Srpski tehnički list

6 — 314—

Чи,. 10. Сливници у дворишту и на поду са таложницом. Сливници у дворишту и на поду (патосу) појединих простора, морају имати озго гвоздену решетку са рупама (отворима) широким највише до 15 м.м. Они морају имати водени затварач за спречавање пролаза гасова из канапа.

Ако се у такве сливнике слива вода са непатосане површине преко које се врши саобрађај, онда они морају имати особену таложницу за задржавање земље, песка и других чврстих материја.

Такви сливници кад су изван зграде, морају ида дубина воде над дном таложнице буде најмање 50 с, м. а ниво воде у тапожници да буде у толикој

мати таложницу толако дубоку, висини. да се не може вода у њој мрзнути.

Таложнице се могу градити од ливеног каменасте смесе, бетона или бити озидане, да воду не пропуштају.

гвожђа али тако

Сливници у згради морају бити од ливеног гвожђа и херметички спојени са одводним цевима.

еј Преливи .

Преливи из рез ервсара у којима се држи вода преливи од чесама, водоскока и Тт. п. каоиу опште преливи и одводи код који се неће обнављати вода у воденом затварачу, а налазе се у згради, „не смеју се непосредно спајати са главним спроводником, него ће се извести изван зграде, или ће се снабдети особеном цеви која ће слободно (створено) излазити над ка«вим сливником.

Преливи који служе ради обезбеде да се не препуне умиваоници, писоари, каде, и Т. д., морају се увести у најближа водени затварач, али увек изнад нивоа воде у том затварачу.

У а Купатила.

Свако купатило, када, биде и томе подобно, мора имати свој водени затварач. А преливне и одводне цеви из истих, морају имати решетку са рупама ш роким највише до 10 м.м. пречника, или ако су четвртасте, са отворима широким највише до 15. мм.

Свака када, биде и томе подобни судови, треба по могућству да су покретни тако, да се простор око и испод њих може чистити.

Уста цеви из којих се точи вода у каду, бидеи т. д. морају бити над ивицом тих објеката издигнута најмање за 2 с.м.

У 13.

Резервоари за лед.

Резервоари у којима се држи лед, риба и слични предмети за исхрану, не смеју се непосредно спајати са каналом

Чл. 14, Одвођење подземне воде,

За одвођење подземне воде каналима, мора се тражити особено допуштење. Спро:одници за ту воду морају имати поуздан водени затварач и морају бити обезбеђени против успора воде из канала.

Уа 5 Спајање водовода са каналском инсталацијом. Непосредно спајање водоводних цеви са појединим деловима каналске инсталације неће сејдопустити ако има могућности да наступи враћање нечисте воде или гасова из канала у водоводне цеви.

С 15, Извршење каналске инсталације

Ови делови канапске инсталације у згради, морају бити израђени брижљиво и по одобреном плану.

Цеви треба полагати тако да наглавци.· иду узводно. '

Где је земљиште непоуздано, треба ргв, у који ће се положити цеви, ископати дубље него што то захтева нивелета канала (цеви), па за тим, ту више и скопану дубину испунити сувим песком. и на ту подлогу положити цеви.

Где је стена или где спроводници пролазе кроз зидове, треба дно рова или дно отвора, кроз који ће проћи цев, да лежи најмање за 10 с..м. дубље од доње површине наглавака цеви. Ту већу дубину испунити сувим песком, па цев озго положити.

Кад се цеви положе, онда греба преко њих најпре насути један слој, најмање '30 с. м. дебљине од сувог чистог песка, без камизака. |

Узиђивање цеви у зидове забрањено је, Изузетно може се допустити код главних зидова и то у оном случају где је могуће да подземна вода прође између зидова и цеви.

Спајање цеви од ливеног гвожђа са каменастим цевима, мора се извршити помоћу особеног уметка, а саставе заливати асфаптсм

При спајању нужничке шоље и томе подобних судова, са одводним цевима,мора се најпре уметути прстен од чисте гуме, која ће тачно одговарати обиму саставака тако, да спречи пролаз не само воде него и гасова. Простор у наглавку над прстеном од гуме, испуниће се таквом смесом која не нагриза гуму, и која ће поуздано заптивати саставак.

Забрањена је употреба пластичног лема (кита) за спаја е појединих цеви и других делова каналске инсталације. Ули 17 Димензије канала.

Главни канал у имању мора бити начињен од цеви пречника 150 м.м.

У улицама где су канали зидани или од бетона може Оуд општински изузетно допустити и ширу цев, највише до 200. м. м. пречника.