Srpski tehnički list

– 5 —

Скуп се састао 28-ег Фебруара п приступио је одмах раду, мошто је изабрао себи председника п три секретара, Цео тај дан вођена је начелна дебата о устројству удружења и о главним одредбама, које у устав његов имају ући. Шрп томе раду као полазна тачка служио је разаслати аутографисани нацрт штатута, На завршетку својег рада тога дана збор је изабрао одбор од петорице чланова, који ће извршити редакцију устава, а у смислу

резултата постигнутих вођеном дебатом о целој ствари,

"Тај редакциони одбор извршио је свој рад потпуно пи на задовољство скупа 24-ог Фебруара до подне, р

тако да је и цео нацрт устава тога дана по подне претресен и усвојен, са малим изменама и примедбама.

95-ог Фебруара до подне расправљена су и решена јоште нека споредна питања, а поглавито

решено је

да се удружење конституише на првом главном скупу о Тројицама ове године. Дотле се има устав удружења код

власти потврдити и све што треба, припремити,

Тај посао поверен је нарочитом привременом одбору, којем ће се и пријаве за упише у чланство подносити,

чим устав буде потврђен и објављен.

Уа привремени одбор узета су следећа т. т: Јефта Стефановић, Миливоје Јосимовић, Атанасије Вујић, Миша Марковић, Јефта Х,Ј евтић, Оветовар Недељковић, Миша Николић, Коста Јовановић и Милан Андоновић.

Уједно донето је и решење, да удружење, чим се конституише, прима

„Орпски технички лист“ као

свој орган и само се о његовом издавању и уређивању стара,

За време трајања овог предходног збора сакупљени другови уједно трудили су се, да одговоре пропису оне тачке будућег устава, по којем између осталога удружење има цељ, да у кругу својих члапова негује колеги-

јалне односе, Тако су другови корпоративно походили некоје важније

грађевине и установе, као нову зграду

народне банке, монопол дувана и др. а сем тога проводили су вечери у прјиатном разговору на заједничким гастанцима.

Могло се јасно видети да су се другови са овог предходног збора за оспивање удружења разишли са убеђењем, да за овај пут нема више никаквих препрека и да је успех осигуран. У;

ИЗ ОДЕЉКА МАШИНА АЛАТЉИКА

МАШИНА ЗА ИЗВЛАЧЕЊЕ МЕТАЛНИХ ЧАУРА. —

Модерно наоружање војске створило је машиниству интересно поље рада. Отроги захтеви, који се полажу нарочито на тачну израду муниције, изазвали су потребу за пбоштрену ексактност у склопу и у дејству дотичних специјалних машина; а ово је опет упливисало на то, да се у опште доведе на виши степен савршенства и сама. Фабрикација машина алатљика.

Биће од интереса да изнесем неколико примерака таквих новијих машина, која су постале наведеном потребом, а тиме пре, што су то машине из реда првих машина, конструпсаних и израђених код нас.

Нарочито занимљива Фабрикација металних Фишечних чаура — коју сам намеран изнети у доцнијим бројевима нашег листа — дала је повода за најразноврсније конструкције; а ја у следећем износим једну од тих конструкција, која служи за. извлачење чаура, дакле за посао, који је први по реду у целокупној Фабрикацији модерних фишека пушчаних.

Слика 80. на листу 1. показује у пресеку и природној величини метално (месингано) чанче, какво и наша држава набавља за даљу израду Фишечних чаура.

Задатак је: да се из тога чанчета извлаче цевчице на ону дужину, која одговара тотовој Фишечној чаури. — Еластична својства метала не дозвољавају, да то извлачење чанчета на потребну дужину бива од један пут, него је потребно да тај посао бива у више стадија. Ол. 81 показује нам Фабрикат прве стадије, а сл. 82 другу стадију при извлачењу чаура.

систем Т. Селесковића

Алат, који служи за ту израду, састоји се из малрице т и из тискача 4, сл. 27. Унутрашњи пречник прве и дебљина последњег одговарају увек једној стадији Фабрикадије.

Према овоме, задаћа је проста: ваља поступно довести чанчиће над матрицу и провући их кроз исту, кретањем тискача коаксијално матрици, Уколико је прост тај принцип, на коме има да почива машина за горе изложени рад, у толико је искуство изнело веће тешкоће, у постизавању рационалне Фабрикације са тим машинама, — На првим машинама, које су биле конструисане за тај посао, служила је хоризонтална плоча са кружним покретом, да доводи чанчиће над матрицу, дакле машине су биле са вертикалним кретањем алата.

Комиликованост таквих машина изазвала је потребу, да се нађе простије срество за довођење тих чанчића пад матрицу, помоћу косог металног канала, тако зване „кулисе,“ Главна тешкоћа при извлачењу чаура остала је и код таквих, употребом кулисе упрошћених машина, а то је: постизавање највеће тачности у равномерности дебљине метала у чаури.

Равномерност дебљине у металу чауре неопходно је потребна, јер бев ње појављују се несавладиме препоне у оним стадијама Фабрикације Фишечних чаура, које долазе после довршеног извлачења.

То искуство навело ме је у првом реду на то, да машину за прву стадију извлачења чауре (сл. 25—80 лист 1.) удесим са хоризонталним покретом свог алата, а

| 18