Srpski tehnički list

— 110—

И кад тако стоји ствар, да комисије нису казале ни за једну трасу да је немсгућа, већ само да су све тешке, онда, господо. ја мислим да су инжењери, којима је надзор на извршењу ове пруге био поверен, требали да истрају до краја, па да све тешкоће савладају, као што се у другоме свету савлађују још веће техничке тешкоће, тим лре, што се још не зна по-

_уздано да се неће наићи на исто тако велике тешкоће на другој којој траси кроз Честобродицу, ако се ова напусти. Али место, истрајности и пожртвовања, господа су се показала врло малодушна, јер при првим тешкоћама место труда да се тешкоће савладају они оптужују, износе нове предлоге и гледају да само са себе скину одговорност. То је за осуду. — Али не стоји ствар боље ни са оним у Дирекцији. На овоме послу они су показали да нису одговарали нити били дорасли поверењу, које је на њих полагано.

И сам одсек за грађење није руководио стварима како треба: комисија у којој су били и дирекциски инжењери претпоставља Живковићеву трасу јирачековој, међутим после Дирекција предлаже Мишину трасу о којој пре није било ни помена. — То је чуд-

новато и ви имате право, када истичете ту недоследност железничке управе и одсека за грађење. Изнети пред комисију две трасе, узети и сам учешће у оцени тих траса, па после предложити трећу о којој суд није ми даван — то је заиста у најмању руку недоследност !

Али за то ви немате право када то крстите, „катастрофом |“

Пошло се са претпоставком, па се наишло на тешкоће, то је се могло десити и на свакој другој траси, пошто и оне нису довољно испитане. Грешка, истина кошта, али то није тако страшно. Усвојити 600 км. које су израдили наши инжењери, а анатемисати ових [4 на којима је рад обустављен, због тешкоћа од руч терена на који се при раскопавању наишло — нема смисла !

На самом грађењу изгледа, према тврђењима, да је предузимач био све и сва, а наши инжењери слаби, јер је предузимач за време самог грађења новим ценама себе тако осигурао како би он поред свих теренских тешкоћа опет добро зарадио.

ПОСЕБНИУСЛОВИ

полагање 12000 м. гвоздених ливених цеви од 450 мм. унутарњег пречника.

Опште одредбе. а. Општина београдска ставља предузимачу бесплатно на послугу и употребу: хидрауличну пресу

за праве цеви; радионичко двориште за смештај цеви и алата; воду за испитивање цеви у радионици и у рову; 500. м. железничких шина са четири вагонета;

терен. улице и путеве, куда се има полагати довод, и, потребне планове довода.

6.) Општина београдска прибавиће од надлежне власти потребне дозволе за ове радове, а предузимач ће споразумно са општином све пријаве властима давати, као и одобрење тражити, за намештање и пуштање у рад потребних справа.

ву Од утврђеног плана трасе, — без предхоног писменог одобрења управе водовода, — несме преду-

зимач ни у ком случају одступити; на против, управа.

водовода задржава себи право, да може, по своме нахођењу од плана одступита.

г) У толу прва три дана једне седмице предузимач ће споразумно са управом водовода утврдити распоред рада за идућу ' недељу. (Овог се распореда мора предузимач тачно придржавати.

д.) Трасу рова обележиће надзорни инжењер, са свима потребним подацима и висинским котама. За ово обележавање даће предузимач сав потребан материјал као и радну снагу. Обележени део трасе предаће се написмено предузимачу са детаљним опи-

сом, утврђеним белегама и знаковима, којг је предузимач дужан да сува. ,

Б.) Предузимач ће отпочети полагање вода, најдаље за 20 дана од дана саопштења одобреке му лицитације. Рад се мора тако развити, да цео довод од Белих Вода до главног резервоара буде готов и пуштен у рад 1. јануара 1908 године.

е.) Џуштање у рад свршеног довода извршиће се 1. јануара 1908. године о трошку предузимача и на његову одговорност. Све неправилности и непотпунссти, које би се том приликом показале, предузимач ће: о своме трошку поправити и у ред довести.

ж.) Предузимач је обавезан да месечно положи и потпуно за употребу спреми 1 350 м. цеви.

з.) Предузимач ће у својој понуди, која одговара придодатом обрасцу означити цене од подужног метра за поједине радове. Свако доцније накнадно потраживање за буди какве непредвиђења радове искључено је.

и.) Полагање довода испод топчидерске реке, железничке пруге и мокролушког потока искључује се пошто ће управа водовода ове радове у својој режији извршити.

ј.) По свршеној изради водовода; вратиће предузимач управи водовода сав претекли материјал, који му је управа водовода предала. У случају недостатка, предузимач ће платити по рачуну управном.