Srpski tehnički list

БРОЈ 2

равају вршити, то се мора у особеним условима предвидети.

Код једноставних носача треба узети у обзир најнеповољнија оптерећења за поједине отворе.

8. Код зграда.

Прописи о испитивању гвоздених конструкција за зграде оптерећивањем утврдиће се у особеним условима за набавку.

С. Ресултати испитивања оптерећивањем.

Незнатно перманентно повијање целокупне конструкције по уклањању првог покушајног оптерећења не може се приписати погрешном

извршењу, ако се при томе не може доказати“

никаква деформација (промена облика) појединих конструкцијских делова (извијање вертикала, размицање на наставцима, скретање притиснутих делова и подобно). Но при даљим покушајима не сме се приметити никакво даље стално деФормисање. Ако је мерено (дакле стварно) еластичко повијање веће од рачунскога, то поручиоц има права да набављену целу конструкцију или поједине делове одбаци само у том случају, ако је у стању да докаже, да је веће еластичко повијање посљеднца или рђавог извршења или рђавог материјала.

При оцени резултата покушајних оптерећења мора се водити рачун о разликама у тем_ ператури и о неравномерном загревању конструкције сунчаним зрацима

Све мане које се опазе приликом испитивања оптерећивањем на гвозденој конструкцији и које се могу сматрати као посљедица нехатног извршења или лошег материјала, дужан је предузимач да уклони о своме трошку, у року који му се одреди, у противном случају поручиоц има права, да потребне измече или оправке изда другоме у извршење а на трошак предузимача.

тирани

НОРМАЛНИ УСЛОВИ ЗА НАБАВКУ ГВОЗДЕНИХ КОНСТРУКЦИЈА

|

СТРАНА 27

5 12. Обрачунавање,

Ако набавка гвоздене конструкције није уговорена, за извесну одређену суму, то ће се обрачунавање извршити по тежини. Тога ради морају се мерити по тежини сви конструкцијски делови. Ако се ово не да извршити, то ће се на предлог предузимача а по пристанку поручиоца од једнаких конструкцијских делова само један део према споразуму мерити. Овако опредељене тежине појединих делова служиће као основа срачунавању укупно тежине.

Сва мерења вршиће се у присуству надзорног органа.

При обрачуну платиће се само вишак 'тежине до 37, код вареног и топљеног гвожђа, и до 57, код ливеног гвожђа и топљеног челика према израчунатој укупној тежини конструкције. Конструкцијски делови, који су преко 5% код вареног и топљеног гвожђа односно преко 10 код ливеног гвожђа и топљеног челика тежи, или који су за више од 27, лакши од израчунате тежине, могу бити одбачени.

Примање и обрачунавање радова као им исплате вршиће се у роковима према уговору.

5 13. Јамчење,

Предузимач је одговоран за све мане и штете које би се у року од једне године дана по извршеном примању појавиле на грађевини усљед рђавог материјала или рђавог извршења гвоздене конструкције.

5 14. Закључак

Ако би предузимач имао да учини какву примедбу ма на коју тачку ових услова, то је оп дужан учипити при поднашању своје понуде.

4“