од 20.000 круна, све имања употреби на оснивање ових задужбина : I. 40.000 круна за потпомагање српских занатлијских кћери у В. Кикинди. — II. 40 000 круна на потпомагање добрих и сиромашних српских ученика. — III. 40.000 круна у корист српског Учитељсксг Конвикта у Н. Саду. — IV. 40.000 круна за припомоћ удадбеница кћери Срба. свегатеника православне вере из Далмације, и свештеничких удовица и сирочади. — V. 20.000 круна за књижевни фонд. — VI. 5000 круна на четири земљорадничке задруге. — Покојник је још за живота свога предао Српској Матици на чување две уложне књижице Центр. кредитног Завода у Н. Саду у износу од 80.000 круна. Осим овога покојник је завештао и 40.000 круна на подизање Српске Учитељичке Школе у Великој Кикинди.