Srpski tehnički list

МЕНЕ

СТРАНА 54. из НАУКЕ П ПРАКСЕ — ПРОВАЛА ЖЕЛЕЗН. НАСИПА НА ПРУЗИ НИШ-РИСТОВАЦ,

БРОЈ 8 И 4.

Пошто је провизоријум на овај начин био готов, приступило се извршењу друге тачке програма, а на име, приступљено је преносу камена, за оправну однетога инундационог насипа поред обале Мораве, код моста на Кт 363,500.

Ради лакшег преноса камена, начињен је привремени колосек паралелно главном колосеку на дужину од 60т, а осим овога, начињен је такође и један колосек управно на овај, дуж самога инундационог насипа до однетог дела истога.

Кад је камена толико набацано, да се изван тадањег стања воде изашло, тада се приступило изиђивању овога насипа, с лица крупним каменом, а по зади је слаган ситан камен. По учињеном споразуму са изаслаником Дирекције, овај је насип одмах при оправци издигнут за 0,50 та на целу његову однету дужину, на коју се висину има подићи и сав остали део инундационог насипа, како би се у будуће тиме предупредила могућа поплава истог насипа, па дакле и поплава железничке пруге.

Кад је однети део инундационог насипа оправљен, тада је по зади истога довлачен однети материјал (земља), да се тиме у неколико међупростор у набацаном каменом насипу заспе, те да спречи воду, која би у случају поновне велике поплаве, могла, кроз исти пролазити и понова плавити равницу. -

Пошто је и ово извршено, приступљено је и последњој тачци програма, а то је дефинитивној оправци однетога железничког насиџца.

За грађење насипа преко набацане камене подлоге, усвојено је, да се употреби земља, која се при туцању шљунка у мајдану „Момин камен“ добија, и која управо ништа друго није, но од мразева истрошени камен помешан са крупнијим комађима здравог камена, и која услед тога, даје изврсан материјал за овај циљ, пошто би се обична здрава земља нарочито у ово доба, године, много јаче слегала. У том циљу, пуштен је 22,Ш. 95. у саобраћај један засебан воз са 90 вагона, који је преносио тај материјал из мајдана Ккт 363,600, и пошто је до 240. пренето довољно материјала за насипање, то је тражено од Дирекције, да се дефинитивна оправка, однетога дела железничког насипа, која по својој природи условљава понован прекид саобраћаја, но сада само за кратко време, изврши, и Дирекција је изволела учињени предлог и одобрити. Материјал, довлачен за насипање, стовариван је и лево и десно поред витлова од прагова,

тако да је био при руци, кад је насипато место, где је провизоријум био.

У 1 час по подне отпочето је демолирање провизоријума, дигнут је колосек над провизоријумом на дужину од три шине, за овим су откиване спољње шине носача, које су јексерима, биле утврђене за прагове на витловима, тада су уклањате саме шине носача, којих је као што смо напред видели било 20 комада, а за овим дизани су и уклањани прагови са појединих витлова, и како су и последњи прагови појединих витлова уклоњени, одмах је отпочето насипање земљом.

Око 5 часова у вече, насип је већ био насут потпуно, па и колосек је био намештен, но није било времена да се исти подбије пре доласка, редовних возова, те је се услед тога морало извршити претоваривање путника.

После одласка возова (у 2,80 у вече) рађено је на пошљунчавању колосека на ново подигнутом насипу. Тога је дана рађено са двема дружинама, и помоћним радницима, свега, на броју њих 60. Сутра дан 26. марта, рад је продужен у 5 часова изјутра и за један час истога дана, пошљунчен је колосек, тако да је и машина са 6 вагона могла да пређе преко ново подигнутога колосека, и тиме је дефинитивна оправка, однетога. дела насипа довршена, о чему је одмах извештена и Дирекција.

Интересно је, да се насип при првом лаганом прелазу машине са 6 вагона шљунка, није више слегао од 3 ст, пошто је колосек понова, подбијен и дигнут, то је пуштена машина са вагонима да пређе најпре са брзином од 25, а одмах за тим са брзином од 35 километара, и целокупно слегање насипа једва је износило око 10 ст.

Материјала за ову оправку утрошено је и то:

1) крупно ломљеног камена 1 945,64 та“ 9) битно у у 1 105,74 га“ 3) туцаног шљунка · · · · 456,50 та“ 4) земље за насипање · · 546,10 та

Сав овај материјал довлачен је засебним возовима почев од 8. јануара до 26. марта 1 895. из мајдана „Момин Камен“ и стао је Дирекцију према одобреним ценама за набавку заједно са товарењем и .истоваривањем 9 072,86 динара а осим ове суме издато је на наднице помоћних раденика још у округлој суми око 4 000 динара.

Потписати је лично руководио свима описаним радовима, за све време трајања истих, а уз припомоћ г. М. Пујића тада помоћног инжењера У секције.

са |-- | _е А, “ лик