Srpski tehnički list

БРОЈ 4

за рогове. Ако олучно гвожђе не дође управо према кровном рогу, онда греба за чеону даску с противне стране приковати парче дебље даске тако, да завртањ по целој својој дужини лежи у дрвету.

Да би постигли што већу крутост олука, треба, предњу ивицу олучног гвожђа утврдити или дршкама (НаЊет), који везују предњу ивицу олука (поруба) са кровном облогом (види образац А В и 0), или са нарочитим укрућењем предње стране олука као што се види на обрасцу (, или напослетку са нарочитим вертикалним подупирачима, који се утврђују са заливањем олова за главни венац, ако му је горњи део начињен од тесаника, или ако је венац од дигаља, онда се брижљиво увида.

За олуке свију већих, вишеспратних зграда, код којих је нарочито обилажење ради чишћења и оправке потребно, морају се или као у последњем случају наместити на предњој страни вертикални подупирачи и за ове утврдити праве одлучне носаче, који се према паду олука полажу на разним висинама, или се употребљују узенгије, које належу непосредно на главни венац и које се боље приљубљују углу између чеоне даске и венца а међутим спојени са правим олучним носачима у разним висинама према паду одржавају већу крутост. Узенгије треба на појединим местима, која на главни венац на“ лежу, снабдети (обвити) са оловним прстеновима, да би се тиме одклонио непосредни додир оних делова, који су захрђавању изложени, са лиманим покривачем главног венца.

Код мањих простијих грађевина, довољно је ако се употребе узенгије савијене из једног олучног твожђа, које су према паду олука на разним висинама утврђене, и да не належу на главни венац. У овом случају да би се постигла потребна крутост олука, мора се увек олучно гвожђе везати за кровну облогу са дршкама. (Види · образац А). |

5 8. Облагање предње стране олука

Ако би грађевина изложена била јаком ветру и непогоди времена те би отуда могло наступити брзо кварење олука, или ако би се хтело да се заклони пад олука и тиме постигне лепши изглед, треба на предњој страни - олука наместити облогу (атику). За ово најбоље је узети таласасти лим (види образац С.) или раван лим са про-

стим профилацијама (види образац Вир).

8 9. Материал кровних олука, покривача и Т, д.

Као материал за одлуке, покриваче, облогу ит. д. употребљује се обично цинкани лим са фабричном нумером 18. За веће олуке а нарочито за оне, чије дно није удешено да се по њему може ићи, треба узети већу нумеру лима. Заклоњени и они лежећи олуци, којима се тешко прилази, покривачи и т. д. могу се правити само у оном случају од трајног материала као, од бакра или од ваљаног олова, ако њихова повреда може нанети „трађевини велику штету. Само се по себи разуме, да ако

упут ВА ПРОЈЕКТОВАЊЕ ЗГРАДА

СТРАНА 77

је кров покривен бакром или цинком да онда и за олуке и одводне цеви треба употребити исти материал. На сваки начин треба олуке, одводне цеви и увале (иксне) правити од истог метала. Олучна гвожђа треба правити од четвртастог, довољно јаког, кованог гвожђа, које је подинковано или добро премазано са менигом или асфалтским лаком. Кад су олуци бакрени, онда није нужно поцинковати олучна гвожђа.

Дрво, које се употребљује као подлога одлучном дну, мора се премазати два пут врелим катраном, или ма на који други начин импрегнирати.

Снегобрани се праве од кованог гвожђа онако, као што је у обрасцу В престављено. Она места, на којима, је ради утврђивања гвоздених подупирача за кровну облогу, кровни покривачки материал избушен, треба брижљиво затворити оловним капицама. Ове капице треба да су са гвозденим подупирачима добро слемљени и да је њихова доња површина на више подвучена под цреп или шкриљац.

5 10. Цртежи и њихова примена

() обвиром на нагиб крова као и на материал, који се за покривање у највише случајева употребљава, а у вези са прописима од 5 1. до закључно 5 9. који су изложени у 6 израђених цртежа — образаца, претпостављен је цинк као материал за олуке, покриваче ит. д.

Од сада ће се с обзиром на месне прилике, извршивати кровни олуци онако, како је овде у појединим обравцима означено.

При склапању прорачуна треба већ имати на уму ове прописе и у будуће неће бити потребан псцрпан опис олука, шта више у највише случајева биће довољно ако се нацрту образца придода кратко објаснење о избору конструкције, са назначењем мера, јачине појединих делова и материала, који ће се употребити. У колико местне или друге које прилике условљавају одступање од образаца, треба ово у прорачуну изближе објаснити.

5 11. Објаснење образаца

Објаснењу образаца с обзиром на пропис у параграфима од 1 до завључно 9 има још следеће да се примети :

Образац „А. представља висећи олук без облоге на, предњој страни, а чије извршење сразмерно најмање кошта. Овакви олуци подесни су за простије зграде од једног или највише два спрата као: што су црквене зграде, мање зграде државних власти, мале апсане ит. А.

Пошто се оправка олука и стреје на овим зградама, може у случају потребе извршити и са обичних лествица, то је довољно ако се за подупирање олучног дна, употреби висећа гвоздена, узенгија.

Лим, који служи као покривач главног венца утврђује се на предњој ивици венца помоћу јаке жице (а), која се на своме горњем крају снабде са ушком у облику осмице (8) или са поципкованом гвозденом кукицом (ђ). Ова се жица упусти у венац кроз рупе, које се на диму

11