Srpski sion

бр. "2,

" срсскж сжоа

До еад је мало који Србин оставио евоје имање на овако племените и нужне цељи, као што је Ђорђе Радаге раеноложио еа својим имањем. С тога је и обезбедзо себи у овостраном Српству вечити лепи спомен, те му и ми кличемо : Слава ти и хвала честита српсгса душо, родољубе Ђорђе Радаче! Слава ти!

ЛИСТАК. \/ В е с т и. Проолава крсног имена богооловског друштва „Слоге". Богословско књижевно друшгво „Слога" прославило је у понедеоник 30. јануара о. г. своје крсно име св. три Јерарха са овим распоредом: I. После св. литургије освећење водице и резање свечарског колача у гинназијској дворани. II. Иосле подне у 3 сахата у истој дворани Свечана седница. --- Отварање седнице. 1. Молитва: Тропар Св. три Јерарха. 2. Сг. А. ]_ог12шд: Арија из опере „^аЉпзсћппес! уоп \Уогт8", тенор соло пева г. Душан Чобић богослов II. год., уз пратњу гласовира. 3. Каква треба да је Хришћанка удавача, говори г. Стеван Каћанеки председник друштва „Слоге". 4. ЕсћпоМ У1аи1(;: Оцеан н Средоземно море, ор. 12. пева мушки збор скушалаца богословије. 5. Г. Сћорјп: II. КосШгпо; Б 1 . РоИакГп: 1,е Сапап, соло-вијолина изводи г. Лава Мирковић богослов IV. год. уз пратњу гласовира. 6. Ф. Базен: Крстоносци на мору, велика хорална појава, пева велики мушки збор слушалаца богословије. 7. \Уо11 ? Ата(1еи8 МогагЈ;: Хор жречева из опере, „В1е 2аићегДб1;е" пева одабрана збор слушалаца бого словије. 8. Д. Јенко: Хај! пева мушки збор слушалаца богословије. — Затварање седнице„Ти каза". У 11. броју „Заставе" од ове године под рубриком „Избори за епархијске скупштине" штампан је овај комунике: „Из темишварске еиархвје добијамо врло повољне гласове. Ван сваке јс сумње да ће тамо радикална странка сјајно по_ бедити. Ако непријатељи народа схвате своју дужност и не жале мало рада и труда, радикалнк епархијски скупштинари биће и тамо мал' те не свуда једногласно изабрани". — „Заставо", ти каза! Уредник: Димитрије Руварац, протојереј. Јавна благодарност. Михаило Ма/јаревиЛ земљодјелац и иредседник црквене општине и његова сунруга Милка рођ.

ЂониИ, великодушно иоклонили су нашој светој Цркви свештеничко одјејаније у вредности од 16П Круна, на ком иоклону долепотписати у име дрквене општине топло благодаре, желећи им од Бога крепко и постојано здравље, мир, срећу, љубав и напредак, не само њима него и њиховој дјеци: Живели ! У Батосеку у недељу 22. јан. 1906. год, У име црквене општине: Нестор Божин јереј Светозар Бољарић учитељ в перовођа. администратор.

Одговори уредништва. Журајивом „Заставином" радикалском поии. Претрпите се наш елатки и мили „вездјееушчи" радикални попо — не од јуче, но од знамените 1902., која ће бити златним словима забиљежена у српској историји, ако ни због чега другога, а оно што је таква сила и величина, као што сте ви, напустила „слободоумЕ1у" и ушла у „радикалну" странку, чије су акције од тога доба скочиле за 1000% — са дужним вам одговором. Дотле пак изволите и на даље пискарати по „Застави", тобоже из разних места и крајева, а оно из забитог вашег местанцета, које ће тек у историји ностати знаменато и чувено због вашег поповања у њему, и писања у њему онако ватрених и високоучених чланака, које прве енглеске и француске новине преводе и делектирају своје многобројне читаоце. За овај мах знајте само то, да и ако ви „обичествујете", да се из пуке урођене вам и познате на далеко смерности, не потписујете увек под све ваше чланке, но да почесто из тог разлога, неистинито наводите места, где су тобоже писати — малер је само, што као што не знате много што-шта, што треба да зна један поп, не знате ни јужног наречја, те вас ухватише браћа, да ви нисте „личанин", — ако ико, ми познајемо сваки ваш чланак и сваки ваш допис, па ставили под њега да је писан ма у ком месту и ставили под њега ваше име, или не ставили. А знамо то с тога, што као што се магарећи пев чује међу стотину других животиња, не знамо само за љубав ваших прадедова према томе певачу животињском —; тако се исто познаје и ваше писање по шупљим фразама. За то, стрпљења мало!