Srpski tehnički list

— 215 —

мењен на Абија-железници при зидању Бапдауазегског моста. Ови се привремени мостови монтирају на гвоздене стубове који се настављају с напредовањем зидања стуба. За остале стубове удешене су две филикуларне железнице (на ужетима од плетене жице). Једна је с једне а друга с друге стране реке. Целокупна електрична инсталација износи 95 до 100 киловат сати.

КЊИЖЕЗНОСТ

фртам! зројки атсећјекшу а шлепуги у Кгајоу5 ћу езКкет

Изашао је број 26 сцовим садржајем:

1) Белада Б.: Неколико примедаба о прорачунавању, извођењу, дејству и употреби двогубе натеге (свршетак) 2). Андерле Ј. Машина за жњевење и косидбу (свршетак). 3). Зимлер Е. и Мелцер Е:: Извештај о студији воденог пута на реци Орди од Висле ка Спреји. (свр четак). 4.) Коњерза Ј;: Прилог историјском развоју железничких мостова у кривини. (са сл. на л. 29). 5). Теодолит за ново катастарско мерење у Француској 6). Разне вести: Смесе: Фабрика Ф Риигхофера, Грађевинарске вести. Понуде и набавке, Лицитације Упражњена места. При-

каз, књига. Личне вести. Вести Удружења. «ј

БЕЛЕШКЕ.

Сузбијање прашине. У берлинском друштву за школску игијену држао је тајни саветник Пеиз предавање: „о грађевинама виших школа у Труској.“ Тим се поводом изазвала дискусија у којој су многи истакли штетне упливе прашине по школским дворанама, која се јавља стога, што дворишта нису добро израђена. Штетни упливи појачавају се данас све већма услед централног грејања и вентилације. Већина « колских дворишта патосана је шљунком или туцаником на подлози слоја од шљаке, те се за то при сушном и топлом времену развија прашина а при мочарном времену или приликом поливања двориште је покривено блатом тињом. Мт :%

Ове незгоде могу да се ублаже унеколико а ко се двориште калдрмише. Али је калдрма' скупа и нееластична, те незгодна за ход. У новије време су у Дрезди с успехом заливали двориште тером Двориште једва да услед тога добије друкчији спољни изглед но до сад, али. је површина сасвим чиста, без прашине, и по таквом дворишту удобан је хоп. На, мочарном времену површина, остаје не,

МАЈБОЊ ЗАДЊА Гана си Ио а |

| престано чврста, после сваке кише брзо се оцеди | и осуши, блата и прашине готово апсолутно нема те је с тога двориште у свако доба упбтребљиво | и по здравље нешкодљиво.

Овако израђен горњи строј дворишта готово је тако исто добар као год горњи строј од скупог асфалта. При том још је добра страна тером заливеног дворишта и та, што је за децу згодна за ход и Зигру ер је еластично, сем тога с игијенског гледишта је одлично јер тер затире бакциле и најзад сама је израда врло јефтина.

Најпростија израда је ова:

Двориште се добро почисти при сунчаном дану. Затим се загргје тер на 100" С па се разастре што могуће равномерније метлама по дворишту. Преко тако разастртог тера разастре се оштар потпуно сув а добро загрејан речни песак; па се ручним ваљцима добро утаба. За овај начин израде, као што је поменуто, потребно је лепо сунчано време. Летње ферије дају лепу прилику ла се лепи дани изберу. Трошкови израде рачунећи тер, песак пренос радну снагу и т. д. износе свега између 16 и 20 пфенига на квадратни метар. Двориште од 50% 20 кв. метара коштало би према томе 160—9200 марака, тако да ти трошкови не могу бити пресудни кад је питање о здрављу деце читаве општине. Код дворишта која су мало изложена сунцу по варошима у којима влада влажна клима, где ни о летњим феријама нема доста гарантије да ће бити сунчаних дана најбоље је помешати врео песак са хладним сировим тером при чему ће испарити вода из тера. Затим се још врео натопљени песак здене у гомиле и покрије песком, тако да се у томе трапу изврши процес асфалтисања. Тако спремљени песак разастре се по дворишту и ваљцима набије, Ова метода је добра што је примењива за све прилике и што асфалту сличан тер не прима више влагу.

ЈЕ

Осигурање од поплаве средством загата долина. У многим пределима Европе извршени су загати долина са уставама, у цели индустриској као и за заштиту постројења која леже у низијама.

При надоласку великих вода показали су се ови „загати и тиме корисни, што су спречили нагло разливање, поплаве.

Тако јављају „М. Ц“ да је. приликом надолажења велике воде у Рурској долини код Ајфела у Немачкој — која је загатом затворена –— пео предео заштићен од нагле поплаве. У фебруару месецу ове године водостање је Рурске реке код Хајмбаха било највеће, веће него што је икад до сад било, јер у секунду протицало је око 250 кубних „метара воде.

У исто време и његова приточица Урфт, која утиче у Рур више Хајмбаха, имала је тада највеће водостање. са: 100 куб. м. у секунди услед чега би

, : а 1 Ек % | А пи