Srpski tehnički list

— 216 —

поплава причинила огромне штете; међутим долина Урфта у загаћеном реону може примити 45,5 милиона кубних метара воде, док маса воде при пом. највећем водостању имала је 20 милиона куб.м. воде, и тиме је спречена неминовна катастрофа која би наступила од поплаве.

Тако исто сачуван је од поплаве и предео око Најса, услед четири загаћене долинекод Рајхенберга, које су задржале у једном дану преко 2 милиона куб. м. воде. Овде би могли навести још врло мгого примера о пределима који су сачувани од поплаве услед загаћених долина, но напоменуће мо само још приточице загаћених долина: Рура, Лене и Волма чији су сливови у критичним данимајимали 16 милиона куб. м. воде.

Сем наведене користи, загати долина чине услугу и рибарству, јер све рибе које вали велике воде собом понесу, усљед загата имају могућност дај се сачувају од коначне пропасти. На тај начин не само да се сачува огромна маса рибе но и њихова икра, а то је за рибарство велика добит,

ПИВА „о В. М. П.

Блектрична железница од Ђеонве до Чертозе. Маја прошле године пуштена је у саобраћај еле„трична. железница Ђенове до до Чертозе у пончерској долини. Цела пруга ове железнице може се готово рећи да је тунел.

Ова нова пруга има усутну дужину 2348.43 м

од које дужине тунел има 1791.05 м. цела пруга има двогуби колосек од 1.0 м. ширине. Тунел је скоро у правој линији само што се на северној страни " свршава у кривини. Теме тунела лежи на коти + 30.70 са падом к Ђенови 1.5%, а ка Чертизи 0757 највећи пад при спојној линији тунела са пређе постојећим тунелом износи 5.020.

Пређе је већ постојала железничка пруга од Ђенове преко Черпезе и постаје — Арена долином Бољчевефе али је била веома заобилазна, те је тако грађењем тунела пруга знатно скраћена. Профил тунела има највећу ширину од 6.0 м. а највећу висину 4.85 м. докје свод 0.8 — 1. 18 м. дебљине; горњи строј тунела има високе шине од 35 клг.јм. тежине по 15 м. дужине, а постављене су на гвоздене прагове.

Састав шина лежи на двогубим праговима нарочито за то конструјисаним. Најве“а возна брзина у тунелу износи 25 км. на сат. Пресек горње спроводне жице има облик осмоугаоника и затегнута је без попречних жица.

Осветлење у тунелу има два реда еле«. сијалица. Воз се састоји из елек. мотора и једног вагона са педесет седишта свега, а платформе вагона сасвим су затворене.

(ЦИА. У: В. МГ,

ВЕСТИ

Це Михајло Ј. Валента инспектор железнипа.

Умро је 23. а сахрањен 24. ов. месеца

Инжењерство у Србији изгубило је у пок. Михајлу Валенти одличну радну снагу и то башу доба, кад је својим искуствои и науком могао најбоље користити.

Бог да га прости.

Личне вести.

Указом Њ. В. Краља од 19. јуна 1909. г. на основи 5 79 закона о чиновницима грађанског реда пензионисан је г. Петар Матејић, инжењер прве класе Министарства Грађевина.

Грађевинарске вести.

Нови срески пут. Указом Њ. В. Краља од 19 јуна ове год. оглашен је за срески пут који ће се саградити од окр. пута Гор. Милановац — Ваљево код Бољковца, па преко Д. Бранетића и Љеваја до везе са окр. путем Гор. Милановац Пожега. Оправка моста преко Мораве код Алексинца, уступљена је Јовану Недељковићу из Алексинца за 5800 дин.; ниже од предрачунске суме

за 795.91 дин. или 12,07%, плаћа се из мостарин.

| фонда.

Грађење оградног зида и стана врата-

| ровог при новој окр. болници у Нишу, уступљено

је Цветку Лозановићу пред. из Ниша за 19999 дин; ниже од предрачунске суме за 2969,21 дин. или 18,93 9/, плаћа санитет.

Грађење доњег строја гвозд. моста преко Колубаре у Ваљеву уступљена је Бошку Аћимовићу пред. из. Ваљева 29999 дин.; ниже од предричунске суме за 8331,187 или 21'765%; плаћа мостар. фонд.

Мост преке Мораве у Ћуприји оправиће се ове године по пројекту Дим. Поповића окр. инж. Предрачунска сума 9522.63

Платиће се из мостаринског фонда.

Марковачки мост преко Мораве оправиће се у току ове године. по пројекту инж. П. Димића

Предрачунска је сума 17788 72 дин.

Платиће се из остатка мостаирнског фонда.

Окружни Одбор:окр. пожаревакчог неће одржати лицитацију 1. јуна ове године за израду кеја у Дубравици, о чему се извештавају заинтересовани читаоци рада знања,

Три камена пропуста код Гитарића воденице и Грчца на путу Смедерево -— Паланка, саградиће се ове год. по пројекту окр инжењера г.г. Ј. Банића и М Нинића.

Предрачунска је сума 6381. 07 дин.

а о аса ре нанети теми ИРА Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Кирило Савић ванредан професор Универзитета

одговорни уредник: Јован

Андрејевић инжењер управник грађевинског одељка општине Београдске Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд