Srpski tehnički list

СТРАНА 42

се схватање пе коси са чл. 26, јер и по њему управни одбор може распоређивати послове на поједине чланове. Најзад, несмпелица би бпла да постоји редакц. одбор а да на челу диста стоји да је управни одбор и редакцпони. Тражп да се пмена штампају.

Павлић-вић. — Обраћа пажњу скупу да распоре-

"ђпвање послова што се може учинити по чл 26, није

исто што п преношење неких права п дужности. То двоје треба добро двојпти, јер пзмеђу једног п другог нема никакве аналогије.

Ковачевић, — По члану 26 немамо права да стварамо некп особпти орган. Редакциони одбор могао је бити образован само ради помагања уреднику око уређивања листа. Из овога пак сљедује, да неможемо пренети права управног одбора на редакдпонп. Предлаже да остане редакцпони одбор, без личне одговорности, што вреди п за остале чланове управног одбора“

Вуловић. — Одговорност сноси у првом реду реДдакциони одбор а после цео управни. Као што управни одбор одговара за свог благајника, тако би исто мотао по за редакцпонп одбор. Између редакц. одбора п управног постојао 6п псти однос, а ако њиме није задовољан има начина да га упути па правац, који 6п одговарао жељи управног одбора.

Ј. Ковачевић. — Говорпмо о једном органу чије дужности нису прописане нашим уставом. Па кад је то тако онда на основу чега можемо му одређивати пнаких права Без сумње, добићемо као одговор, да то не можемо радити. — Налази да редакциони одбор не може постојати онако како га замишља, Вуловић све дотле док се не бп пзменџпо дружински устав.

Матић. — По члану 26 устава не би се смело штампати ни рме уредниково. Џа кад смо се већ огрешили о устав, зашто се не бин овде погрешило и штампала имена редакционог одбора 2

Председник објашњује Матићу, штампи мора бити пмена уредникова.

„Кивковић. — Одговара на говор Валентин, којим је изјавио негодовање према редакциопом одбору. Вели му, да је незадовољан редакцтотим одбором ва то, што је о једном његовом раду добпо од једног члана ред. одбора реферат, који му, може бити, ппје повољан, Држи да не бп требалп за то нападати цео редакц. одбор, већ тражити објашнења на скупу.

Манојловић. — Члан је 26 п сувише јасан. По томе члану управни је одбор могао распоредити посао између чланова. Сада је само у штању хоће ли се имена штампати пли нер Тражи да се то реши.

Председник ставља на гласање: хоће ли се пмена штампати на челу листа пли не, « већином гласова решеено, да. се не штампају.

Вуловић. — Тражи да председник пита скуп: одобрава ли последње решење одборско односно редакцпоног одбора.

Председник ставља на гласање овај предлог Вуловићев п већина решава да, је ова одлука одборска одбачена.

Манојловић. — Удружење је бпло одредило два члана, којо ће као пзасланпци присуствовати прослави у Дубровишку. Та су два члана п била тамо , али до сада пемамо од њих нпкаква извештаја. Желео би да нам опшшу њихово бавдење у Дубровнику, да би се видело шта су радили.

„Живковић. — Одобрава жељу Манојловићеву, но како је п он бпо у Дубровнику хоће скупу да објасни зашто нпје поднео никакав пзвештај. Тако, напомиње да је одмах после овог пута био у Белгији а по др-

да по закону о

РАД ППЖЕЊЕРСКОГ УДРУЖЕЊА

ВРОЈ- 2

жавном послу. За овим је морао пћи на љубичевски мост, тди је се до скора задржао. Сада га од оног доба, растављају 6 месеци, па му је немогуће да поднесе веран пзвештај. У овом пзвештају пе би бпла никаква техничка питања, већ чпст путопис, који, по оним малим

| белешкама што их има при руци, не би бпо веран онпм

утисцима, које треба одмах репродуковати, ако се хоће да буде оршгиналан, парочито кад се жели штампати. Најзад, вели, ако апсолутно мора израдити извештај, он

ће га и израдити, алп у напред напомпње да неће бпти веран. Манојловић. == Као изасланици опла су двојица,

| па не тражи пзвештај само од Живковића, већ п од

другог члана. Што не може израдити један, моћи ће обојица. Нека. дакле ово учине заједно.

Окџа решава да изасланици поднесу што скорије овај извештај.

Пошто није било вшше никаквих предлога, председник затвара састанак.

У. РЕДОВАН САСТАНАК

ИНЖЕЊЕРСВОГ УДРУЖЕЊА држан 19. фебруара 1894. год.

Председавао : М, Марковић Бележно: М, ПЏавлићевић

по

Пошто је бпо довољан Орој чланова председник отвара састанак, п поздравља добродошлицом два члана, пз унутрашњости г.г. Бартоша п Денића. А за тим се прочита запшсник прошле седнице, који се усваја.

На предлог г. Андоновића решено: да се управни одбор писмом заблагодари 2. Перо-џ, директору електричног осветл ња, што је о иножењерском балу учинио удружењу нарочите услуге додавши бесплатно извесам број нових сијалица, које су изведене у декоративном дугу.

Г. Милашшновић као члан контролног одбора за преглед благајникових рачуна, подноси скупу извештај о примању п издавању у години 1892-98. (Види прпдожени пзвештај). — Скуп прима извештај. А како у њему контролни одбор изјављује жељу: да се благајнику г. Андоновићу за показану ревност у наплаћивању

старе воресије изјави благодарност, — то се је скуп и одазвао овој жељи. Председник. — Саопштава, скупу одлуку одбор-

ску: да се чист прпход од инжењерског бала одмах употреби на образовање стручне дружинске књижнице. Скуп усваја ову одлуку одборску. Ивачковић. — Извештава скуп о једном племенитом одзиву према удружењу од стране гл. Милана Милашиновића п Мише Марковића, писпектора жељезн.

| дирекције, који су поклонили дружинској књижници | стручна техничка дела,

Г. Милашиновић је поклоппо следећа дела:

1. — Г. Теџпајет. — Меодеп п. Лезшебаје дет РгШипо дег КезнокеауетћА И шиазе Фез Е!зепз п, апдетег МефаПе. У меком повезу 1 свеска,

8. — „Није.“ — Тасетешза Тазећепђисћ, 9. Аџн, Повезано у платну 1 свеска.

8. — Ј. Беттеб, — Тгањб де (поопотбме. 3 еф. Тврд повез у платну 1 свеска.

4. — (6. Угетпег. — Пје Тасћеоше те, Тврд повез у платну 1 свеска,