Srpski tehnički list

то ће рећи,

мора се знати; о топлоти, о начину како се она производи, о особинама воде и воџене паре, даље о механичким опремама, које су потребне за производњу водене паре са напоном, дакле о парним котловима и њиховим опремама, као и о огњиштима и ватриштима, И овим је редовима задатак, да саопште о томе оно, што је потребно да зна сваки ложач, а и онај, се тиче да му парни хотлови раде онако како то захтева правилна економија рада.

кога

О топлоти 51. Висина топло че или температура (загрејаност). Са изразом хладно, топло, вруђе и т. д. означавамо разна стања тета, која ми опажамо нашим осећањем, а општи узрок овога називамо 120 алотом. У

науци се ово означава изразом топлошнзт ви:ина или.

темпгратура –(загрејаност) за разлиху од једног другог појма од т. 8. количињг топлоте, о чему ћемо говорити доцније,

5 2.

Мерење температуре, (8 „грејаности.) Термометар.

45

Веома је важно уметл одредити температуру (за- |

грејаност) при радовима око послуживања котла Температура се одређује нарочитим справама,

парнога. |

које се зову термомгтри. За израду свију врста тер- |

мометра служи као основа 20/ава ширења, која се јавља код свију тела кад се загрзвају. Кад се какво

тело загрева, онда оно мења своју запремину, постаје |

и дебље и дуже, оно се шшпри или издужава. То из)

дужавање обично је тако, да се тело издужава по истој |

сразмери, по којој му се повећава и температура, а.

ако се телу повећала температура два пута више и издужење ће бити два пут веће. Метимо један гвозден прут у снег, да се топи и одсецимо га тачно на !. метар; ако сад овај исти прут измеримо на температури, на којој кључа вода у отвореном суду, наћи ћемо, да је постао дужи за [91 мм. На исти ће с начин наћи, да! смз

који је почео |

живе порасте за 18.155 кубна милиметра. Ако се садза.

једну стаклену лоптицу залеми каква танка стаклена

цев, онда ће се при загревању лопте, кад се претходно у њу наспе жива, пењати жива у цеви и то у толи«о више, у колико је већа температура. Ето, таква једна справа зове се термометар.

Термометар се пуни живом, алкохолом, ваздухом и др. али за наше потребе увек се употребљава готово искључиво живин термометар. Овај се термометар гради овако. На једној уској стакленој цеви, чији је унутрашњи пречник свуда једнак, издува се један крај у виду лопте. Лопта и један део цеви напуни се па се за тим толико загреје, да се жива, ширећи се, попне толико, ла испуни читаву цев; тада се цев на једном месту при врху брзо затопи и такоим други крај затвори. При хлађењу спада живин стуб у цеви (жива се купи) и над њим остаје у цеви празан (безваздушан) простор (вакум).

Тако спљемљени инструменат мете се сад у снег,

живом,

који се топи. Жива се почне купити и њен стуб спада. све ниже и ниже, док се на извесном месту не зау-

стави горња површина живе и ту остане стално да стоји; то се место обележи на цеви танком цртицом.

Сад се инструменат мете у воду која кључа у отвореном суду. Жива се пење до извесне висине у цеви и ту после остане стално све док се инструме-ат држи у кључано! пари) и та се висина обележи једном танком цртицом на цеви, Физичар [2лзујус је подели) тај размак између те две обележене цртице на 100 једнаких делова и један подеок назвао степеном који се обележава овако: 1', означавајући температуру на којој се снег топи са 0%, а температуру

води (или у њеној

на којој вода кључа у отвореном суду са 100%. Чим се зна колико је један подеок (1%) одмах се може подела продужити и изнад 100% и испод 0% са истом ве-

личином степена. Степнеи испод нуле означавају се са знаком мање —, и кад се каже н. пр темпера-

тура је мање 6%, или се напише — 6%, онда значи да је 6% испод нуле, за разлиљу од више 6, (--6%) т. ј. 6" изнад нуле. У обичном говору се опет за степене испод нуле каже толико и толико степени хладноће.

(Наставиће се)

Наши технички радови.

Грађење каменог моста од 13. м распона. По пројекту окр. инжењера г. Л. Зисића саградиће се још ове године камени мост од 13. оо.м. распона на ставама преко реке Јабланице, на окр. путу Ваљево—Бајина Башта.

Комисијски изабрано мес:о за овај мост, не захтева никакво фундирање па ни стубове, јер се свод наслања на чврсту стену формације кречњака.

Дебљина свода у темену износи 0,5. м.а у оослонцима. 1,80 М.

За грађење овога моста употребиће се камен из ваљевских мајдана. Свод ће се озидати полутесаним каменом у портланд—цементном малтеру а ограда тесаним каменом у роман цементу.

Транспсртна дужина за пренос камена износи 12. километара.

Предрачунска је сума за овај посао 18,719,57 динара. Грађење овога моста исплатиће се из окр. при-

реза, за шта је у окр. буџет зг прошлу и ову годину унета потребна сума.

Овај је мост сличан каменом мосту од 30.» М. распона преко реке Моравице у Ивањици, који се сада довршује и кроз 3—4 недеље предаће се саобраћају.

ји Бе

Грађење електричне централе на београдској Станици. Фирми Коен и Тице уступљена је у грађење електрична централа на овд. станици, заједно са сабавком и монтирањем мотора и целокупне