Srpski tehnički list

о

који везују среска и друга важнија места у срезовима (као што су: варошице, манастири, минералне воде и т. Д.), међу собом и-ова са окружним путовима првога реда или оближњим железничким станицама.

Општински су путови они, који везују поједине општине и села међу собом и са окружним путовима, или, који служе за унутрашњи саобраћај појединих општина и села.

У први ред општинских путова долазе они, који везују општине, села, цркве и школе међу собом, или ове са окружним путовима и оближњим железничким станицама.

У други ред општинских путова долазе сви остали општински и сеоски путовији стазе.

Члан о.

Који ће од садањих путова ући у први или други ред окружних путова,. одредиће се Краљевим указом на предлог Министра Грађевина а по претходном решењу Министарског Савета. На исти начин одређиваће се ред и новим окружним путовима. Постојећи путови који не иду у ред окружних путово, сматраће се као. општински.

Члан 4.

Који ће од садањих путова ући у први ред општинских путова, решаваће Министар Грађевина на предлог окружних начелстава а по саслушању дотичних општинских одбора.

Нови општински путови првога реда проглашаваће се на исти начин.

Сви остали путови остају општински другога реда. Новн пак путови другога реда проглашаваће се решењима окружних начелстава на предлог општинских судова а по саслушању дотичних општинских одбора.

Члан 5.

За грађење нових окружних путова подносе предлоге Министру Грађевина окружна самоуправна тела преко окружних начелстава. И сви Министри према потреби својих струка могу чинити о томе предлоге Министру Грађевина.

Члан 6.

Путови, који везују какво приватно или државно добро или индустријско предузеће са којим јавним путем, не улазе у ред јавних путова, него су путови тога добра или предузећа — путови приватни или државни.

Трасе ових путова одобрава Министар Грађевина.

Џ. Пројектовање путова. Члан 7. |

За извођење нових или преиначење постојећих окружних, општинских првога реда и државних путова, Министар Грађевина одобрава главни правац трасе, наређује трасовање и састав пројеката за израду или и преиначање пута по одредбама онога закона

и исте коначно одобрава.

Трасе и пројекте за оштинске путове другога реда оцењују окружни грађевински одељци а одобравају окружна начелства.

Жалбе против ових траса расправља Министар Грађевина, чије је решење извршно.

Трасе и пројекте за све путове општине града Београда оцењује и одобрава Министар Грађевина на предлог општинског суда а по саслушању општинског одбора.

Члан 8.

Министар Грађевина прописаће правила за трасовање и састав пројеката за све врсте путова. Овим правилима прописаће се и норме по којима ће се израђивати поједине врсте путова у погледу ширине, успона, кривина, горњег строја, пешачких стаза, простора за прогон стоке, о положају и распореду засађеног дрвећа, о размерама спољних ровова и границама путног земљишта, километарским знацима, путоказима и т. д.

Иг. Грађење путова. Члан 9.

Грађењу категорисаног пута може се приступити, пошто се пројекат одобри по одредбама овога закона.

Од овога се изузимају општински путови другога реда, који се могу градити по прегледу обележене трасе на терену и одобрењу окружнога начелства.

У хитним случајевима, који не трпе одлагања, може Министар Грађевина одобрити, да се окружни путови другога реда и општински првога реда граде без одобренога пројекта, пошто се претходно траса на терену прегледа и одобри.

Члан 10.

Окружни путови, општински првога реда и државни (чл. 6.) граде се под надзором Министра Грађевина.

Општински путови другога и приватни (чл. 6.) граде се под надзором грађевинских одељака.

Члан 11.

Окружни путови, као и сви потребни објекти на њима, граде се о трошку округа