Srpski tehnički list

>

76 СТРАНА упуТт ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА БРОЈ 4

олука не прелази продужену површину крова. Код стрмих кровова ово је често пута немогуће постићи. У сваком случају пак мора предња ивица олука нижа бити од задње, да би се вода, кад би олук био случајно запушен, или кад би наступио јак излив кише, могла увек преко предње ивице олука напоље изливати а не у сам кров.

83. Утврђивање олука и уплив температуре.

Да би се спречило дизање олука јаким ветровима,

"или његово клизање по главном венцу, чији пад износи

најмање 1:5, морају олуци бити пажљиво утврђени ва кровну конструкцију. Сем тога мора се при намештању олука поред кровног покривача, облоге ит. д. нарочито још и на то павити, да се са обзиром на употребљени материјал поједини делови олука тако вежу, да се исти при промени температуре, могу слободно истезати и скупљати без икаквог квара.

Да би се ово поститло треба нарочито у обзир узети истезање материјала при везивању олука са кровним покривачем по стреји, односно са лиманом облогом, са покривачем по венцу и т. д. Према овоме, нарочито при употреби цинканог лима, треба везу постићи не лемлењем, него савијањем ивица тако да једна у другу улази. Шри овоме треба што је могуће више избегавати оштре ивице лима, које у току времена проузрокују кварење материала, него их треба, као и у свима другим приливама, где је савијање лима потребно, заменути што је могуће већим округлинама.

5 4. Приступачност олука.

Олуци, који су положени на великој висини вишеспратних зграда, треба да су тако удешени, да их раденик ради надзора и оправке може лако и без квара обићи. Поглавито с тога нужне су нарочите направе, да се не би гажењем по олучном дну направила удубљења између олучних носача, која би онемогућила правилан пад олука.

За ову цељ треба олук да има чврсту подлогу (види образац В и С) или треба на горњим дршкама (Наћег) олучних носача утврдити узану, али за обилажење олука довољно широку даску, која ће спречавати гажење олучнор дна (види образац [). У место ових направа, довољно ће бити према приликама да се олучном дну да од прилике коритаст облик, ако је олук од јаког лима изведен и чврето подупрт у одстојањима највише од 60 см. (види образац Е.)

Код ниско намештених олука, који се могу са обичних лествица очистити или оправити, није потребно нарочито осигурање њиховог дна противу удубљавања, пошто потреба гажења овакових олука, једва ће кад наступити, а шта више треба и избегавати.

5 5. Покривање главног венца.

Треба се побринути за сигуран пачин покривања, како чеоних дасака које су намештене на чеоним стра-

нама рогова, тако и горње површине главног венца, да би се тиме спречило, било усљед преливања воде или усљед тога што је олук искварен, продирање воде на таван, као и овлажавање венца и горњих делова на спољним зидовима.

да покривање главног венца, најбоље је употребити металне плоче или лим. Ово покривање није искључено ни онда, ако је главни венац потпуно или само у горњем делу од тесаног камена начињен. Само у оном случају, ако је камен, од кога је венац начињен довољно чврст да влагу не упија и да утицају времена не подлеже, а међутим венцу је дат нагиб горње површине најмање 1:38 и најзад ако су вертикалне спојнице горње плоче најбрижљивије испуњене, може ово покривање венца изостати и то само на предњем делу до олука. Исто тако није потребно нарочито покривање венца металом, ако је горња површина венца стрма и начињена од косо положених а добро печених цигаља, које су на времену постојане.

Сем овога може се и шкриљац употребити за покривање главног венца на предњем делу, ако плоче нису сувише широке, а утврде се онако, као што је у образцу В означено.

У сваком случају тражи се да је венац испод олука пажљиво обложен металом. Лим који служи као покривач венца и као омотач чеоне даске на роговима, треба да буде из једног комада, дакле без хоризонталних саставака и што је могуће мање избушен. У колико ово последње није могуће избећи, онда треба избушена места осигурати налемљавањем лиманих капица.

Утврђивање лима за кровну облогу и за главни венац може бити помоћу копчи, клинова завртњева и жице.

5 6. Снегобрани

Треба се постарати да се згодним направама, спречи клизање и сурвавање снега на олуке и на улицу, које обично наступа онда кад се снег почне топити. Тога ради, а нарочито на крововима средњег нагиба, код којих се снег лако задржава и гомила, морају се наместити т. зв. снегобрани. (Види образац В). Ови не смеју бити ни у ком случају тако намештени да спречавају правилно отицање воде са крова.

Код кровова, који су изведени са благим нагибом од прилике до 25%, код којих дакле не може наступити нагло клизање снега, или пак код врло стрмих кровова са нагибом преко 559 на којима се не могу нагомилавати велике снежне масе, није потребно намештање ових снегобрана у толико пре, ако климатски односи дотичног места не дозвољавају дуго задржавање енега.

5 7. Олучна гвожђа Да би изабрати профил олука остао непромењен, употребљују се т. зв. олучна гвожђа (Етпејзеп), која у исто време служе за подупирање и утврђивање олука. Ова се гвожђа намештају од прилике на одстојањима од 80 см. дакле тако да се по могућству што више утврде