Srpski tehnički list

— 430 —

а општински о трошку општина. Ну, по одобрењу Министра. Грађевина, држава може, из буџетских срестава Мннистарства грађевина помоћи окрузима за израду већих вештачких радова на окружним путовима, као што су: просецање стена кроз клисуре, грађење мо стова, корекција река, утврђивање и обезбеђење обала ради осигурања мостсва и путова и томе слично.

Тако исто и за општинске путове првога реда могу општинама за радове помоћи окрузи по решењу окружне скупштине.

Члан 12,

Вађење камена, шљунка и песка из државних, опште народних, окружних и среских мајдана потребног за грађење и оправку окружних путова као и објеката на њима слободно је и бесплатно.

Члан 13.

Сви радови и набавке за грађењеи одржавање окружних путова уступају се у извршење по прописима Закона о подизању јавних грађевина.

Сви радови и набавке за грађење и одржавање општинских путова уступају се у извршење по прописима Закона о подизању јавних грађевина, или се извршују снагом народа дотичне општине. На који ће се начин општински пут градити или одржавати одлучује општинска власт по Закону о општинама. Народна снага пак може се употребити највише три (3) дана у једној години.

Државни путови граде се и одржавају о трошку оног Министарства, за чију се потребу гради пут и које управља дотичним добром или предузећем, а по прописама Закона о подизању јавних грађевина.

Приватни путови граде се и одржавају о трошку сопственика пута.

Члан“ 14.

На општинским путовима дужан је сваки порески обвезник радити лично и својом теглећом стоком ако општински збор реци да се пут изради или оправи народном снагом.

Сваки порески обвезник има право, да лични рад замени новцем по такси коју одбор општински предлаже за две године у напред, а одобрава прва виша самоуправна власт.

Свака је општина дужна, да до 1. фебруара састави списак обвезника за текућу годину и предложи таксу за замену личнога рада новцем.

Члан" 15;

За грађсње и одржавање окружних путова разрезује се сваке године на све по-

реске обвезнике и редовно уз порез наплаћује по три динара, а поред тога и десет од сто (10%) од разрезане непосредне порезе.

Прикупљени новац предаје се на чување до употребе окружним благајнама, које ће га засебно по књигама водити и издавати по одобрењу Министра Грађевина само за грађење и одржавање путова.

Претекли новац на концу сваке године шаље се на приплод Управи Фондова. Од овога новца образује се фонд за грађење и одржавање путова у дотичном округу.

— Ови фондови могу се употребити само на грађење и одржавање путова по ретењу окружнога одбора и одобрењу Министра Грађовина. ,

ТУ. Грађење мостова,пропуста и осталих објеката.

Члан 16.

Министар Грађевина прописаће нормалије и типове за пропусте и мостове свих врста конструкција и за разне распоне, а тако исто и за остале објекте на путовима као што су: потпорни и обложни зидови, разне врсте обезбеђења, путарске зграде, ограде, километарски знаци, путокази и друго.

У Заузимање приватних непокретних добара · за потребе јавних и државних путова,

Члан 17,

Свако непокретно, приватно, општинско или сеоско добро може се заузети привремено или стално било за посредну или непосредну потребу пута као: за пут, пропусте и мостове, потпорне и обложне зидовеји друга осигурања путова, стражаре, поп:умљавање, п љунчаре, каменоломе, корекције река и потока и т. д.

Члан 18.

Приватна добра заузимају се и накнађавају сопственицима по прописима Закона о заузимању приватних добара за јавне потребе.

Накнаду за заузето добро за израду и одржавање окружних путова првога реда плаћа округ, за окружне путове другога реда срез, за: општинске. путове општина, за државне држава а за приватне сопственици пута

У1. Одржавање путова. Члан 19.

Сви јавни потови у земљи морају увек бити у добром стању. Главни надзор над чувањем и одржава-

њем путова врши Министарство грађевина

преко својих орган, а непосредни надзор поред грађевинских одељака врше и окружне и среске како државне тако и самоуправне власти у своме кругу.