Srpski tehnički list

= #02--

Трговина правцем пруге Уб—Шабац има и сад релативно добра и лака саобраћајна срества. Терет се ни у ком правцу не диже и не спушта више од стотине метара, и то по благом нагибу. Али да терет дођеу Крупањ или Пецку или ма гдеу Јадарску долину било од Ваљева било од Шапца, мора се најпре издићи преко триста метара па опет спустити скоро за исто толико ито по много стрмим и у опште рђавим путовима.

Да ли је боље Тамнави и Посаво — Тамнави олакшати још више релативно лак саобраћај, или Јадру олакшати и сувише тежак» да ли је боље пустити једног на правди Бога ухапшеног или олакшати коме да боље живи и ако му ни досад није било рђавог

Са војничког гледишта правац Ваљево Осечина - Липница са правцем Уб - Шабац неда се ни поредити. Док је правац Ваљево - Липница - ,јадарска долина један од главних у земљи правац Уб - Шабац и сувише је незнатан. Још једно мало „за“ било би за правац пруге Ваљево - Липница и у томе, што се поред тога правца, у Равнаји и Бадањи, налазе трагови од доста доброга лигнита, где би | се можда нашао и какав мрки угаљ, што је доста важно по будући железнички саобраћај, јер трагова од угља нема нигде више у подринском округу.

У осталом и за сам округ подрински боља би била што скорија веза железнице од Липнице уз Јадар на Осечину и Каменицу до Ваљева, што округ за сада и тражи.

Истина и округ подрински има концесију за грађење пруге правцем од Липнице уз Јадар преко Осечине до ваљевске границе, али то неће, не за шест година, као што је законом о концесији обвезан, но извесно ни за 60 година, извршити, јер ће се прилично финансиски уморити, док потпуно инсталише пругу Шабац - Ковиљача.

Ну, да би се питање о томе који правац треба пре извршити, да ли треба радити пре пругу Ваљево - Каменица - Осечина Завлака - Липница, или пругу: М. Борак - Уб Коцељево— Шабац. потпуно утанчало и математички прегледно представило, потребни су бар генерални пројекти за пруге у оба правца. Стога, држим да би требало да држава одмах изради те пројекте. Дакле да се ис трасирају, као што се у нас каже, и пруга Уб- Шабац и пруга Ваљево - Липница,

Ти пројекти имаће своју сталну вредност,

па извршило се грађење сад или доцније, ра-

дила пругу држава или округа тачно је да

ће се морати радити пруге у оба правца, са-

мо питање је дакле реда и времена, а чим се пројекти израде пре ће и то двоје допи.

ддо — Х — 08 Шабац.

Инжињер Зрнић

0 повећавању јачине бетона у току времена и о његовој примени код гређевина од армиргног бетона

Фр. Енгесер, професор на Техничкој Великој Школи у Карлсру штампао је пре неколико дана један чланак о значају повећавања јачине бетона са временом стајања. Ми тај чланак доносимо овде у преводу.

Као што је познато, јачина бетона знатно расте у току времена. Опитима при грађењу моста на Дунаву код Мипдемпсеп-а показале су се следеће јачине код пробних коцака и одговарајући упоредни бројеви :

После времена од... 28 дана 5. мес 2'з год. 9 год јачина на притисак 254 332 . 520 570кг|сма Упоредни број... | 1,81 2Д 2,3

При томе била је размера мешања ова: 1 део цемента 2,5 песка 5 шљунка.

Према наводима француског државног одбора могу се узети за уобичајене масније смеше код грађевина из армираног бетона просечно следећи упоредни бројеви:

После времена од... 28 90 365 дана упоредни број 3 1 1,5 2,5

Може се очекивати, да ће јачина у току година још све више расти и ако у слабијој мери до

извесне границе. Ово накнадно. повећавање јачине има вр-

ло велику вредност код чисто бетонских грађевина у колико долазе у питање само напрезања на притисак, нарочито за железничке мостове, пошто они сами собом стварају знатно већу отпорну моћ према повећавању покретних терета, који се у будуће има очекивати. „Мостови из 'ојачаног бетона мање се користе овом особином бетона, јер код њих, и ако се повећава јачина бетона у току времена, јачина гвожђа, у повољном случају, остаје на првобитној висини. Према томе не добија грађевина, код које моћ ношења зависи од отпорне моћи гвоздених делова, никакве или мале користи, од повећавања јачине бетона. Да би се и овде искористило повећавање јачине бетона за будуће повећавање оптерећења, потребно је само појачавање гвоздених делова. На тај начин повећани трошкови незнатни су према постигнутој користи. Појачање