Srpski sion

БР. 6.

СРПСКИ сион

С *Р. 95.

где служаше верно и истрајно низом од дугих четрдесет година, док 1890-те не стуни, у заиста обвлато заслужени мир. Значајна је његова одлучна борба против навале румунске на мехалску српску црквену опћину, и што је Мехалско Српство из тих дугогодишњих трвења изашло непоколебано и непроређено, има се много захвалитн узоритом родољубљу тога ревнитеља свештеника. Па с тога га је и поштовала не само његова парохија, него и сва околина, како ретко кога свештеника. Нека га дакле и од наше стране прати нризнање и хвала ради тих врлина, и нека Бог даде таком свом слузи вечни мир у насељима рајским. др. В.

Књижевни огласи. У договору са неколицивом наших пријатеља браће свештеника, а охрабрени радосвим пристанком њиховим, покрећемо у име Божје а почетком нове 1907. године почећемо и уређивати: Практичну библиотеку ЗА СВЕШТЕНИКЕ. Библиотека ће излазити у свескама у Формату „Богословског Гласника", на Финој кацеларијској артији, а штампаће се у тојшко примерака, колико се претплатника пријавило буде. Уредници „ Практичнв Ђиблиотеке " спремили су до данас материјала за иет свезака и то: проте Васе НиколајевиЛа „Нрактичан свештеник" изаћиће у првој и другој свесци; јереја Драгутина ДрагојевиЛа „Парохијална канцеларија" у трећој и четвртој свесци; а „Војни закон за свештенике", приређен од јереја Драгутина ДрагојевиЛа, у петој свесци. Као што ће се браћа свештеници уверити „ПрактичНа Ђиблиотека " доносиће систематски удешене одговоре на питање из пастирске нраксе како у чисто црквеном по гледу, тако и у погледу на грађански законик, врховна решењс и нормативне наредбе највиших црквених и грађанских власти. Упозорујемо браћу свештенике, да ћемо се веома радовати, ако вас сарадњом својом потпомогну, и то једни са обрађеним градивом из облацти пастирске праксе, други пак достављањем уредништву нерешених питања из исте. „Јер само заједничком снагом моћи ће „ Практична Ђиблиотека " постићи своју праву сврху п смисао. Судећи по одзиву неколицине браће свештеника и Краљ. Србије, Босне, Херцеговине и Црне Горе, који нам нашу замисао одобравају и топло поздрављају, смело се уздамо и у ову браћу свештенике, како световне тако и монахе, професоре и богослове у Митронолији Карловачкој, да нас

претплатом својом потпомогну, јер само тако моћи ће „Практична библиотека" излазити и свештеницима користити. — Пријавити се може код свију богословских листова, као и код ниже потписаног уредништва „ Практичне библиотеке ва свештенике и . Протојереј Ваоа Николајеви!, парох у Иригу (Срем.) Јереј Драгутин ДрагојевиБ, парох у Крушедолу.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Ад бр. К. 3283. ех 19С6./13. ех 1907. 3—3 7 С Т Е Ч А Ј на новокрејирано место сист. парох. помоћника у Мошорину са IV. плаћевним разредом. Компетенти имају своје ваљано инструјисане молбе поднети овој конзисторији најдаље до 18. ®е бруара (3. марта) 1907. укључно. Из седнице епарх. конзисторије бачке, држане у Новом Саду 4. (17.) јануара 1907. МитроФан с р. Епиекоп.

Кр. жупанијска област у Вуковару. Број 2740. 29. сијечња 1907. ОГЛАС ЈЕФТИМБЕ з-з в Дне 18. вељаче 1907. у 10 сати прије подне бити ће код кр. ове жунанијске области јавна писмена понудбена расправа за поправак српско православне цркве у Негославцима, који су трошкови прорачунани и то: 1.) тежачке и зидарске радње на К 2231-36 2.) тесарске радње на — — — „ 1397 98 3.) столарски, браварски, личинарски и ине радње на — — — — „ 3513'84 Укупно: К 7133-08 Личбени и грађевни увјети, као и темељнице уговора изложени су на увид код ове кр. жупанијске области за вриеме уредовних сати, гдје се добити може образац процаендбе. Запечаћене и са жаобином обложене понуде имаду се предати до установљеног вриемена предстојнику кр. ове жупанијске области, а на устмене или касније приспјеле повуде те брзојавне ионуде, неће у обзир узети. Кр. поджупан: Суботвћ.