Srpski tehnički list

— 114

јектоване су и извршене четири каскаде: _ једна велика каскада са четири прелива на самом почетку тунела код „Тетова“ кафане и три мање каскаде са једним преливом. _

Поред ових техничких и финансијских тешкоћа, на Београдској канализацији морало се предвидети још: извршење једног великог тунела испод Београда око 1740м. дужине; израда сифона кроз Босанску. улицу; одводни канал од доње савске зоне, око Београдске тврђаве, на Дунавску страну, и машинска инсталација на Дунавској страни са црпкама за издизање воде и нечистоће из доње Савске и Дунавске зоне у канале горњег дунавског слива. Све су ове техничке и финансијске тешкоће на Београдској канајизацији везане за теренске прилике Београда и ове тешкоће нису могле да се избегну.

Као код стрмих улица, што иду по падној линији, тако исто и код улица што иду хоризонтално и по изохипсама једног стрмог терена, — има тешкоћа при извршењу, а нарочито, ако ове хоризонталне улице имају велику међусобну висинску разлику. Тада се често јавља тешкоћа у томе: што се приватни одводни канали од имања и зграда доњега фронта једне такве улице не могу да уводе у канал дотичне улице просто зато, што су приватна имања нижа од дна дотичног канала.

Такав случај имамо на Београдској канализацији у Ломиној, Краљице Наталије, Балканској, Краљ-Милановој и многим другим улицама.

Пошто сени садубином канала не може тако. далеко ићи, у таквим случајевима не остаје нам ништа друго, већ да канале од приватних имања и зграда доњега фронта једне улице водило и везујемо са каналом најближе доње улице. Међутим, ови приватни одводни канали често пута могу бити тако дугачки, да приватне канализације коштају врло скупо.

Али поред ове техничке и финансијске тешкоће јавља сеу последњем случају често пута и не мање важна лравна тешкоћа. Ако нпр. једно имање доњег фронта једне такве улице не иде и до горњег фронта најближе доње улице, већ ту има два или више сопственика — онда је према постојећим земаљским законима о праву својине, каналисање таквих имања остављено на милост и немилост оних сопственика, преко чијег би имања одводни приватни канал, с обзиром на теренске прилике, могао ићи.

Како се ове правне тешкоће већ јако осећају при извршењу каналисања приватних

имања у Београду. то је неопходно потребно да (се што тре донесу законски прописи о праву службености при каналисању приватних имања, пошто за сада“таквих прописа нема.

Поред тога, иу „Правилнику“ за каналисање приватних имања у Београду, прописује се: да снако имање мора имати своју засебну везу са уличним каналом; а то у многоме још више повећава горе поменуте техничке и правне тешкоће при извршењу. Стога би и ову одредбу „Правилника“ требало допунити са једним објашњењем и за овакве случајеве.

Требало би да име дозволити у таквим случајевима: да одвођење могу вршити и виаг сопстветикт једним, по потреби везим заједничким каналом; а дужност сопствени ка при извршивању и одржавању заједничког канала, нарочито регулисати. Ако су дужине одводних канала и мање, а тешко их је засебно спроводити, требало би дозволити да се бар по два канала могу у једном истом рову извршивати. Тиме би се отклониле и смањиле многе тешкоће при извршењу, а и сопственике би много јефтиније коштало како извршење тако и одржавање њихове приватне канализације,

(Све ове недостатке и тешкоће треба да имају у виду и пројектанти планова за каналисање приватних имања и надлештва, која те планове одобравају. Јер ће можда у много случајева бити целисходно, да се и више граничних имања сниме као један комплекс и да се за више таквих имања изради један заједнички и најрационалнији пројекат за њихово каналисање.

Ако се деси да је у некој улици земљиште подводно, умовито и у опште неповољно за техничке радове и грађевине, онда се ту такође наилази на велике тешкоће при извршењу канализације. Подупирање ровова мора се вршити брижљивије и сигурније него у солидном терену, а у дну рова морају се обично и дренаже полагати. Ове тешкоће унеколико се могу смањити, ако је за дотичне улице претходно извршена сондажа земљишта и ако се имају подаци о стању подземне воде. Тада се нарочитим и целисходним редом извршења могу неке улице посредно и пре копања ровова у њима –- унеколико ослободити подземне воде, а можда учинити уштеда и на дренажним цевима.

Ако су уз то дотичне улице још узане канали улични дубоки, а околне зграде несолидно фундиране, онда сеи поред све предострожности при извршењу, на тим зградама