Srpski tehnički list

у ВИ

КЕЖУР РЕ Т

= Ги

тању воде тако и наноса. Испред и дуж ових грађевина, наступа местимице успоравање и увећавање брапне, а усљед тога дубљење корита џ повећавање речног про Фила. Иза ових грађевина пак, брвина се смањује и усед тога се нанос тамо тадожи. — Сам тај талог опет са своје стране подпомаже дејство лебдећих грађевина; јер иза првог талога, који се као извесна препона наслаже у кориту речном, образује се постепено спруд, који обично у брзо достигне Рисину, у којој су грађевине обешене,

Спстематичним постављањем ових лебдећих грађевина, у текућим водама са многим наносом, принуђава се река, да при већем стању испуни сва пздубљена, која се иза постављених грађевина. находе, а у исто доба да сужен профил реке повећа дубљењем испред тих грађевина, Волф је те лебдеће грађевине назвао (Стећапсе, п дели их, према њиховом положају на спрам корекционе линије, на попречне, паралелне п косе. — Ја сом (тећапое назвао платна (од Фашина).

Да ли ће се платна, поставити паралелно, косо или попречно према корекционој линији, зависи од мло-

ја :

ТИХ докадних прилика, као: од правца, који за време намештања платна има матица на спрам корекционе линије; од цељи, ради које се корекција, врши; и од других околности, које надзорни инжењер има да узме у обвир Н да према томе сам одредп, како ће платна, поставити.

У опште пак може се рећи, да она платна, која, се поставе под оштрим углом на спрам постојеће струје речне, дакле стоје као низводни (деклинантни) шпорови, највише доприносе таложењу иза и дубљењу испред грађевина. С тога дакле, овако постављена платна, најбоље су средство, да се одклони ронење обале п да се река скрене у повољнији правац.

Да би још боље упознали ове грађевине и њихово дејство, Волф износи неколико случајева, где су те грађевине у разном правцу постављане, примећујући уз то, да ће у будуће, према, добивеном искуству у сличним случајевима, учинити измене у распореду и правцу платана.

(Наставиће се.)

И“ Стаменковић

АПТРПСОСТИУ БЕОГРАДУ

Проучавање тштања о подизању антрпота од неизмерног је значаја по развитак трговине п индустрије у Београду, који је по своме Ванредно повољном тедграском положају, на утоку Саве у Дунав, као погранична станица светске пруге ка Цариграду и Солуну, и као престоница Србије — позван више, но ма која друга варош на балканском полуострву, да извозну трговину концентртшце и посредује.

Влада наша увидевиш важност антрпота, одредила, је једну комисију, којој је стављено у задатак, да изради пројект за грађење – истих, Да би та комисија – могда што боље одговорити своме задатку, нашла је за, нужно, да у пностранстау проучи све оно, што би јој при изради пројекта за, Антрпоте и за подизање кеа, који са антрпотима у вези стоји — могло од користи бити. Комисија та, састављена па господе А, Кнежевића, Ф. Лусера и мене, кренула, се месеца. Септембра прекданске године на пут, на коме је свега 25 дана про вела. Она се задржавада, поглавито у овим местима: Пешти, Бечу, Лаубе-у код Боденбаха, Берлину, Хамбургу, Трсту и Рјеци (Фијуми). Том приликом видела је млого корисних ствари, а богме доста и такових, за које се то не може рећа. Знајући са каквим је тешкоћама скопчано пројектовање ове важне грађевине, комисија се трудила, да на Том свом путу покупи што више података, који би јој при пројектовању као основ послужили и израду самог пројекта олакшали. Држим да неће бити излишно, ако те наше податке Јавности предам.

Пре свега дужност ми је, да умолим поштоване читаоце, да ми не Замере, што ти податци не сљедују органским редом, већ онако, како смо их прпбележили.

|. Ширина антрпота. 1., Станица за претоварпвање на Лаби код Лаубе-а. ЈН НЕ и Маи ен · 10,00 пп, 2. Станица на обали дунавској у Џешти ·. 12,50. „ 8., Магаве за робу Т. класе, кр. уг, држ.

5 Стовариште, звано ПакхоФанлаге у Берлину а ну а пета А пао Ер · 1450 , 8., Станипа за претоваривање на савској обали

у Београду, по пројекту дун. пар. друш. · 14,50 9., Станица. за претоваривање дун. пар.

друш. у Бечу. .. · • 14,54 , 0. Магаза. за робу у Берлину. 2... 15,00,

за 5 » » пруге: Потедам-Мар-

дебург - ЗЕТ ин век а У 5 . 15,00 12., Магаза за робу баварских државних жељезнпца ава 201: с 500

195 Ревизпона дворана у Берлину .. 71019 14., Магаза. за робу жељезнице од Торна до Бромберга . . 1. Ма зена на пак 15.606:

15. Матаза за робу на станици Герличкој · 16,00

6., Нова магаза за, робу у Штуттарту · 16,00 „ 7., Гвоздено стовариште у Рједи · 16,00 „ 18., Шликова, Фабрика шећера у Берлину . 16,80 ,„ 19., Царписка Дворана на валмиском ке-у

у Парпзу · а = а аи са аа ађ 5 · 18,00 У 20,, Викторијпн Магацин у Берлину · 18,00, 21., Житница војне пекарнице у Паризу · . 19,00 ,

Н = МИ ОАШРОНИ ево 19,00. 23,, Магацини дунавског парободског друштва,

у Бечу - Пн - а О О 24. Магацини У Ета 6 · 20,00 , 25. Магава за, робу на царевом ке-у 5

а И у н , > 7 20:00 26, Ватерло-ов доку Ливерпулу · У а УК 27., Житнице на Францштатовој станици

И ШРОнтри аи па ов ааа. = 25.005 28., Франкфуртско сместиште · . · 25,20 ~, 29., Франкфуртски магацин (за прето-

ВарИна еј сена Па 26,50. ,„ 80. Хамбуршки анррпото ои а дине 28.00 „

Као што се из овога Види. ширина, варира између 10,00 и 28,00; аритметичка средина па свију ових шиРина. износи у округлом броју 14,00; а ширине од 14,50 15,00 п 16,00, највише су употребљене. Ми смо за наше

жељезница . ранк 1210 етан 4., Слободно стовариште у Хамбургу... 19,29 „| 5., Фабрика, чоје-у Ахену + сол. . · 18:40 =) 6., Слагалиште на Сандторке-у

у Хамбургу Ма Бане та а · 14,00 5

антрпоте усвојили ширину од 16,00т, која је у конструктивном погледу најподеснија.