Srpski tehnički list

– 12

Целокупно покретање земље изнело је 83 мили-

"она кубних метара. .

Напред поменуте грађевине заједно са откупом земљишта и још многим овде не побројаним мањим грађевинама за мелиорацију, зградама, пристаништима и т. д. коштале су приближно 154,5 милиона марака. Било је одобрено 156 мил. марака, па је остатак утрошен на поправке после отварањаканала. Комисија за канал могла се поносити с тим, што су првобитно утврђено време рада и предрачун од 156 мил. дин. били потпуно довољни—код већих каналских радова једна не обична појава.

Економска добит од канала лежи у првој линији у скраћењу воденог пута између Северног и Источног мора, чиме је пут од Ист. мора нпр. до Лондона постао краћи за 240, а до Хамбурга за 425 морских миња. Не мање важна и значајна поред уштеде на дужини пута, јесте и“ та околност, што се каналом избегава опасна вожња великог броја лађа кроз сутескза и тиме сачувало од многобројних губитака људских живота скупе робе и лађа, који се губитци сваке године дешавају у оним водама, које не без разлога носе име: „Гробље Источног Мора“ („Ктећћог дез Озтсев“).

Од полагања темеља за шлајзу у Холтенау протекле су две деценије, а 12 година од свечаног освећења довршеног канала у присуству фратних бродова свију културних народа. Овим је створено једно културно

дело високог степена, које је добро дошло не само |

Немачкој, већ и свима државама. ·

Превелики милитарни значај канала лежи у томе, што нам се омогућава, да наступамо у Северно и Мсточно море са много јачом поморском убојном снагом, него што је то пре био случај. Али ако канал треба, да одржи овај високи значај, то он наравно мора увек бити у стању, да ратним бродовима даје слободан пролаз, што сада с обзиром на велике оклопе са великом ширинон и великом дубином гажења већ прави тешкоћа.

Ратни бродови од 13200 тона, који се данас налазе у служби, стоје са својим димензијама на граници, која још дозвољава провоз кроз канал. Међутим предначење страних поморских сила принудило је и немачку марину на прављење лађа од 18000 тона чија ширина и дубина гажења више не дозвољава употребу канала при данашњем његовом стању.

Осим тога марина не може ни то пренепрегнути да канал буде употребљив у случају рата и за велике теретне лађе, које су као помоћне лађе неопходно потребне; могућност брзог и сигурнијег провоза за све флотилске лађе, дакле и за помоћне крстарице, мора се у будуће одржавати. С тога је повећање канала Цара-Виљема неопходно потребно и прешно.

Па и обзири на трговачку флоту, која везује саобраћај на Северном са оним на Источном мору захтевају повећање канала. Па и све веће задржавање у

мимоилазницама и код покретних мостова, који све

више и више отежавају провоз трговачким лађама што каналом плове, чини, да битне поправке изгледају неодложне, 2

Истина канал је своје цељи, за које је саграђен у сваком погледу испунио. При пројектовању канала рачунало се са будућим лађама од највише 142 м. дужине, 23 м. ширине и 8,5 м. дубине гажења.

Мислило се, да се ове димензије у предвиђеном времену неће превазићи. Али се у овој претпоставци преварило. Напретци технике у бродарству, неочекивана утакмица држава и трговачких удружења. довело је до воличине лађа, која је раније сматрана за невероватну. Кунард-линија има два пароброда „Маште[аа“ и „Гетзћапа“ од 243,83 м. дужине, 26,83 м. ширине и 11,58 м. дубине гажења. Линија Хамбург-Америка и Северо-Немачки Лојд имају пароброда од 224 м. дужине и 24,50 м. ширине, а линија Хамбург-Америка поручила је један пароброд, који ће бити !,50 м дужи од највећих пароброда на Кунард-линији

Велики брзи пароброди имају већ сад: већу површину дна него камере шлајза у свом садашњем обиму.

О тога су пројектоване ове измене канапа.

У Траса. Траса постојећег канала треба да се

у главном задржи и за проширење, пошто би њена поправка ради избегавања кривина и довођења канала свуда у што правији положај, — захтевала више мање потпуну измену каналског профила, која „се већ због ванредно великог коштања које услед тога постаје,

сама по себи не дозвољава. Само на двема јаким

кривинама, на име у Оберајдер-мору и на источном крају код Левенсау, изабрана је нова траса.

У Оберајдер-мору предвиђа се један нов прокоп од 2 км. дужине између Аудорфера и Ширнаугр – мора. а између Левенсауског високог моста и Холтенауске шлајзе узима се 3 км. дуга, нова траса канала. Ова у почетку иде по осовини нове шлајзе у Халтенау, па онда луком од 1800 м. радијуса на мост код Левенсау. Мост ће просецати канал у средини једне праве дугачке 400 м. Нова траса између Левенсау и Халтенау омогућиће већ издалека базусловно потребни сло-

бодан преглед пристаништа у Холтенау и све 4 морске шлајзе, за лађе које долазе са запада. На ублажавање и проширавање оштрих кривина обраћана је нарочита пажња.

1. Профил канала. Пропречни пресек проширеног дећем :

Дубина испод средње воде у каналу (+ 19,77) повећава се од 9 м. (-- 10,77) на Шм. (8,77), а ширина дна од 22 м. при 9 м. дубине на 44 м. при 1 м. дубине. Тиме се повећава ширина огледала од 67,0 м. на 101,75 м. а водоводни пресек од 413 на 826 м“. Нови нагиб не добија под водом банкет. Искуство је показало да се подводни банкет садашњег канала под утицајем пловидбе ускоро изгуби.

Као обезбеђење обале предвиђен је јак камени

канала разликоваће се од садашњег у сле-