Srpski tehnički list

ОТРАНА 52. из НАУКЕ И ПРАКСЕ — ПРОВАЛА ЖЕЛЕЗН. НАСИПА НА ПРУЗИ НИШ-РИСТОВАЦ

испрала косину насипа од стране Мораве скоро на целу преливену дужину, за тим је почела носити застор, па на послетку и сами насип. Како је најниже место ове поплављене равнице било баш код пропуста Ккт 9363,127, као што сетом из уздужног профила види, то је, имајући на томе месту и највећу снагу, пробила и однела цео насип пред и иза пропуста, на дужину од близу 30 т и исти је подлокала на дубину од 3 т. Солидној изради а нарочито добром и дубоком темељу засвођеног пропуста има се приписати, те је он могао и поред онако јаке снаге откривен и поткопан ба обе стране, од преко 3 т дубине, ипак остати читави неповређен.

Том је приликом била у опасности и стражара бр. 220, која постоји на Кт 363,827, у којој станује чувар поплављенога дела пруге. Вода је у стражару кроз патос пробила, те је чувар пруге хтео бегством да се спасе, но како је отворио врата, вода јурне у стражару и поплави је на висину од 0,60 т над патосом, и чувар немајући куда да спасе своју породицу, морао је склонити је на таван стражаре.

Укратко, после те катастрофе, која је у

саму поноћ између 7 и 8. јануара 1895. године наступила, вода је у поплављеној долини добивши онако знатне одушке за одлив, толико опала, да је чувар могао без опасности из стражаре да изађе, и пошто се одмах уверио, да је вода пскварила пругу толико, да је саобраћај возова, немогућ постао, отишао је у пограничну станицу Ристовац, која је скоро три километра, удаљена и телеграфским путем известио потнисатога и надзорника пруге о догађају.

Депеша је примљена 8. јануара и одмах је тражено одобрење Дирекције, да се засебним возом оде на лице места и учини све што треба, како би се пруга што пре оправити могла и Дирекција је одмах одобрила то тражење и већ истога дана у | час по подне кренули су се оба инжењера секције. Уз пут је остављен извесан број вагона, да сеу мајдану „Момин камен«“ (Кт 3929,600) натоваре каменом.

Возом смо приспели у Врању око 5 часова у вече. Али како је мешовит воз бр. 222, отишао из Врање до однетога места, Јат 362,100, да из воза отоманских железница, који је о друге стране однетога места Кт 363,500 дошао, прими путнике, то смо морали у Врањи чекати на укрштање са возом 222.

С тога смо тек око 6'/, часова у вече стигли на место где је насип однет.

Пошто смо прегледали цео део пруге, преко кога је вода прелазила и уверили се да је на јап. 363,127, однето до 30т насипа и начињене

+

БРОЈ 8 и 4.

локве од близу 3 т дубине, као и да је на дужини од близу 300 т, однесен скоро сав застор, а местимице начињене и локве у насипу, то је истог вечера извештена Дирекција, да се мора обуставити саобраћај за путнике, док се сигуран прелаз не сагради, јер се прелаз путника, због поплављене долине, није могао вршити, никојим другим путем већ само преко колосека, у исто доба наређено је, да се целе ноћи са, већ донетом грађом ради без прекида на подупирању колосека, како би путници безопасно прелазити могли.

Још исте ноћи довезен је из мајдана Кп 363,600 један воз ломљеног камена истоварен је пред однетим местом. Надзорник пруге, који је по наредби потписатога целе ноћи подупирао колосек са радницима двеју дружина, известио је станицу Врањску, да је прелаз путника, безопасан, пошто је колосек по издатим упуствима подупрт, и потписати који се те ноћи бавио у мајдану при товарењу камена, дошао је са мешовитим возом 9221 на лице места, и пошто се лично уверио да је прелаз добро и сигурно по-

· дупрт, допустио је претоваривање путника, поште

и пртљага и одмах о томе известио Дирекцију.

Да би се довршење убрзало, доведен је још један надзорник пруге са две дружинеи 60 помоћних радника, од којих је извесан број радио под управом једног надзорника, на преносу стовареног камена, а други део радника, радио је под управом другог надзорника на оправци колосека који је вода на 300 т испрала. Овде је донето нешто шљунка на вагонетима, а тако исто вађен је шљунак и из колосека, који је у близини непоплављен био. Са тога пак што је лева, страна насипа скоро на целу дужину од 300 п излокана, колосек је привремено померен на десну страну за (0,50 т, пошто десна страна по плављенога насипа није ни у колико била повређена. Камен је доношен онакав, каквога је у мајдану било извађеног, возови су за пренос камена саобраћали без реда вожње, а по диспозицијама једнога контролора, у споразуму са потписаним.

На тражење потписатог, који је све радове лично руководио изашао је у среду 11. јануара један инспектор одељења за одржавање, те је прегледао започете радове и уверио се о учињеној штети.

По природи саме ствари није се могло никако допустити, да се сав однети део насипа просто што пре испуни каменом и земљом, застре шљунком те да се тако дефинитивно оправи, и то из узрока тога, што је према добу године