Srpski tehnički list

— 315—

За канале који су испод површине терена, не

смеју се употребити цеви уже од 100 м. м. ника. '

преч-

За вертикалне или усправљене спроводнике из нужника морају се употребити цеви од 100. м. м. пречника, а изузетно могу се допустити и цеви од 125 м. м. пречника. |

За усправљено намештене спроводнике, којима се одводи вода из појединих умиваоника, кујнских сливника, писоара и купаталг, употребиће се цеви од 50 м, м., А ако се таквим „спроводницима одводи вода заједнички из више умиваоника, сливника, писоара или купатила, онда ће се употребита цев од 70 м.м. преччника. Цеви од 40 м. м. пречника могу се употребити једино ради спајања појединих сливника, писаора и.т. д. са одводном цеви.

Мањи пречник од 40 м. једино за прелине.

М. може се употребити

У правцу тока воде не сме се ни код једне врсте спроводника вршити прелаз из шире цеви уужу

нити се спроводник сме рачвати на више огранака. ; сове Џал канала. При пројектовању каналске инсталације греба

поглавито обратити пажњу на то, да спроводници добију на целој дужини подједнак пад без прелома.

Као најмањи пад допушта се пад од 1:75. а као највећи 1.3. Ако је пад већи од 1:20., онда се може допустити да се пад 'ломи степенасто у облику каскаде.

За падове мање од 1:75. потребно је допуштење одсека за канализацију. У таквом случају морају се градити особени резервоари за испирање канала, а мора бити и више отвора за ревизију. особено

Ако је озидан само један део плаца, онда треба при одређивању пада узети у обзир да се са пропи-

сним падом може одвести вода и плаца.

са осталог дела

Чл. 19.

Положај канала и појединих делова за одвоћење воде.

Главне одводне канале треба, где је год могуће градити изван зграде и то тако да иду колико је могуће, најкраћим путем по правој каналу. Ти главни канали зидова зграде и да, и лелно са обимним зидом.

линији ка уличном треба да су удаљени од колико је могуће, иду параз-

У плану, који се подноси на добрење, мора бити означено тачно колико су главни канали удаљени од зидова.

Код подземних спроводника (цеви) вршиће се прелаз из једног правца у други само помоћу лукова,

а не помоћу колена. Код спроводника надземних (изнад терена) могу се употребити и колена.

Спајање два спроводника у један мора се вршити под оштрим углом од 60," у правцу тока воде. За изузетке мора се тражити допуштење од одсека за канализацију.

Надземни спроводници, којима се одводи нечиста вода, треба да су, где је год могуће, у самој згради и да се наместе колико је могуће више вертикално. На местима где се ломи осовина правца, таквих спровод-

ника, усљед каквог испада на зиду, употребиће се колена, која су нарочито за такве прелазе из рађена. Подкресивање зида или таванице, ради намешта ња тих спроводника, треба избегавати.

Спајање тих спрводника међу собом, вршиће се рачвама под углом од 60,% у правцу тока воде.

Кад су ти спроводници у згради, онда је забрањено у њих уводити метеорску воду.

Изузетнс може се допустити увођење метеорске воде, само. са балкона и томе подобних зграда.

Чл. 20 Одвођење метеорске воде.

Кишни олуци имајугда служе једино за одвођење метеорске воде. Они се морају наместити вертикално и најкраћим путем спојити са главним каналом имања, или непосредно са уличним каналом. Спајање више кишних олука у један с лица улице над површином терена, забрањено је.

Где кишни олуци са лица улице не иду непо: средно у улични канал, тамо се могу они испод тротоара дуж зида темеља одвести у главни из имања улази у улични канал.

Са мањих кровних површина балкона, еркера и т. д. могу се кишни опуци изпивати слободно у дво риште или у башту са улице.

канал који

Тако исто могу се по особеном допуштењу одсека за канализацију и олуци са лица улице пустити да се изливају на површину улице, ако такво изливање неће сметати саобраћају или неће штетити тротоар или улицу.

Такво допуштење може се опозвати, за канализацију на улицу смета штету.

ако одсек нађе, да изливање метеорске воде саобраћају или причињава другу

Кишница са балкона, који су над улицама, мора се одвести засебним спроводником до најближег канала у имању, или у канал који из имања излази; а може се одвести и у најблежи кишни олук, али тако да не ружи лице зграде и да не смета саобраћају или ће се одвести засебним олуком до на тротоар. Тај спроводник мора имати водени затварач тако, да гасови не могу из канала излазити на балкон, нити да се вода у затварачу може замрзнути.

У кишне олуке не сме се уводити нечиста вода