Srpski tehnički list

Чл, 41.

Пословођа води записник на сестанцима; води друштвену преписку; премапотписује све акте и документе, сем рачунских; врши све експедиције; чува целокупну архиву и води потребне записнике.

Чл. 42.

Благајник прикупља приходе; рукује благајницом Удружења; и води тачно књиге и рачуне о примању и издавању, како би у свако доба могао известити Управни и Надзорни Одбор о стању благајнице закоју је он —

благајник — одговоран. Он према томе потписује све рачунске документе. Чл. 43.

Књижничар рукује књижницом и збиркама Удружења; води о свему тачне спискове, како би у свако доба могао известити

Удружење о стању како књижице тако и-

збирака, а одговоран је за исправно стање и једне и других.

У одређене дане и часове, дужан је књижничар бити у стану Удружења, како би могао давати на послугу члановима сва научна и друга средства којима Удружење располаже.

Чл. 44.

Одборници помажу поменуте часнике у вршењу њихове дужности и замењују их, кад су исти спречени, докле год то траје.

Чл. 45.

Управни Одбор брине се о издавању Српског Техничког Листа и других издања Удружења. Он се стара о попуњавању друштвене библиотеке и збирака и уређењу и одржавању друштвене читаонице.

Чл. 46.

Ради лакшег и бржег рада на издавању и уређивању Листа Управни Одбор изабраће из своје средине ужи уређивачки одбор и уредника Листа, који може битин ван Управног Одбора, али мора бити редовни члан Удружења. Дужност је уређивачког одбора и уредника да непосредно руководе издавањем Листа и да прикупљају и оцењују материјал за штампање Листа.

Чл. 47.

Рачунска година Удружења почиње 1.

јула. За сваку наступајућу годину дужан је Управни Одбор саставити буџет, који одо-

Да

брава први главни скуп. У исто доба подноси Одбор главном скупу извештај о целокупном раду Удружења у минулој години, као и извештај о имовном стању његовом.

Чл. 48.

За преглед рачуна као и за преглед благајнице Удружења у течају године, бира главни скуп сваке године по три члана Надзорног Одбора од оних редовних чланова који нису чланови Управног Одбора нити врше другу дужност у Управи Удружења.

Ако у којој години не би било главнога скупа, онда ови чланови Надзорног Одбора врше своју дужност до првога главнога скупа.

Чланови Надзорног Одбора прегледају рачуне и подносе главном скупу извештај о стању рачуна у прошлој години. Ако који од чланова Надзорног Одбора буде спречен да врши своју дужност онда месни скуп бира другог на његово место.

Чл. 49.

Ближи круг рада Управног Одбора, појединих часника и чланова Надзорног Одбора, прописаће се нарочитим правилником, који ће саставити Управни Одбор, а одобрити редован скуп,

У. Састанци и скупови.

Чл. 50, Месни састанци Удружења држаће сеу Београду кад потреба захте.

Чл 51.

На месним састанцима врше се ови послови: а, расправљају се сва питања која одговарају истакнутом циљу Удружења;

6, држе се предавања, читају важна техничка и друга стручна саопштења и претресају разна техничка питања.

в, већа се и решава о предлозима који се односе на унапређење или заштиту техничке стуке, самог Удружења или његових чланова, као и о правцу и уређивању Српског Техничког Листа.

г, врши се избор чланова Управног и Надзорног Одбора (према чл. З1и 48.) и нових чланова Удружења (према чл. 12 Устава)

д, доносе се одлуке у питањима која буду упућена редовноме састанку од стране главног скупа Удружења. Рад редовних састанка саопштаваће се преко органа Удружења. Чл о

На састанцима се може пуноправно ре-

шавати кад је на окупу најмање 20 чла-