Srpski tehnički list

СТРАНА 78. РАД УДРУЖЕЊА

подижу тако, да се доцније са свим уклоне, могу надлежне власти дозволити и отступање од појединих прописа овога закона. Ове грађевине не могу дуже остати од пет година.

_Члан 2 скуп усваја са примедбом да се боље стилпзује. Члан 3 усваја се с тим да се после речи „пријави“ лода писмено.

Члан 4.

М. Марковић обраћа пажњу скупу да би требало | тачку овога члана изменшти тако, да грађевине Њ. В. Краља, државне п окружне буду пзузете у толико, да за њих није потребна никаква дозвола надлежне власти, а да и оне у свему осталом подлеже прописима овога закона.

Андоновић није за ову допуну из разлога што мисли да би се ово могло злоупотребити и у Кнез Миханла улици могле би се подићи шупе, штале п томе подобно.

Ковачевић, Ако грађевински закон није предвидио какве се зграде на ком месту могу подизати, онда се простим тражењем дозволе не може спречити да неко — ако му је то у интересу — подигне и шталу у Кнез Михапла улици, Ове грађевине нису ослобођене од осталих прописа овога закона, па их не могу ни подизати где хоће и како хоће. За то сам да се 1 тачка допуни по предлогу г. Марковића, а нарочито да то вреди за грађевине Њ. В. Краља и државне.

Илкић мисли да ове грађевине треба изузетп, пошто држава врши контролу и над општинским грађевинама, а по са тога разлога што може наступити такав случај, да држава подиже неку грађевину у војеној цељи и чији планови би требало да остану као тајна. Ако би се усвојио овај члан без ове допуне, онда би ово било не могуће.

Љ. Николић мишљења је да би грађевински одбор ва ове грађевине требало саставити пз сталног грађевинског одбора и комисије коју би држава пли округ одредио.

Председник ставља на гласање тачку 1 члана 4 онако како је у пројекту израђена.

_ Скуп са већином гласова усваја тачку 1 како је у пројекту, да се за све грађевине мора тражити дозвола.

М. Марковић предлаже да се у тачци 2 овога члана детаљно поброје све оправке за које је потребна дозвола надлежне власти.

3 Збор усваја мишљење г. Марковића п према томе треба из тачке 2 избрисати речи: „овамо спадају све оне оправке,“ а на крају додати: као што су: грађење и треинамење подрумова, бунара, јазма, нудженика, канаља, постројења за ложење димњака, уклањање и“ по= дизање преградни% зидова, измена носача, своднићг Љукова, стубова, тренначење станова у дућане, појате, радивнице, пољопривредне одаје, и обратно овиж у станове.

Тачка 8 п 4 да остану као у пројекту, само да се тачка 9 боље стилизира,

Члан 5 да остане по пројекту.

Члан 6 као и у пројекту, само да се на крају дода: а овај упућује грађевинском одбору.

Члан 7.

После дуже дебате скуп усваја да други став овога овако гласи: у

СРПСКИХ ПНЖЕЊЕРА БРОЈ 3.

Овај одбор у Београду састављају : председнтх отитине или његов заменик, најстарији општински лекар, најстарији општински множењер и аргитекта, један артитекта и један инжењер које министар грађевина 0Дреди м један општински одбортик.

Чланови, које министар грађевина. одреди, постављају се за две године.

Одбор пуноважно решава кад је најмање пет чланова на окупу.

У трећем ставу да на место „по два грађанина“ дође: и један општински одборник, кога бира општин. одбор ит, Д.

Четврти став да се избрише.

На послетку скуп решава да се наслов: „Надлежна власт за примање и расматрање пријава“ замени са: Грађевински одбор.

здписник РЕДОВНОГ САСТАНЊА дрЖАНОГ 8 МАЈА 1998 г. У БЕОРГАДУ

Председавао члан управ. одбора: 2. Андоновић. Бележно: «ов. Ковачевић.

Дневни ред:

1. Саопштења од стране председништва.

2. Продужење претреса грађевинског закона.

Председник слопштава скупу да је дирекција дунавеког паробр. друштва одобрила члановима инжењер. удружења, приликом доласка на главни скуп, карту прве класе ва цепу карте друге класе. Даље саопштава скупу, да је управни одбор добио један меморандум 0 преустројству грађевинске струке, кога су потписали више колега из унутрашњости. Моли скуп да чује садржину овога акта.

Пошто је меморандум прочитан узео је реч

Љ. Наколић п предложи скупу да се меморандум штамша у друштвеном органу, како би се п остале колеге с њиме упознале.

М. Дамјановић миели да би управни одбор требао ову ствар да проштудира и да учини даљи корак на надлежном месту.

Скуп усваја предлог Дамјамовића.

Илкић предлаже да скуп изјави своју радост што још има другова инжењера, који нису духом клонули, него се старају да подигну углед техничкој струци.

Председник предлаже да се пређе на продужење претреса грађевинског закона.

Чита се члан 8.

Живковић и Љ. Марковић примећују, да бп требало ув пријаву поднети и план грађевине, а да пријаву потпише господар грађевине пли његов заступник,

Окуп усваја ову допуну.

Члан 9 усваја се као што је.

Члан 10 усваја се као што је у пројекту, само да се у другој тачци на крају дода: са детаљним цртежеима важни дрвених, камениг по гвоздениг конструкција са статичким прорачуном у сразмери #10.

Члан 11. Да се после речи „господар грађевине“ дода: ишли његов заступнтк.

> ++ -==—————————