Srpski tehnički list

Пт

а

| | |

ПИ Це ке

а на

регулацији, треба изабрати такве грађевине и поставити их тако, да главни рад регулације изгрши сама река, односно водена маса у њој, својом живом силом.

Грађевине, којима се данас служимо при регулацији какве реке, деле се као што је познато, према свом положају на спрам речног тока, на: паралелне грађевине и на попречне грађевине, пли грађевине управне на ток речни као што су шпорови, прагови по др.

Маљеријал од кога се оре грађевине граде, обично.

је или камен или су Фашине, или упоредно и једно и друго. |

Обе ове вреве грађевина, постављене у самом кориту речном, извршују се у виду насипа, почев од дна речног, па обично до изнад средњег стања реке; тако, да је тиме у коршту речном створена стадна преграда, почев од дна корита до поменуте висине, ц тиме принуђена вода, а са њоме и сав материјал који она носи, да или обилази око те преграде, или да при већем стању реке преко ње прелази. —

Како се при свакој регулацији тежи, да река што више наноса, а нарочито крупнијег, остави иза постављених грађевина, и тим корито речно што чистије постане; то се може на први поглед увидети, да и попречне и паралелне грађевине сасвим педовољно овој тежњи одговарају. Јер, полазећи од дна речног, они спречавају да баш најглавнија и пајкрупнија маса наноса уђе у одсечени део речног корита, и тамо се наслаже. —

Према начину грађења тих грађевина, може се иза њих једино наслагати муљ, којп велика вода собом носи

т преко њих уноси у одсечени део корита. А. сав

крупнији нанос наслаже се дуж паралелних грађевина са речне стране, пли испред главе шпора. Отуда дакле да често више десетина година треба, док се одсечени делови реке какве колико толико наносом испуне, па било да се на поменутим грађевинама местимице оставе или не улази за воду ппрималом стању реке.

Нагомилан нанос пспред тих грађевина чини, те ток и пад речни постају неједнаки, усљед чега опет наступа образовање спрудова п плићака у самом новом, регулисаном кориту речном. И у колико је река бујнија, у колико су њен пад и брзина већи, у толико п те незгоде постају веће.

У место да се користимо радом целе реке, ми смо принуђени да скупом људском снагом, од времена на време, уклањамо те незгоде.

Увиђајући ове мане поменутих грађевина, баварски пнжењер А. Волф, покушао је да средством грађевина, које неће затварати корито речно од дна, олакша улаз

у крупнијег наноса у одсечени део корита иза тих грађе-

вина; те на тај начин поглавити рад око насипања одсеченог дела да остави самој реци.

Своје покушаје вршио је Волф на реци Изару код Ландехута у Баварској.

Покушаји су му испали за руком и ми имамо данас нов систем грађевина, којима се не само могу регулисати већи делови какве реке, већ се веома корисно могу употребити и за заштићавање оних места на обали речној, која су изложена јаком подлокавању п удару воде, или где река прети да какав мост, друм или други важан предмет, обиђе.

Шре него што изложим тај нови систем, потребно ће бити да упознам читаоца са природом саме реке, на којој је овај систем са таквим успехом извршен. Јер сваки систем, а нарочито овај, може се само онде корписно применити, где су односи и у опште услови слични онпма, где је он већ са успехом примењен био.

-

Река Изар извире у Тиролу, из карвенделских планина, 1785 м. над морем Код Шарница улази у Баварску и све до Телца просеца доломитне слојеве; а одатле улави у баварски висораван, просецајући дилувијалне слојеве све до Минхена.

Од Минхена престају сталне обале и Изар се креће многобројним окукама кров свој сопствени нанос, усљед чега је п само корито нестадно и испуњено многим спрудовима п врбацима.

Изар утиче код Дегендорфа 808,2" над морем у Дунав.

Укупна дужина Изара је 294,70 км, од које дужине долази на Аустрију 20.4 км, а на Баварску 274.80 км.

Речна област Изара је 90890.8 квкм, од које је у Аустрији 978,87 квЕм.

У главноме правац тока је у горњем делу до Фрајзинга северо псточни, а у доњем делу до ушћа у Дунав источно-северо-псточни.

У горњем делу до Телца носи Изар камење од 1 кубем до 0,25 кубм. ведико. — У доњем делу иу околини Ландехута просечна је величина шљунка, који вода носи, 8—10 кубни сантиметара, или највише од 10 см пречника.

Укупан пад Изара износи 1476,8 м пли 5,01. Међу тим пад од Телца до ушћа, на дужини од 209,19 км, износи 882,558 м или просечно 1. 59. И то ближе Телцу почиње са падом од 25 а а свршава са падом од О77 о ;

У горњем делу, до утока реке Ампера, пма Изар при најмањем стању до 90 "3 воде на секунду; при обичном малом стању 58,6 79; при средњем стању 108,0075; при обичној великој води 28078; а при изванредно великој води 710 "8, Речна област Изара до утока Ампера паноси 4160,5 квадр. ЕМ.

Код Ландехута најмања вода износи 55,00 7"; обична мала вода 105,00 "3, а на утоку 114.007%. При средњој води на утоку има Изар 182,42"% воде; при великој води. 290 мз; а при изванредно великој до 1500 8

Средња брзина мења се код Минхена између 1,00 и 8,60 м за секунду; а у доњем делу измећу 0,75 до 2,50 м. Највећа брзина код Минхена је 45 м, а у доњем делу 9,20 м.

Просечан пад код Ландехута је 14 Ширина водоплавног терена износи местимице до 800 м. Ширина нормалног профила у висини средње воде је 68,5 м. Минимална дубина у нерегулссаним деловима износи местимице до 9,4 м,а у регулисаним деловима 1,2 м.

После овога да пређем на опис грађевина, које је Волф при регулацији Изара употребио.

Те нове грађевине, или по Водфу тај нови регулацлони систем, оппеује он сам у „УУ осћепљјав Та Ваакипе“ 1886. — страна 889, 349, 860, п 869 — на следећи начин:

„Нови систем за регулацију река, састоји се из грађевина. које су систематично поређане у води; тако да, висећи над дном речним, заувимљу према јачини струје у реци више или мање коб положај. — Код ових грађевина, река може пролазити не само преко њих, већ и пепод и између њих; а састоје се из извесног броја Фашина, које су жицом на једној дрвеној мотци утврђене, п на тај начин састављају једну целину у виду платна од Фашина. Према потреби, такво једно платно може бити дугачко 2 до 5 метара, са ширином од једне дужине обичне фашине, Таква платна обесе се у извесној висини над дном, обично у нивоу мале воде, о шипове побијене у извесном реду у кориту речном.“

Постављањем ових грађевина, које у водп лебде, ремети се на дотичном месту равнотежа, како у кре-

2: