Srpski tehnički list

СТРАНА 20

ПО АВИ ДА

БРОЈ 2

ђевина, и ова имаће право не само да избаци сав донесени хрђав материјал, но да порушии поништи сав израђени посао са овако хрђавим материјалом.

Ако би дошли у сукоб инжењер и Министарска комисија, 0 њиховом спору доноси деФинитивно решење грађевински савет а у седници где ће бити присутни: надзорни инжењер, комисија и предузимач.

6. Рок за довршење грађевине може се само онда продужити, ако какве елементарне непогоде наступе. Под елементарним непогодама равумеју се: ватра, земљотрес, поплава и т.д. (види законске прописе о томеј.

7. Да се радови на грађевини продуже решава Министар грађевина. и он одређује за које ће се време довршити. Његово решење не подлежи даљем расматрању. Оно је одмах извршно и обавезно за предузимача.

Ако предувимачј грађевину на уговорено време не сврши, а Министар грађевина не нађе за потребно, да му израду грађевине одузме, то ће предузимач за сваки дан задоцњења платити држави казну у новцу која ће се за сваку грађевину унапред одредити.

8. Ако се докаже да се предузимач више пута намерно огрешио о више тачака ових услова и техничких прописа, онда му Министар грађевина може грађевину одузети и другом предувимачу предати, да према закљученом уговору грађевину доврши на рачун првог предузимача.

9. Никакав више израђени посао од погодбе неће се признати ако надзорни инжењер није

претходно потребу тога оценио и писмено одо-

брење издејствовао.

10. Ако се при самој изради грађевине показало да је нужно што у плану изменити или више израдити но што је уговорено, онда је предузимач обавезан да то учини чим надзорни

инжењер буде наредио. Исплате ће се при томе

вршити по предрачунским ценама, са обзиром на спуштени проценат на лицитацији. 11. Ако би се усљед промене плана, или

непредвиђених околности или усљед наређења

имало на грађевини више да ради но што је предвиђено, Министар ће, на предлог падзорног инжењера решавати: да ли се и у колико може рок за довршење грађевине продужити.

12. Зараде ће се предузимачу плаћати у ратама према уговору.

13. Предузимач је дужан да има једно 'стручно лице (квалификованог инжењера илп архитекту), које Министар грађевина за такво призна, и које ће рад на грађевини руководити од самог почетка. посла, а предузимача на грађевини пу-

новажно заступати. Оно ће у име предузимача потписивати грађевински дневник.

14. Предузимач не може променити стручно лице без нарочите дозволе Министра грађевина.

15. Предузимач не може израду грађевине на другог пренети, без нарочитог претходног одобрења Министра грађевина.

16. Заложеном кауцијом јамчи предузимач, да ће предузету грађевину извршити по свима тачкама ових и техничких услова и уговора. Ако то неби испунио кауција припашће државној каси, а покрај тога израда ће се на штету нредузимача другоме уступити.

17. Кауција ће се предузимачу вратити по истеку рока према уговору, рачунајући овај рок од дана када колаудирајућа комисија грађевину прегледа и прими. Ако се у овом времену покажу какви недостатци на грађевини, то их је дужан предузимач о свом трошку, уклонити у одређеном року, иначе ће државна власт сама извршити и из кауције трошак накнадити.

18. Ако би предузимач при колаудирању грађевине и саставу и саопштењу завршног рачуна имао ма шта да примети и каква своја потраживања да покаже, то је дужан да то учини у року од 2 дана по саопштењу протокола колаудације и завршног рачуна. Свако доцније или накнадно потраживање неће се у обзир узимати.

19. Ови услови су увек саставни део нарочитог уговора.

20. Услове мора потписати Начелник надлежног оделења и предузимач.

Ми 1

Оригинални уговори и услови од грађевина, чија вредност прелази 10000 динара чуваће се у каси благајне Министарства грађевина а само копије остављаће се у актима. Ово вреди за све оне грађевине оправке и доправке за које се лицитација држи у самом Министарству.

Чала. 783.

Завршни рачун за исплату извршених грађевина, овериће се тек пошто колаудирајућа комисија грађевину прегледа и као добру прими.

НА ТА,

Све лицитације за израду грађевина или оправку и доправку истих, руководи и врши оно оделење које грађевину и извршује. Положену кауцију оделење упућује благајни Министарства грађевина. Благајник ће на полеђини спроведепог акта написати и својим потписом оверити да је кауцију примио и у којој монети.