Srpski tehnički list

СРП

ТЕХНИЧКИ

ОБАРА ВР ЗУ ЛР У РА

РЕДАКЦИОНИ ОДБОР

СКИ

РПСКИ

УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА УРЕДНИК МИЛАМ Ј. АНДОМОВИЋ, ПРОФЕСОР ВЕЛ. ШКОЛЕ

ГОДИНА У1.

АПРИЛ- МАЈ 1895.

СВЕСКА 4

0 ДРОРАЧУНАВАЊУ ВЕЛИКИХ КАМЕНИХ МОСТОВА

од

СИГМУНД

А КУЛКА

инжењер-адјунета ц. кр. аустријске државне железнице.

ПРЕВЕО

ЈЕФТА СТЕФАНОВИЋ

ПРОФЕСОР ВЕЛ

Н

(слике НА листу

ИКЕ ШКОЛЕ

14, 115, п 16.)

————

Код Рвбддених мостова механика је успела, да са довољно тачности одреди уплив спољних сила на распоред п величину отпорних сила у конструкцији. Код мостова на свод са великим распонима, ови односи нису јасно изведени, инжењери стоје при конструкцији грађевина ове врсте пред неодређеним задатком. Уплив презиђивања свода, начин распореда покретног терета, јачина и чврстоћа тумбаса, упливи слегања, уплив температуре и т. д. отпорна јачина зидарског посла, који је састављен из камена и малтера, све су то количине, са којима се, строго узев, не може математички рачунати. Погрешно је мишлење, да у своду заиста наступају онаква и онолика напрезања, каква се рачунањем изнадазе. Са свим је природно, да се, као што често бива, ова неодређеност задатка изравнава тиме, што се узима велики косфицијенат сигурности на рачун рационалног извршења; и што се у осталом примењује најбржа и најлакша метода за прорачунавање свода, уцр- | тавање најподесније линије притиска. |

На дисту · нацртано је неколико већих мостова на свод, разног распона. Њихови општи конструктивни односи ограничени су с једне стране датом висином нивелете пута, а с друге стране котом највише воде. Њихово прорачунавање ће бити предмет ове расправе. Најпре смо по уобичајеном начину одредили димензије емпирички и према већ извршеним сличним објектима, а затим

смо свод подвргли испитивању стабилитета. За избор дебљине свода у темену беше нам на расположењу читав низ емпиричких Формула.“) Ако означимо са # распон а са Ћ висину лука свода — стрелицу, онда је дебљина свода у темену:

По у. Кауеп-у а) фФ, == (025 _ 0,00988 | "#40, 22м. „ Реттопе|-у ђ) а, = 0,0347 ( + 0,32 м; „ Вапкте-у ако је г полупречник унутарње своднине с) 4, = 0,346ју г; По најновијој Француској Формули: 4 Ф, = 0,085 (—10) + 0,40 м.

Мостови. великог распона који су зидани у Француској, имају сви мању дебљину у темену свода но што би према овим Формулама требало, и то:"“)

ДЕБЉИНА СВОДА

РАСПОН У У ТЕМЕНУ м. М. Младе дибош- Хојт 60:00 1'70 Роп| де Гауамг 61:00 1'65 Роп Апботебе 50,00 1,50

ж) Види предавања из грађевинске Механпке (Уогтаве пђег Ваштесћалјк) од К. у. ОМ. 1. део. жж) Види извештај о ЕхровШоп штмегзе] а Раглв еп 1889. г.

9

А