Srpski tehnički list

— [4,4 —

Грађевински одбор.

У општини за преглед приватних планова постоји „Грађевински одбор“ чији се чланови постављају указом. Установа је ова неопходна и како постоји само један Грађевински Закон за град Београд, то би се и променом ових чланова требао продужити кон, тинуиран рад, али у самој ствари то не бива.

Са променом чланова грађевинског одбора, мењају се начини оцена, захтеви и примедбе на приватне планове. Било је да одобравају планове за улице у којима нема одобрене нивелете, било их је, који траже сметлишта и помијарв и само ако нису удаљене по један метар од суседа планмови су одбијени, а било их је који ово нису ни тражили и т. д. Садањи грађевински одбор без протокола нивелације не одобрава планове, просто одбије потпуно исправан план а како је пројектанту и грађанину то се њих не тиче.

Цео је Грантовгц озидан без нивелације — мада је то за осуду — али кад постоји тај факт онда грађевински одбор не може имати ослонца за овај садањи рад и пре него је се ставио на ово гледиште, требао је расправити ово питање и објавити га, да сопственици не предузимају ни израду плана ни на: бавку материјала у улицама у којима нема утврђене нивелете. У том би случају грађевински одбор вршио правилно своју дужност, јер је одбор постао ради грађана, да неби имали сметње и штете у овоме своме раду. На овај начин грађевински одбор штети грађане,

У овој ствари најнелогичније је то, да општинска установа тражи податке од грађана, које она треба да им да, а дати им у понеким улицама не може.

Тако се у престоници ради на корист грађана и нас инжињера. А

“ ==

Предлог за енснурзију удружења српсних инжињера | и архитента.

приликом овогодишњег главног друштвеног скупа.

Од једног удружења и пријатеља српсде техничке струке, добили смо овај предлог за екскурзију и ми га саопштавамо у циљу да г. г. чланови удружења о њему премисле и своја мишљења: саопште управи удружења р ди дефинитивне одлуке о томе: како треба приредити екскурзију. Ово треба урадити што пре, јер је време већ доста кратко.

пријатеља нашег

Предлог гласи:

Годишња скупштина удружења биће о духовима 10 и 11 јуна. На екскурзију могло би се поћи 12 јуна изјутра. 15 јуна у петак пада Видовдан — дакле празник, те према доме неће бити никоме тешко добити осуство до 17 јуна. На тај би са начин имало за екскурзију 6. дана на расположењу и могло би се употребити ва једну екскурзију, која би била врло поучна а при том везана с пријатним путовањем. Ми: слим на екскурзију у Босну преко Славоније,

На овом би путу саучесници имали прилике да разгледају лепе радове око обезбеђења противу поплаве на Сави, извршена у Славонији; дивне вештачке друмсве по Босни, тамошње железнице уског колосека (76 см.) којима се савлађују сваковрсне и велике теренске тешкоће као што су: грдни успони (до 6096 са зупчаницом), грдне стене; дубоки усеци; многи тунели (99 тунела с укупном дужином 13,5 км. има само не новој прузи Сарајево—Увац— Вардиште која је дугачка 166.5 км); многи објекти најразноврсније конструкције; осигурана противу клизања ит.д.

Држим да би Удружење, — када би се управа на време обратила коме треба — добило од краљ. угар. држ. желез. и босанско-херцеговачких железница подвоз у пола цене и онда би се путни трошак свео на неких 70 динара од особе (у П класи жел.) Рачунајмо остали трошак за конак и крану дневно по 6— 7 динара, па би цео трошак од особе за ових 6 дана екскурзије изнео 110 до 116 динара који издатгк био би и сувише надокнађен поуком, забавом и искуством, које би сваки саучесник уз пут поцрпео.

Отпутовало би се у уторник 12 јуна изјутра у 5:14 час. брзим возом.из Београда у Земун— Индију (долази 6:57). Из Индије у 7 час, 7 м. у Митровицу (долази 7'53). Ту би разгледали насипе постројене противу поплаве дуж Саве. — с обе стране вароши. Ту и ручак и вечера, и одлазак 7'11 у вече за Брод (долазак 11'26 ноћу) — до Суње (долазак 4 30 изјутра), Спавање у возу. Одлазак у 4:50 изјутра у среду за Добрлин и Бањалуку (долазак 10:58 пре подне). Ту ручак и у 12 часова поштом (или колима, напред порученими уговореним) одлазак и путовање величанственим пределом поред реке Врбаса у Јајце. На путу (друму вештачком) 73 км. дужине, поред реке Врбаса виде се сви могући вештачки радови у великој мери, који и какви се на једноме алписком друму видети могу; предео, клисура, дивље романтичне природе. У 7—7 и по часова у вече (у среду) у Јајце, — ту конак, и сутра, (четвртак), преглед вароши: водопад Врбаса,